Bu yıl 21"incisi kutlanan Vergi haftası nedeniyle düzenlenen toplantıda Sökeli vergi rekortmeni mükellefler ödüllendirildi. Gerçekleşen ödül törenine İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer, Aydın vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz, Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran ve Meclis Başkanı Behlül Er, Söke Vergi dairesi yetkilileri ve ödüllerini alacak olan mükellef vatandaşlar ve işletme yetkilileri katıldı.
Törende kouşma yapan Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran, Vergilerin sadece Kamu giderlerinin finansmanı olarak görülmemesi gerektiğini belirterek; “Vergiler aynı zamanda ekonomik büyümeyi teşvik eden, istihdamı geliştiren, haksız rekabeti önleyen bölgeler arası gelişmişlik düzeyini dengeleyen önemli bir araçtır” dedi.
Toplanan vergilerin yerinde kullanılması ve yerinde değerlendirilmesinin ödeyenler açısından önemli olduğunu söyleyen Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Toyran; “Vergi sisteminin sağlıklı olup olmadığının kriteri olarak genellikle dolaylı ve dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki orana bakılmaktadır. Dolaylı vergi oranın yüksekliği, vergi sistemindeki sıkıntıyı ifade etmektedir. 2002 - 2008 dönemine baktığımızda dolaylı vergilerin toplam vergi içindeki oranın % 67,4 olduğunu görmekteyiz. Bu oran yüksek bir orandır ve Cumhuriyet tarihinde ki 1923 – 1929 dönemindeki dolaylı vergilere yakın bir orandır. O günleri düşünecek olursak Kurtuluş Savaşından yeni çıkmış bir Türkiye yeni kurulmuş bir Cumhuriyet ve ekonomik bağımsızlığını kazanma savaşı veren bir Ülkeden
bahsetmekteyiz. O yıllarla mukayese edecek olursak şuan ki dolaylı vergi oranlarının yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Sosyal Devlet anlayışı ve sosyal gelir paylaşımı dikkate alınacak olursa dolaylı vergi oranlarının düşürülmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Tam olarak hesaplanma şansı olmasa da Türkiye'de kayıt dışılığın yüzde 60'lar civarında olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Toyran; “Türkiye için ya da gelir idaresi için en büyük sıkıntı neredeyse milli gelirin yansı kadar tutan bu kaçak ekonomi boyutudur. Sosyal Devlet anlayışının yerleştirilebilmesi ve haksız rekabetin önlenebilmesi için bu oranın hızla aşağıya çekilmesi gerekmektedir. Gelir idaresinin kayıt dışı ekonomi ile mücadelesini ve uygulamalarını zaman içinde devreye soktuğunu görmekteyiz. Bizlerde vatandaş olarak kayıt dışı ile mücadelede bu konuda destek olmalıyız” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Sökeli vergi rekortmenlerinin ödüllendirilmesine geçildi. Törende Kurumsal vergi rekortmenleri kategorisinde VF Ege Giyim Sanayi AŞ birinci olurken, ödülünü İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer"in elinden aldı. Aynı kategoride; Batı Ege Mermer San. Tic. AŞ ikincilik, Yavuz Demir ve İnşaat Malzemeleri. Tic. San. Ltd. Şt. Üçüncülük, Yavuzlar İnşaat. Tur. Pet. Tic. AŞ dördüncülük ödüllerini aldı.
Gelir vergisi dalında İsmail Hakkı Davas birincilik, Ömer Nuri Davas ikincilik, Behlül Er üçüncülük; Gayrimenkul Sermaye İradı dalında Söke"nin Vergi Rekortmenleri Mehmet Fatih Orhun birincilik, Halil Namlı ikincilik, Ayla Can üçüncülük ödüllerini aldı. -iha