2008 yılında ilki gerçekleştirilen Söke"nin ekonomik analizini gösteren anket çalışmasının ikincisini yapan Söke Ticaret Borsası yeni anketin sonuçlarını basına ve kamuoyuna açıkladı.
Gerçekleştirilen toplantısında Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, Ticaret Borsası Genel Sekreteri Yalçın Ateş ve anketi uygulayan KOSGEB Sinerji Odağı görevlisi Süleyman Çolak hazır bulundu.
Söke Ticaret Borsası tarafından, Sökeli sanayici ve iş adamlarına uygulanan ankete katılanlara işletmelerin ekonomik durumunu analiz etmek üzere sorular sorulurken; işletmelere, Türkiye"nin ekonomik sorunları üzerinde tespitler yapmaları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini paylaşmaları istendi. Ankette Söke"nin güçlü ve güçsüz yönlerini değerlendirmeleri istenirken verilen cevaplarda Söke için yapılması gerekenler konusundaki görüşler de ortaya çıktı.
51 kişinin yer aldığı ankete katılanların 31"i işletme sahibi, 11"i işletme ortağı, 7"si işletme yöneticisi, 2"sinin ise diğer görevlerde yer aldıkları belirtildi. Yaklaşık 15 iş kolundan sektörlerde yer alan kişilerin katıldığı ankette yer alanların yüzde 43"ünün Söke Ticaret Borsası Üyesi olduğu öğrenildi.
2008 yılında yapılan ilk anket çalışmasının ekonomik kriz dönemine geldiğini ve o ankette krizin yansımalarının görüldüğünü belirten Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, yapılan yeni ekonomik analiz anketinde küçük de olsa krizin bazı emarelerinin görüldüğünü söyledi. Ankette çıkan sonuçlara bakıldığında Söke Ovası"nın Söke ilçesi için büyük bir avantaj olarak görüldüğünün öne çıktığını belirten Bertan Balçık, “2008"de yaptığımız ankette ankete katılanların öncelikli talebi fakülteyken, yeni ankette Organize Sanayi Bölgesi öncelikli olarak öne çıkıyor. İki ankette dezavantaj olarak görülen konu işbirliği yetersizliği oldu” dedi.
Ankete bakıldığında “İşletmeniz Hiç Vergi İndirimlerinden Yararlandı mı?” sorusuna karşılık yüzde 85"inin hiç yararlanmadığını belirtmesi, “İşletmeniz Hiç Hibe Devlet Desteklerinden Yararlandı mı?” sorusuna karşılık yüzde 90"ının hiç yararlanmadığını belirtmesi, “İşletmeniz hiç elektrik indiriminden yararlandı mı?” sorusuna karşılık yüzde 82"sinin hiç yararlanmadığını belirtmeleri öne çıkan çarpıcı bazı sonuçlar oldu.