2001 yılında Portland Üniversitesi'nde Kate adlı bir kız öğrenciye tecavüz edip öldüren ardından Türkiye'ye kaçan Deniz Aydıner'in son umudu da tükendi.

Aydıner, ABD Adalet Bakanlığı'nın Türkiye'deki elçilikle anlaşıp kendisine vize verilmesini sağladığını, bu şekilde kendisine tuzak kurarak tutukladığını belirterek karara itiraz etti.

ABD ile Türkiye arasındaki suçlu iade anlaşmalarına aykırı hareket edildiğini, yasal yollar yerine yasadışı yollara başvurulduğunu belirten Aydıner'in itirazı mahkeme tarafından reddedildi.
Amerika'nın Aydıner'e bu tuzağı kurarken Türk makamlarına hiçbir şekilde haber vermediği de mahkemede ortaya çıktı.
30 yaşındaki Aydıner'in ömür boyu hapis cezası onaylandı. 37 yıl sonra şartlı tahliye için başvurabilecek.

ABD`de, bir üniversite kampüsünde 21 yaşındaki öğrenciye tecavüz edip öldürmekle suçlanan 30 yaşındaki Deniz Aydıner, 37 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Portland`da Multnomah ilçe mahkemesinde görülen davada, Aydıner, 2001 yılında ölü bulunan 21 yaşındaki Kate Johnson`a, tecavüz ve cinayetten yargılandı. Mahkeme kayıtlarına göre cinayet, Johnson`ın Portland Üniversitesi`ndeki kampüste yer alan yurt odasında işlendi. Polis, DNA testi sonucunda Aydıner`in bu suçla bağlantısının tespit edildiğini kaydetti. Yargıç Keith Meisenheimer, 2004`te tutuklanan Aydıner`in mahkemesi devam ederken hapiste geçirdiği iki yılın mahkumiyetine sayılacağını ve eğer Aydıner şartlı tahliye edilirse Türkiye`ye gönderileceğini duyurdu.