Yedi gazeteciye aleyhte haber yaptıktları için yasak getiren Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), skandal bir uygulamaya imza attı. Basın Kartı Komisyonu, dün Almanya"daki Deniz Feneri davasında yargılanıp 5 yıl 10 ay hüküm giyen Mehmet Gürhan"a, "sürekli basın kartı" verdi.

7 GAZETECİYE AMBARGO

Kart verilmeyen Hürriyet gazetesi muhabiri Hasan Tüfekçi, son olarak Erdoğan"ın Kocatepe Camisi"nde kitap fuarını gezdiği sırada çektiği fotoğrafla gündeme gelmişti. Erdoğan, Deniz Feneri Derneği"nin standı önünde görüntüsünü almak isteyen Milliyet ve Hürriyet muhabirlerine tepki göstermiş ve Tüfekçi"ye, “Sen çok akıllısın, ben senin aklını biliyorum. Terbiyesizlik etme, çekil kenara” demişti.

Star TV muhabiri Fatma Çözen, Başbakanlık Basın Merkezi"ndeki hırsızlık olaylarını haber yaptığında, “Başbakanlık çalışanlarını zan altında bıraktığı” gerekçesiyle Beki"nin hedefi olmuştu.

Vatan gazetesinden Veli Toprak, Abdüllatif Şener"in AKP hakkında açılan kapatma davasından 9 ay önce Erdoğan"ı uyardığını haberleştirmişti.

Beki bir süre önce TGRT Haber Başbakanlık Muhabiri Sami Dadalıoğlu ile ters düş-müştü. Bazı muhabirlerin önünde yaşanan tartışmanın ardından TGRT Haber"in, Dadalıoğlu yerine bir başka muhabiri görevlendirmesi dikkat çekmişti.

Basın Kartı Komisyonu basın kuruluşları temsilcilerinden oluşmasına karşın, dosyalar resmi makamların onayından geçirilerek Kurul"a sunuluyor ve yine Başbakanlık Bayın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü"nün onayıyla kişilere teslim ediliyor. Kartın verilmesi için adli sicilden “temiz” raporu gerekiyor. Komisyon, dün, başvuruda bulunan 170 gazeteciden 164"üne, yaşamları boyunca bir kuruma bağlı olmaksızın gazetecilik yapma imkanı sağlayan “sürekli basın kartı” verilmesini uygun buldu. Bu listede Yurt Haber Ajansı"ndan dosyasını veren Mehmet Gürhan da var.

Yurt Haber Ajansı, Almanya"daki Deniz Feneri davasında Mehmet Gürhan"ın ortak olduğu ve para aktarılan şirketler arasında gösterilmişti. Kuryelerle Türkiye"ye aktarılan 16 milyon euronun bir bölümünün Yurt Haber Ajansı"na aktarıldığı ifade edilmişti. Ajansın artık faaliyette bulunmadığı bildirildi.

DOLANDIRICILARA VERİLMEZ

Basın Kartları Yönetmeliği"ne göre; basın kartı alacak kişilerde aranan nitelikler arasında şu madde yer alıyor: “Ağır hapis, taksirli suçlar hariç olmak üzere beş yıldan fazla hapis cezalarından biriyle veya yayın tehdidiyle para ve menfaat temini, hırsızlık, sahtecilik, dolandırıcılık, inancı kötüye kullanma, yalan yere şahadet, yalan yere yemin etmek, iftira, suç tasnii, resmi mercileri iğfal, müstehcen ve hayasızca yayın, fuhuşuyata tahrik, hileli iflas, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, istimal ve istihlak kaçakçılığı suçu dışındaki kaçakçılık suçlarından veya resmi ihale ve alım-satımlara fesat karıştırma veya 5680 sayılı Basın Kanunu"nun ek birinci maddesinin birinci fıkrasında yer alan suçlar ile bu suçlara tahrik ve teşvikten hüküm giymemiş olması...”

İPTAL EDİLEBİLİR

Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, Mehmet Gürhan"ın Yurt Haber Ajansı adına sürekli basın kartı aldığını belirterek, “Ben komisyonda yokum ancak İstanbul merkezli Yurt Haber Ajansı adına bu kart kendisine verilmiş. Komisyon için, adli sicil kaydında sorun görünmemesi, 18 yıl bilfiil sigortalı hizmet veriyor olması yeterli. Bu durumda komisyon da takdir hakkını kullanıp kartı veriyor. Mehmet Gürhan"la ilgili herhangi bir adli sicil vakası gelmediği için sürekli kart verilmiştir. İleride olumsuz bir sicil gelirse, bir dahaki toplantıda verilen kart iptal edilebilir” diye konuştu.
HÜRRİYET