Gündelik hayatta artık vazgeçilmez kabul ettiğimiz bazı teknolojik imkânlar ve çevresel koşullarımız, gittikçe daha yorucu geliyor. Çevrenizde kime ‘nasılsın’ diye sorsanız ‘yorgunum’ cevabı alıyorsunuz. Bu cevap, özellikle büyük şehirlerde, iş hayatındaki insanların ortak cevabı olmaya başladı. Zihni sürekli meşgul tutan cep telefonları, e-postalar, internetteki sayısız mecra, trafik gürültüsü, iş yoğunluğu, şiddeti giderek artan bir problem haline geldi.
 
BAZI MESLEKLER DAHA YORGUN
 
Her sabah yataktan çıkmakta güçlük çekiyorsanız, ne kadar uyursanız uyuyun yine de dinlenmiş uyanamıyorsanız, iş yerinde verimli olmadığınızı düşünüyor ve hatalı kararlar alıyorsanız, muhtemelen siz de beyin yorgunluğu yaşayan kişilerdensiniz. 
 
Uzmanlar, beyin yorgunluğunda en sık karşılaşılan şikâyetleri; unutkanlık, dikkat eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme olarak tanımlıyor. Bazı meslekler ise, beyin yorgunluğuna yakalanmada, diğerlerine oranla daha fazla alan sunuyor. Örneğin yoğun iş temposuna maruz kalan yöneticiler, ekonomistler, gazeteciler ya da öğrenciler daha çok risk altındaki kişiler.  
 
CEP TELEFONU, YOĞUN ÇALIŞMA TEMPOSU, STRES…
 
Uzmanlar; hayat kalitesini, iş ya da okuldaki başarıları oldukça olumsuz etkileyen bu yorgunluğun temel nedenlerini ise şöyle sıralıyorlar:
 
-Uzun süreli stres yaşanması,
 
-Yoğun çalışma temposu,
 
-Havasız, küçük ve dar ofislerde çalışmak,
 
-Elektronik cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgaları,
 
-Cep telefonu sinyalleri, TV ve Radyo dalgaları, telsiz dalgaları, yüksek gerilim hatları, baz istasyonları gibi elektromanyetik kirlilik,
 
-Alkol alışkanlığı, uykusuzluk, depresyon ve anksiyete sorunları,
 
-Hastalık sebebiyle kullanılan bazı ilaçlar (kanser, epilepsi ve depresyon ilaçları gibi)
-Vitamin eksikliği (B12 folik asit, demir eksikliği ve troid hormonlarının yetersizliği).
 
STRESTEN UZAK DURMAYA GAYRET EDİN
 
Unutkanlık, halsizlik, iş veriminde düşüklük, konsantrasyon bozukluğu ya da algılama eksikliği gibi kişinin yaşam enerjisini düşüren ve bedenen de yorgun olmasına neden olan zihin yorgunluğunun önüne geçilebilmesi için yapılabileceklerin başında, hayatınızdaki stresi en aza indirmek geliyor. Bunun yanında, sağlıksız çalışma ortamlarından da, yapılabilirse, uzak durulmalıdır. Gündelik olarak spor yapmak, enstrüman çalmak da zihin yorgunluğuna çare olabilecek aktiviteler arasında. 


FINDIK, CEVİZ, SICAK KAKAO YORGUNLUĞUNUZA ÇARE OLABİLİR 
 
Öte yandan, beyin yorgunluğuna iyi geldiği düşünülen yiyecekler de tüketebilirsiniz. Bunlar; fındık, ceviz, badem, çekirdekli kuru üzüm gibi kuru yemişler olabileceği gibi yeşil sebze tüketimi de beyin sağlığınız için son derece yararlıdır. Ayrıca; böğürtlen, yaban mersini, somon ve sardalye balığı, üzüm suyu, elma, kepekli pirinç ve sıcak kakao da bu konuda sağlıklı olmanıza yardımcı gıdalardır. Çay ve kahve de beyin yorgunluğuna iyi gelir.