Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin hava sahasını ve İstanbul'daki bir limanını Rumlara açması karşılığında, iki müzakere başlığını daha açmayı teklif etti.

NTV televizyonunun haberine göre, Avrupa Birliği, Ankara'ya yeni bir ek protokol önerisi sundu.

AB, sunduğu ek protokol kapsamında, İstanbul'daki bir limanın AB üyesi 27 ülkenin kullanımına açılmasını istedi. Bununla birlikte Türkiye"ye Kıbrıs Rum kesimi dahil tüm AB üyelerine transit geçişler için hava sahasını da sınırsız bir şekilde açması önerildi.

AB, bu şartların yerine getirilmesi durumunda, Türkiye ile Birlik arasındaki üyelik müzakerelerinde iki başlığı daha açacağını belirtti.

Bu iki başlığın Kıbrıs Rum kesimi tarafından bloke edilen enerji ile adalet ve temel özgürlükler başlıkları olduğu ifade edildi.

Söz konusu ek protokole göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Rum kesimi arasındaki ticareti belirleyen Yeşil Hat tüzüğü de genişletilecek ve teknik iyileştirilmesi sağlanacak.

NTV'nin bildirdiğine göre, eğer Türkiye Aralık ayının ilk haftasına kadar bu istekleri karşılarsa, Rum kesimi lideri Demetris Hristofyas AB Zirvesi öncesi Türkiye ile AB görüşmelerini tamamen veto etmeyeceklerini ve iki başlığın açılması engel olmayacaklarını açıklayacak.

AB'nin bu önerisini hafif bulan Ankara'nın ise yapılan teklifin kapsam ve içeriğin genişletilmesi istediği bildirildi. Türkiye, ayrıca KKTC"nin doğrudan uçuşlarının son derece önem teşkil ettiğini, bunun da pakette yer alması gerektiğini düşünüyor.