İngiliz The Financial Times (FT) gazetesi, "Türk ordusu, plan sonrası savunmaya geçti" başlıklı haberinde, plan sonrası yaşanan tartışmaların "generallerin, siyaset hayatı üzerindeki azalan etkisini ortaya çıkardığını" yazdı. 

İngiliz The Financial Times (FT) gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "moral üstünlük" yakaladığını belirterek Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un da savunmaya geçtiğini belirtti. Başbuğ'un, böyle bir planın hazırlanması için emir verdiği iddiasının bile "hakaret" olarak kabul ettiğini yazan gazete, "Ancak Başbuğ, bazı askerlerin kendi inisiyatifleri ile hareket etmiş olabileceği ihtimalini reddetmedi." yorumunda bulundu.
Belgenin orjinal olup olmadığını belirlemenin askeri yargıya düştüğünü belirten The Financial Times gazetesi, "Taraf'ın ortaya koyduğu belge şunu iyice gösterdi: AK Parti'yi ağır şekilde eleştirenler bile, askerlerin müdahalesine göz yummuyor. Bunun bir nedeni, darbenin ters teptiği ortaya çıktı. Önceki darbeler, pek çok Türk'ün askere güvenmesi nedeniyle başarılı oldu. Ancak 2007'de, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olması ardından askerlerin uyarması kamuoyundan tepki çekmişti. AK Parti erken genel seçimlere giderek yüzde 47'lik emsalsiz bir başarı kazandı. Askerlerin müdahalesine ilişkin herhangi bir işaret, liberal fikirlerin AK Parti'ye destek vermesi ile neticeleniyor. Ergenekon araştırması da askerlerin itibarına darbe indirdi." dedi. Gazete, Başbuğ'un, "geleneksel bir düşünce yapısına sahip olan, AK Parti'nin Ermeni ve Kıbrıs politikasından ve dini yaşamın günlük hayatta daha görünür hale gelmesinden nefret eden azgın askerleri" kontrol edebildiğini kanıtlaması gerektiğini vurguladı.

Bu arada gazete, Taraf'ın yayınladığı belge orijinal çıkması bile askerden şüphelenen pek çok kişinin komplonun gerçek olduğuna inanmaya devam edeceğini de belirtti. cihan