Türkiye"nin ilk kadın orkestra şefi olan Antalya Senfoni Orkestrası Şefi İnci Özdil"in başı dertten kurtulmuyor. 2 yıllık görev süresinde 4 yönetim kurulu toplantısına katılmadığı gerekçesiyle ceza verilen Özdil, önce geçici görevle İstanbul"a gönderildi. 53 gün sonra Antalya"ya geri gönderilen Özil"in tayini, 24 saat geçmeden bu kez Bursa Senfoni Orkestrası"na çıktı.

Antalya Senfoni Orkestrası"nı 1997 yılında kendi çabalarıyla kuran ve yurtdışında çok sayıda konser veren Özdil, “Ülkemin bursu ile okudum, karşılığını ödeyeceğim” diyerek kendisine yurtdışından gelen teklifleri hep geri çevirdi.

Özdil"in tayin krizi 2007"de Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Antalya"da düzenlenen cumhuriyet konserinin ardından başladı. Bu tarihten itibaren başı soruşturmalardan kurtulmayan Özdil, 2 yıllık görev süresinde 4 yönetim kurulu toplantısına katılmadığı gerekçesiyle ceza verilerek, geçici görevle İstanbul"a sürüldü.
53 gün İstanbul"da görev yapan Özdil, Antalya 3. İdare Mahkemesi"nde dava açtı. Dava sonuçlanmadan bir hafta önce Özdil, yeniden Antalya"ya geri gönderildi. Ancak 24 saat geçmeden bu kez Bursa Senfoni Orkestrası"na şef olarak gönderildi. Bu arada dava lehine sonuçlanırken, Özdil, yeni görevi için Bursa"ya gitti.

"Sürgünü kınıyoruz"

Antalya Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Türk Kadınlar Birliği, Türkiye Tabiatı Koruma Derneği, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği gibi 20"ye yakın dernek ise, İnci Özdil"in geri dönmesi için kampanya başlattı.

İNCİ ÖZDİL KİMDİR?

Türkiye"nin ilk kadın orkestra şefi olan Özdil, Kültür Bakanlığı"nca Antalya"da kurulması öngörülen “Devlet Oda Orkestrası”na şef olarak atandı. Ankara Devlet Konservatuvarı"nda piyano, kompozisyon ve orkestra şefliğinde çalışan sanatçı, 1982"de bitirerek İngiltere"de Guildhall Müzik Okulu"nda şeflik çalışmalarını sürdürdü. 1984-88 arasında Kraliyet Müzik Akademisi"nde ve İtalya"da Accademia Musicale Chigiana"da öğrenim gördü. 1989"da Leningard Konservatuvarı"na geçerek mastırını tamamladı. Türkiye"deki hemen hemen bütün senfoni orkestralarında konuk şeflik yapan Özdil, Kraliyet Akademisi Orkestrası"nı ve Hollanda"daki Breda Parnassus Ensemble"yi yönetti. (Milliyet)