Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Özdemir Özok “Gün demokrasi günüdür. Gerçekten aydın, çağdaş, uygar, huzur, barış ve kardeşlik içerisinde yaşamayı kendisine hedef edinmiş sadece bu toprağın yetiştirdiği değerleri değil, diğer değerleri de kendisine ilke edinmiş bir Türkiye"yi yaratmak için herkes hemen yakınındaki bir uğraşla başlayarak Türkiye"de demokrasi gerçekten siyasi yaşamı çağdaş uygar bir hale getirebilecek ağırlığı hissettirebilecek çalışmayı başlatmak durumundadır” dedi.
Aydın Barosu tarafından Nevzat Biçer parkında düzenlenen “Neden yeni anayasa? Nasıl bir anayasa?” konulu panele katılmak için Aydın"a gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Özdemir Özok burada yaptığı konuşmada, bugün siyasetin elinin yargının içinde olduğunu belirterek şunları söyledi, “Türkiye Cumhuriyeti asla ve asla bir gericiliğe bir yobazlığa teslim olmayacaktır, bundan hiç kimsenin kaygısı olmasın. Bunu çok iddialı söylüyorum. Çünkü biz bugünler için varız. Eğer gerçekten çoğu olayları daha hoş görülü, daha anlayışla karşılıyorsak bu bizim demokrasiye olan inancımızdan, bu bizim demokrasiyi ilke edinmiş olmamızdan kaynaklanıyor. Asla ve asla hiç birimiz olaylara teslim olacak kişilikte insanlar değiliz. Biz Cumhuriyette doğduk, Cumhuriyetin değerleri ile büyüdük. Bütün genlerimizde bu değerler var. Bunu derken birilerinin avukatlığına soyunduğu ve bu ülkemizin yüzyıllardan beri ortak moral değerleri olan bunlara en az onlar kadar saygılı en az onlar kadar bilincimizin olduğunu da ifade etmek istiyorum. Ama koşullar değişti, silahlar değişti, yöntemler değişti. Ve biz hep ülkemizi bu silahların, yöntemlerin, bu açılımların olmasını savunduk. Nedir bu? Demokratik, laik bir sosyal hukuk düzeninin ülkemize egemen olması. Öyleyse böyle bir düzeni savunun insanların siyasi partiler yardımıyla, siyasetin güçlendirilmesi, her türlü düşüncenin siyasi partiler kanalıyla, temsili demokrasi ile Türkiye"de kendisini ifade etmesi, bunlar bizim yıllardır savunduğumuz değerler, ilkeler ve kavramlardır.”


Özok konuşmasına şu şekilde devam etti “Gün demokrasi günüdür. Gerçekten aydın, çağdaş, uygar, huzur, barış ve kardeşlik içerisinde yaşamayı kendisine hedef edinmiş sadece bu toprağın yetiştirdiği değerleri değil, diğer değerleri de kendisine ilke edinmiş bir Türkiye"yi yaratmak için herkes hemen yakınındaki bir uğraşla başlayarak Türkiye"de demokrasi gerçekten siyasi yaşamı çağdaş uygar bir hale getirebilecek ağırlığı hissettirebilecek çalışmayı başlatmak durumundadır. Başka yolu yoktur. Yani birilerinin daha iyi çalışmasını görüp bir takım çaresizliklere katılmak bence uygun değildir.”
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Özdemir Özok, Neden bir anayasa ihtiyacı duyuldu ve nasıl bir anayasa olmalıdır konusunda ise “Aslıda bizim vereceğimiz cevap çok net. Türkiye Barolar Birliği kurulduğundan bu yana eksiksiz demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti, ilke ve kavramlarını bütün koşulları ile yaşama geçmesi için uğraş vermiş bir saygın hukuk kuruluşudur. Bizler 1969"dan buyana bu bayrağı ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bizi siyasal iktidar hiç enterese etmez, tabi bunu derken Türkiye"yi aldı götürdü demek istemiyorum. Biz hangi siyasal iktidar olursa olsun bu siyasal iktidarlar gelir geçer, bizim derdimiz, bizim sorunumuz Ülkemiz, Ulusumuz, Halkımız, insanımız. Biz onun önünü açmaya onlara güzel şeyler sunmaya, güzel şeyler düşünmeye yönlendirecek çalışmaları yaparız. AKP döneminde de yapacağız, canları sıkılsa da yapacağız, beğenseler de yapacağız, beğenmeseler de yapacağız ve AKP"den sonrada yapacağız. bugünlerde de bunu daha dikkatli, daha tabana yayarak yapacağız. Bu anayasa konusunda Türkiye gerçekten çok önemli bir sınavdan geçiyor. Türkiye"de gerçekten özgür, bağımsız bir yargı ve güvenceli bir yargıç teminatı bizim için değil, yargıçlar için değil, savcılar için değil, halkımız için son derece önemli olduğu için biz bunu savunacağız. Eğer bir ülkede hukuk devletinden söz ediliyorsa orada güdümlü, siyasetin gölgesinde, korkan bir yargı varsa siz hukuk devletinde söz edemezsiniz. Ama maalesef bugün siyasetin eli yargının içindedir. Biz gerçekten çok yiğit yargıç arkadaşlarımızla görüşüyoruz, biliyoruz ve bunları yaşıyoruz. AKP ne yaparsa yapsın, başka siyasal bir iktidar neyi savunursa savunsun, Türkiye Barolar birliği yılmadan ülkemizde eksiksiz demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve hukuk devletinin tabiki kuşkusuz bize emanet edilen cumhuriyetin değerlerinin her zaman yılmaz bekçiliğini yapacaktır. Hiçbir moral bozukluğumuz yok. Bizim bu konuda hoşgörümüz demokratik tavrımız var” dedi.
“Neden yeni anayasa? Nasıl bir anayasa?” konulu panele ayrıca Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi"nden Prof. Dr. Fazıl Sağlam, Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi (İHAUM) Başkanı Prof. Dr Rona Aybay, Türkiye Barolar Birliği Yayın Kurulu Baykanı Av. Teoman Ergül, Aydın Baro Başkanı Avukat Sümer Germek, Avukatlar ve davetliler katıldı.