Moğadişu'nun Hodın bölgesindeki mülteci kampında kalan görme engelli Sucdiye Moralim, ülkede yaşanan iç çatışmalarda mayına basarak tek bacağı kopan eşi Hüssein Moralim ve 3 çocuklarıyla yaklaşık 30 gün süren göçle kampa sığınmış. 45 yaşındaki talihsiz kadın ve ailesi için bu halde yolculuk yapmak tam anlamıyla bir çileye dönüşmüş. 
 
Yaklaşık 300 kilometre süren yolculukta, Hüssein ailenin gözü, Sucdiye ise ayağı olmuş. 
 
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Sucdiye Moralim, gözlerini 22 yıl önce geçirdiği bir hastalıktan dolayı kaybettiğini söyledi. 
 
''Eşimle evlendiğimizde ikimiz de sağlıklıydık. Benhastalıkgeçirip gözlerimi kaybettim, eşimse iç savaşta mayına bastı ve ayağını kestiler'' diyen Moralim, 2'si kız 1'i erkek 3 çocukları olduğunu anlattı. 
 
Yaşadıkları Beydaba kentinin iç savaştan dolayı büyük sıkıntılar çektiğini belirten Moralim, kıtlıkla birlikte başkent Mogadişu'ya göç etmek zorunda kaldıklarını ifade etti. 
 
Sağlık problemlerine rağmen göç etmenin kendileri için bir mecburiyet haline geldiğini dile getiren Moralim, en küçüğü 12 yaşında olan 3 çocuklarıyla yola çıktıklarını belirtti. 
 
Yolculuğun zor geçtiğini, yolculuk sırasında zaman zaman ümitlerini kaybettiklerini anlatan Moralim, yaklaşık 30 gün süren yolculuk sonrasında, diğer göç eden insanların da yardımıyla Mogadişu'ya ulaştıklarını kaydetti. 
 
Ailesinin kampta küçük bir çadırda kaldığını belirten Sucdiye Moralim, yardım kuruluşlarının gıda paketlerini kendisi gibi göç eden kardeşleri ve komşularının yardımıyla alabildiğini ifade etti. 
 
Yaşadıkları şehre dönmelerinin artık çok zor olduğunu da kaydeden Moralim, ülkesine daha çok yardım geldiğinde sorunların çözüleceğine inandığını dile getirdi. 
 
-82 YAŞINDA 210 KİLOMETRE YOL-
 
Hodın bölgesindeki kampın en yaşlı sakini 82 yaşındaki Arbaay İbrahim de ülkenin güneyindeki Dinsor kentinden yaklaşık 210 kilometre yürüyerek Mogadişu'ya gelmiş. Bastonla yürüyebilen yaşlı kadının yolculuğuysa yaklaşık 13 gün sürmüş. 
 
Yağmur yağmadığı için içecek su bile olmayan Dinsor'dan 4 çocuğuyla göç ettiklerini anlatan İbrahim, evli olan 2 kızının ise eşleriyle Dinsor'da kaldığını söyledi. 
 
Göç esnasında çok zorlandığını ve çocuklarından ''kendisini bırakmalarını'' istediğini belirten Arbaay İbrahim, tüm zorluklara rağmen çocukları sayesinde kampa ulaşabildiğini kaydetti. Birçok hastalığının olduğunu, geceleri uyuyamadığını da anlatan İbrahim,sağlıksorunlarının yaşananlar nedeniyle iyice arttığını ifade etti. 
 
-HODIN KAMPI-
 
Bu arada yiyecek ve su bulabilmek için yüzlerce Somalilinin sığındığı Hodın bölgesindeki kamp, göç almaya devam ediyor. Derme çatma çadırların bulunduğu kamp alanına yeni gelen Somalililer, ağaç dalları ve bezlerle çadırlar yapıyor. 
 
Şehrin dışında kaldığı için çok fazla yardımın yapılamadığı kampta beslenme ve salgın hastalıklar en büyük sorunu oluşturuyor. İç çatışmaların en çok yaşandığı bölgelerden biri olan Hodın'daki kampa yardımlar yeni yeni ulaşıyor. 
 
ZAMAN