Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, 5 askeri ifadesinin ardından salıverirken, diğer 3 subayı ise 'silahlı örgüt kurarak anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak', 'hükümetin görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'devlet adamlarına suikast', 'hükümete silahlı isyan' suçlarından dolayı tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevketti.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Erol Tatar ise ifadelerini aldığı 3 subayı daha sonra serbest bıraktı. Haklarında isnat edilen bu suçlamalara karşın özellikle Albay Yusuf Akal, Albay E.Y.B. ve Binbaşı İ.G.'nin serbest bırakılması yargı çevrelerinde şaşkınlık yarattı.

KAFANA TAKMA

Başbakan Yardımcısı Arınç'a yönelik suikast iddası ile gözaltına alınıp serbest bırakılan askerlerden Albay Erkan Y.B. ile Binbaşı İbrahim G.'nin kendi aralarında yaptıkları telefon görüşmesinde, "Kafanı takma. Bir şey yok. Bize bir şey olmaz" şeklinde görüştükleri ileri sürüldü. İki subay 19 Aralık akşamı Arınç'ın evinin önünde Terörle Mücadele ekiplerince gözetleme yaptıkları iddiası ile gözaltına alınmıştı. Daha sonra merkez komutanlığına teslim edilen askerler için 'adli' ve 'önleyici' teknik takip yapıldı.

Yapılan telefon dinlemelerinde, askerlerin birbirleri ile yaptıkları görüşmede, başlatılan soruşturmadan bir şey çıkmayacağı yönünde konuştukları öğrenildi. Askerlerin olaydan sonra çok fazla görüşme yapmadıkları, yaptıkları görüşmede ise, "Kafanı takma. Bir şey yok. Bize bir şey olmaz" şeklinde konuştukları ileri sürüldü.

KROKİ ARAŞTIRILIYOR

Suikast iddiası ile Arıç'ın evinin önünde yakalanan iki askerin araçlarında yapılan aramalarda bir adet kroki ele geçirilmişti. Kroki ile ilgili çeşitli bakanlarla ilgili suikast iddiaları ortaya atılmıştı. Araçta çıkan krokide tek bir noktanın işaretli olduğu, bu noktanın TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın evine eşit mesafede olduğu öğrenildi. Polisin tespit edilen nokta ile ilgili çalışma yaptığı ve bu bölgede oturan siyasetçi ve bürokratları da araştırdığı öğrenildi.

ADLİ EMANETTE

STK'da yapılan 5. gün aramaları devam ederken 8 askerin ofisinde yapılan aramalarda ele geçirilen belge ve bilgisayarların adli emanette olduğu öğrenildi. Bilgilerin incelenmesi için bilirkişi heyeti oluşturulacak.

Er Serkan da katılmış

Serbest bırakılan 8 askerin 6 aydır araç kiraladıkları Bumerang rent A Car firması sahiplerinin verdikleri ifadede, "Biz onları tanırdık. Sık sık araç kiralıyorlardı" şeklinde konuştukları öğrenildi. Babası ile yaptığı telefon görüşmesinde teknik takibe takılan şoför Serkan T.'nin de resmi araçla birlikte sık sık Çukurambar'a gittiği öğrenildi.

Hard disk değiştirilmiş

19 Aralık akşamı merkez komutanlığında tutulan askerlerin 7.5 saat sonra Çankaya Yıldız MSB Lojmanlarındaki evlerinde arama yapılmıştı. Aramalarda iki askerin evinde birer adet bilgisayar ele geçirildi. Ele geçirilen bilgisayarlar Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde incelendi. Yapılan incelemelerde Albay Erkan Y.B.'nin evinde çıkan bilgisayarın hard diskinin değiştirildiği öğrenildi. Binbaşı İbrahim G.'nin ise evinde ele geçirilen bilgisayarda kayda değer bir bulguya rastlanmadığı görüldü. Albay'ın bilgisayarının hard diskinin değiştirilmesi evde başka delillerin de yok edilip edilmediği sorusunu akla getirdi.

Devletin zirvesini fişlemişler

Askerlerin evlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen ajandada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile ilgili fişleme bilgilerine yer verildiği öğrenildi. Ajandada Cumhurbaşkanından başlayarak tek tek devlet büyükleri ile ilgili bilgilere yer veren subayların bunları bir bir not ettiği aktarıldı./yeni şafak