Toplantıya CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfü Baydar da katıldı. Bedesten Çarşı Yıldız Restaurant’ta gerçekleşen kahvaltılı sohbet toplantısına esnaf oda başkanları, Söke Ticaret Odası ve Borsası temsilcileri, Ziraat Odası, Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, İş Adamları Derneği temsilcileri yer aldı.
Toplantının açılışında konuşan Söke CHP İlçe Başkanı Osman Ünsal, toplantıya katılanlara teşekkür ederek, “Biliyoruz ki sizler, Ahilik geleneğinin içinde olmuş dürüst, çalışkan, helale haram katmayan, güler yüzüyle hizmet eden zanaatkarlarsınız, esnaflar ve iş adamlarısınız. Sorunlarınızın çoğunu biliyoruz, sizin sorunlarınız Söke’nin ve ülkenin temel sorunlarıdır” dedi.
İlçe Başkanı Osman Ünsal, toplantıların amacının dinleyip, sorunları alarak çözüm üretmek olduğunu belirterek, toplantılardan elde edilecek raporların milletvekilleri aracılığı ile Genel Merkeze ulaştırılacağını ifade etti.
“YENİ TİCARET KANUNU GÜNDEMDE”
Toplantıda sektörel oda temsilcileri tek tek söz alarak temsil ettikleri sektörlerin sorunlarını dile getirdi. Toplantıda en öne çıkan konu yeni Türk Ticaret Kanunu oldu. Meclisten geçen yeni Türk Ticaret Kanunu’nun hızla ve yeterince tartışılmadan geçirildiğinin altı çizilirken; kanunda aksaklık veya eksikliklerin olduğu belirtildi. Söke’nin sektör temsilcileri yeni Türk Ticaret Kanunu’nun bazı noktalarının yeniden gözden geçirilmesini ve aksaklıkların düzeltilmesini istedi.
“KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI VAR”
Toplantıda gündeme gelen bir diğer konu ise kalifiye ara eleman bulmakta yaşanılan sıkıntılar gündeme geldi. Esnaf oda başkanları başta olmak üzere; tarım kesimini temsil eden kuruluşların temsilcileri de ara eleman bulmakta zorlandıklarını; kalifiye eleman bulamamanın yanında mesleklerde çırak yetişmemesinin de sıkıntı yarattığını vurguladı.
“PAMUK YİNE EN BÜYÜK SIKINTI”
Yüzde 60 oranda Söke ekonomisinin pamuğa endeksli olduğunun altını çizen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş; özellikle girdi maliyetlerinin pamuk üreticisini zorladığını söyledi. Söke Ovası’nın 3’de 1’inin hala sular altında olduğunu, geri kalan kısımda tarlaya girecek üreticilerin ne ekeceğini düşünür halde olduğunu dile getiren Kemal Kocabaş; bunun en büyük nedeninin desteklemelerdeki belirsizlik olduğunu söyledi. Söke Ticaret Borsası başkanı Bertan Balçık ise önümüzdeki dönemde pamuk tarımında büyük bir düşüş yaşanacağının şimdiden görüldüğünü ifade etti. Bertan Balçık Söke’nin yatımda işbirliği ve tanıtım eksikliği gibi sıkıntılarının da olduğunu dile getirdi.
Toplantıda Aydın’ın Büyükşehir olması ile ilgili gündeme gelecek değişiklikler ile ilgili belirsizlikler olduğu, Aydın ilinin teşvik kapsamına alınmaması, Sulama Birlikleri Kanunundaki değişiklikler, Söke Ovası’nın elektriğe kavuşamaması gibi sıkıntılar da gündeme getirildi.
BAYDAR; “PRİMDEN VAZGEÇTİM, KDV VE ÖTV DÜŞÜRÜLSÜN”
Özellikle pamuk tarımında yaşanan sıkıntıları yakından takip ettiğini, desteklemeler ve taşkın konularında soru önergeleri verdiğini dile getiren CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar; tarımda girdi maliyetlerinin çiftçileri sıkıntıya düşürdüğünü söyledi. “Primden vazgeçtim. Hükümet KDV ve ÖTV’yi düşürsün” diyen Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Hükümetin anlayışında bütçe planlamasında çiftçinin en son sırada yer aldığını sözlerine ekledi.