Seçimler bitti, uzun tatil dönemi geride kaldı, istikrar gelecek deniyor, her şeyin hayırlısı. Bu arada Türk turizmi önemli bir dönemeçten geçmektedir.

Sebebi 2015 G-20 Antalya Zirvesi G-20 Liderlerinin onuncu toplantısı, 2015 yılında dönem başkanlığı Türkiye'nin Ev Sahipliğinde 15-16 Kasım 2015  tarihlerinde Türkiye'mizin en güzel Turizm ilerinden olan Antalya'nın Belek ilçesinde düzenlenecektir.

aydinavci1611-1.jpg

Zirvenin Antalya’da düzenlenmesine karar verildi, G-20 2015 hedefleri arasında üç öncelikli konunun bulunduğu açıklandı. Türkiye'den önce bu organizasyona Avustralya'nın Brisbane kenti ev sahipliği yaptı.

2015 Antalya'dan sonra organizasyona Çin'in Hangzhou kenti ev sahipliğini yapacaktır.

Türkiye, tarihinin en önemli uluslararası zirve toplantılarından birine hazırlanıyor.

Dünyanın en güçlü 20 ekonomisine sahip ülke liderleri  buluşuyor.

Türkiye başarı ile bu organizasyonun altından  kalkacağına inanıyor.

Organizasyonlar Antalya'da  bitmiyor, 27  Kasım 2015 tarihinde de 5.Uluslararası RESORT Turizm Kongresi  yapılacak.

Bunların haricinde  en önemlisi de Aralık ayındaki TÜRSAB seçimleri.

Diğeri ise birçok turizm kanaat önderinin üzerinde hem fikir  olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı olarak ayrılması.

Bakanlıkların ayrılması ile ilgili  çalışmaların yapıldığı bilinmekle birlikte kesin olarak  ayrılacağı da bilinmektedir...

Şimdiye kadar pek de dillendirilmeyen üzerinde ehemmiyet gösterilmeyen turizm sistemi, ülkenin, iktidar partisi ve ikinci partisince önemle  üzerinde durulmuştur, durulmaktadır. Seçim beyannamelerinde de yer almıştır.

Özellikle, turizmi bilen Çetin Osman Budak'ın çalışmaları dikkate değerdir. Bir önceki milletvekilliği döneminde ilk önergesini vermişti. Yeniden vekil seçilmesi turizmciler için iyi bir  haberdir.

Kısacası turizm bilinci kendini göstermekte.

Bu aşamada  Turizm Bakanı kim olmalı, bakanlıklar ayrılırsa Kültür Bakanı kim olmalı?

Anacharsis ne der, "Bir şeyi bilen, onu basit şekilde anlatabilir"

Bu nedenle turizmin ruhunu anlayan, turizmin içinden gelip kendini  yetiştirmiş: Komi-Resepsiyonist-Gece Raporcusu-Seyahat Acentesi Biletçisi- Kalite  Elemanı vb. olarak çalışmış ve belirli bir yerlere gelmiş turizmcilere, Türk turizmi emanet edilirse daha hayırlısı olacaktır denebilir.Aynı şey Kültür Bakanlığı içinde geçerlidir.

Aklıma gelmişken Turizm Bakanlığı veya Kültür Bakanlığı için ve bu koltuğa oturmak için "Milletvekili" olamaya da gerek yoktur, çünkü ilgili bir dönemde" Dışişleri bakanı" olarak görev yapan Başbakan Sayın Davutoğlu parlamento dışında iken, kabinede görev almıştı.

Bu uygulama, yeni bakanlıklarda  neden devam etmesin. Bu sektörün içinde 33 yıldır varım, ve şahsi görüşüm  budur.

Ortak uzlaşı ile turizmin içindeki bir turizmcinin "Turizm Bakanı, ve Kültür Bakanı olması gerçek olabilir.

Çünkü, turizm siyaset ötesi bir şeydir; Kardeşlik, Barış, Sevgi...

Turizm  12 aya  yayılması, gelecek dönemde deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra sağlık ve termal turizm, kış turizmi, golf turizmi, deniz turizmi, eko-turizm, ve yayla turizmi,kongre ve fuar turizmi gibi turizm türleri öncelikli olarak ele alınarak geliştirilmesi...

Kış turizmi açısında Doğu Anadolu Bölgesi için Kış Turizmi Strateji Bölgesinin hazırlanması.

Sonuç; Türk Dil  Kurumu'na göre Kültür; Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları  yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü, hars, ekin.

Yine TDK'ya göre Turizm; 1- Dinlenme, eğlenme, görme,  tanıma vb. amaçlara yapılan gezi-2-Bir ülkeye veya bölgeye turist çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan  çalışmaların tümü.

Tanıma göre yorum yapılırsa  eğer, "Turizm" Zaten bir Kültürdür. Devam edersek kültür; insanların maddi ve manevi alanda  ürettiği şeylerdir. Ta insanlığın başlangıcından beri. Yani kültür hep vardı  ve var olmakta.

Aydın Avcı  olarak Kültür ve Turizm yine ifade edilecek olursa kendi başlarına ayrı bir değerdir ve anlamdır. Kültür Baskındır, Turizm etkilenir ondan. Bazen  de değişik kültürden insanların değerleri yerel kültürü etkiler. Fakat önemli olan Türk Kültürüdür, Türk Turizmidir.

Turizm  gelir getiren ve çok boyutlu bir sistemdir. Bilindiği gibi 52/54/58 sektörü etkilemekte. Kendi başına tam bir konu olmakla birlikte Turizm Bakanlığının ayrıca olması yerinde olacaktır. Bakanlıkların ayrılması ile birlikte iç içe girmiş alt ve üst sistem rahat nefes alacaktır ve bir nevi "Sistem Hızlanması" olacaktır. Bunun yanında mevcut zamana kadar  ki Kültür ve Turizm Bakanlığının icraatlarının analiz edilmesi de yerinde olacaktır belki de. Ben Aydın Avcı'dan bu haftalıkta bu kadar herkese hayırlı haftalar ve hayırlı işler diliyorum. Hoşçakalın.