Soğuk hava ıhlamur fiyatlarını da artırdı.

Kış aylarının geleneksel çayı ıhlamura, havaların soğumasıyla talep artınca fiyatlar da tırmanışa geçti. Toptan fiyatı 2 ay öncesine göre yüzde 15 artan ıhlamurun kilosu rafta 70-80 lirayı buluyor.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi, İzmir'de Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda aktarların yoğun olarak bulunduğu Kestanepazarı'ndaki dükkanların raflarını da değiştirdi. Kış, bronşit ve grip çayı adı altındaki bitki karışımları, ıhlamur, adaçayı, tarçın ve salep ürünleri raflarda ön plana çıkarken vatandaşların genelde ıhlamur ve adaçayını tercih ettikleri gözleniyor.

Nil Baharat şirketi yetkilisi Bülent Negiş ıhlamur ve adaçayına talebin arttığını, ancak ıhlamurda üretimin yeterli olmaması nedeniyle fiyatların yükseldiğini belirtti. Geçen yıl kilogram 55-60 lira olan çiçek ıhlamuru bu yıl 70 liradan sattıklarını belirten Negiş, ''Toptancılar bu yıl ürünün yetersiz olması ve talebin birden artması nedeniyle fiyatın arttığını belirtiyor. Fiyatın 100 liraları bulabileceği konuşuluyor. Biz de satışların devam edebilmesi için fiyatların artmamasını arzuluyoruz'' dedi.

Yelken Baharat şirketi sorumlusu Yunus Cin, tüketicilerin soğuk algınlığına karşı tıbbi ilaçlara destek olarak bitki çaylarını sıklıkla tükettiğini, son dönemde grip ve soğuk algınlığındaki artışla kış çaylarına ilginin de katlandığını ifade etti.

Aktarların çeşitli ihtiyaçlara yönelik bitki çayı karışımları hazırladığını, ancak vatandaşın genelde karışımını kendisi yapmayı tercih ettiğini anlatan Cin, ''Ihlamur, adaçayı, tarçın gibi geleneksel ürünlerin yanında son dönemde zencefil ve ekinezyaya yoğun talep var. Kışın satışı artan diğer bir ürün ise salep. Çeşitli markaların koz saleplerinin yanında kilogramı 200 lira olan saf salep de alıcı buluyor'' dedi.

Baharat ve bitki çayı konusunda Ege Bölgesi'nin büyük toptancılarından olan Birlik Baharat şirketi temsilcisi Turgay Bahçıvancıoğlu, genelde Bursa, Balıkesir ve Tekirdağ'da yoğun üretimi bulunan ıhlamurda son dönemde üretim düşüşü yaşandığını belirtti.

Türkiye'de ambalajlı bitki çayında önemli bir pazar payına sahip olan Doğadan şirketinin Pazarlama Direktörü Veli Vardarlı Türkiye'de geçen yıl ıhlamur, adaçayı gibi genelde kışın tüketilen bitki çayları tüketiminin 27 milyon kutuya ulaştığını belirtti.

Bu çayların sağlıklı yaşam bilincinin gelişimiyle artık yılın her döneminde tüketilir hale geldiğini belirten Vardarlı, şöyle konuştu:

''Bitki çayları pazarı son 3 senedir yüksek oranlarda büyüyor. 2011'de bir önceki yıla göre yüzde 15 büyüme gerçekleşti. Kış mevsiminin uzun sürmesiyle birlikte bitki ve meyve çayları tüketiminin önemli ölçüde arttığını söyleyebiliriz. Özellikle tüketiciyi ihtiyaç anında yakalayan kış kampanyamızın da etkili olduğunu düşünüyoruz.

Geleneksel ürünler her zaman talep görüyor. Özellikle geçtiğimiz sene ekinazyaya başlayan talep ve zencefile son dönemde artan ilgi nedeniyle yenilikçi ürünler öne çıkıyor. Tüketicinin hava şartlarıyla birlikte kış çaylarına artan ihtiyacıyla bu yıl tüketimde önemli bir artış olmasını bekliyoruz. Bitki ve meyve çayları iletişimimizi de bu doğrultuda planladık.''

İzmir'deki aktarlarda çiçek ıhlamur kilogramı 70 lira, yaprak ıhlamur 40 lira, zencefil 15 liradan, adaçayın demeti ise 1 liradan satılıyor. Aktarların yaptığı 50 gramlık bitki çayı karışımları ise 2 liradan satılıyor.