ANKARA/İSTANBUL - Hürriyet

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw ile görüşmesinde "İngiltere ile suçluların iadesi konusunun ağır çalışmasından" yakındı.

Şahin ve Straw, görüşmenin ardından basının sorularını yanıtladı. "PKK terörüne ilişkin olarak ABD ve İngiltere"nin yeterince yardım yaptığını düşünüyor musunuz?" sorusuna Şahin, şu yanıtı verdi:

BÜROKRASİ ÇOK "Türkiye"nin İngiltere"de bulunan suçlularla ilgili iade talebi var. Uzun süredir bunların iadesi konusunda bir ilerleme kaydedilemedi maalesef. Bürokrasiye boğulup kalıyoruz. Suçluların iadesi konusunda bizden değil, İngiltere"den kaynaklanan bazı sorunlar yaşıyoruz, bunu kendilerine de ifade ettik."

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR Straw da, üst düzey yetkililerin suçluların iadesiyle bağlantılı konularda çalışmalarını yürütmekte olduklarını bildirdi. Straw, özellikle Türkiye tarafından aranan Türkiye"den kaçan suçluların Birleşik Krallık tarafından iadesi konusunda çalışmaların devam ettiğini belirtti. Straw, Adalet bakanı olarak Türkiye ile işbirliği yapabilecekleri daha pek çok alanın mevcut olduğunu söyledi.

PKK"YI KINIYORUZ Straw, Ankara"dan sonra İstanbul"a geçti. Boğaziçi Üniversitesi"nde düzenlenen konferansa katılan konuk bakan, "PKK"nın terörist saldırılarını kınıyoruz. Bu terör saldırılarında hayatını kaybedenlere ve ailelerine karşı son derece yakın duygular besliyoruz" dedi. Türkiye"nin AB"nin bir parçası olduğunu da söyleyen Straw şöyle konuştu: "Bizler, Türkiye"yi AB"ye davet ederek, kendi içimize alarak, sadece iki kültürün beraber olabileceğini göstermeyeceğiz. Aynı zamanda modern dünyada da partner olarak istediğimiz idealler için beraber çalışacağız."

Parmağı kurtardı

Şahin"in sunduğu plaketi alırken parmağını sıkıştıran Straw, "Hálá baş parmağım yerinde. Türkiye"yi çok seviyorum, ama baş parmağımı burada bırakmak istemiyorum" diyerek espri yaptı. Görüşmede Şahin, Straw"a oturacağı yeri gösterirken objektiflere böyle yansıdı.