Ceza, 14 yaşından küçük çocuklara yönelik yapılan cinsel suçları kapsıyor. Hapis cezasına çarptırılan suçluların özürleri ancak ceza sürelerinin yüzde 80'i dolduktan sonra değerlendirmeye alınacak. Ayrıca aynı suçla hakim karşısına çıkan sanık, müebbet hapse mahkum edilebilecek. 
Parlamento alt kanadı Duma Sağlık Koruma Komite Üyesi Tatyana Yakovleva yaptığı basın açıklamasında son 10 yılda Rusya'da çocuklara yönelik cinsel suçların 3-4 kat, 2005'le kıyaslandığında aradaki farkın 20 kat arttığını ve önlem için böyle bir karar alındığını söyledi. 
 
Yakovleva, kimyasal kastrasyonun uygulandığı ülkelerde suç oranlarında yüzde 50 düşüş görüldüğünü bunun uluslararası kanunları ihlal etmediğini anlattı.
 
Yasa teklifini sunan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev çocuk tacizcilerinin en ağır ceza ile cezalandırılmasını istiyor ve liberal yaklaşımın kabul edilmesinin mümkün olmadığını savunuyor.
 
Kimyasal hadım Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, Danimarka, İsrail, Norveç, İsveç, Polonya ve ABD'nin bir kısım eyaletlerinde uygulanıyor.