21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla açıklama yapan Aydın Veterinerler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, Türkiye'nin istenen düzeyde tüketime sahip olmadığını vurguladı. Uçmaklıoğlu; kişi başına yıllık süt içme miktarı AB'de 74.5 litre, ABD'de 92.1 litre, Avustralya'da 100.3 litre ve Brezilya' da 70.8 litre iken Türkiye'de ise bu miktarın sadece 21 litre olduğunu açıklayarak, “Süt tüketilmesi belki insanlık tarihi kadar eskidir. Süt sanayindeki hızlı gelişmeye rağmen ülkemizde süt üretimi ve tüketimi gelişmiş ülkelerden oldukça geridedir. Gelişmiş ülkelerde kişi başına süt tüketimi ortalama 100 litre civarında iken ülkemizde ise kişi başına süt tüketimi 20 litre kadardır. Bu sonuçlar süt tüketimimizi arttırmamız gerektiğini göstermektedir. İnsan yaşamında bu kadar önemli yeri olan sütü, 1 yaşından büyük sağlıklı her bireyin her gün, günde en az bir bardak tüketmesi gerekmektedir. Özellikle büyüme ve gelişme çağında olan çocuklara da sütü tükettirmek ve sevdirmek gerekir” dedi.
Bakanlığın programı dahilinde "Süt Teşvik Programı" kapsamında üreticilerimize destek primi verildiğini anımsatan Muharrem Uçmaklıoğlu, “Dünya nüfusunun hızla artması, gelişen teknolojiye bağlı çevre kirliliği, ekonomik güçsüzlük ve eğitim yetersizliği beslenme sorunlarını derinleştirmekte ve güvenli gıda teminini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle birliğimizin yaptığı çalışmalar gerçekten çok önemlidir. Ayrıca sütteki kalitenin de iyileştirilmesi için çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdürmekteyiz” diye konuştu.
Dünya Süt Günü"nün önemine işaret eden Uçmaklıoğlu, şunları söyledi: “Kutlama gününün amacı; bireylerin yaşam boyu sağlığını korumak, kendi kendine yetebilen, daha yetenekli, üretken bireyler yetiştirilmesine yardımcı olmak, yurt içi talebi canlandırmak, her yaş grubundaki bireylere süt içme alışkanlığı kazandırmak, süt ve mamulleri tüketimini artırmaktır. Çünkü, bir ülkenin ekonomik ve sosyal yönden gelişebilmesi, toplumun kalkınabilmesi fiziksel ve zihinsel niteliklere sahip olan sağlıklı bireylerden oluşması ile mümkündür. Süt, canlının yaşayabilmesi, gelişebilmesi ve başarılı olabilmesi için gerekli besin maddelerini büyük oranlarda bileşiminde bulunduran kusursuz bir besin maddesidir”