Bosna Savaşı sırasında Sırp güçlerinin komutanlığını yapan ve 8 bin Müslüman'ın katili olan Ratko Mladiç'in "hastalığı" işe yaramadı. Sırbistan'daki mahkeme, "savaş suçlusu" Mladiç'in Lahey'de yargılanabileceğine karar verdi. Tarihler 11 Temmuz 1995'i gösterdiğinde, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'nın en büyük soykırımı yaşandı. Gözünü kan bürüyen Mladiç, Srebrenica'daki 9 bin Müslüman'ın öldürülmesi emrini verdi. Sırbistan'da saklandığı evde yakalanan Sırp komutanı, önceki gün mahkemeye çıktı. Ancak sağlık sorunları nedeniyle duruşması kısa sürdü. Mladiç'in bir parmağının felçli olduğu ve sağlık problemi nedeniyle de iletişim kurmakta zorlandığı iddia edildi. Bu da Sırp komutanın, Hollanda Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne sevkini etkileyeceği yorumlarına yol açtı.
 
TESLİME MÜSAİT
 
Tüm bunlar, savaş suçlusu Mladiç'in dün mahkemeye çıkmasını engelleyemedi. Belgrad'daki savaş suçu mahkemesi, Mladiç'in sağlığının Lahey'deki mahkemeye teslim edilmesine "müsait" olduğunu belirterek, Bosna Kasabı'nın Lahey'deki mahkemede yargılanabileceğine karar verdi.
 
Sırp general, iade işlemleri tamamlanır tamamlanmaz, Lahey'deki mahkemeye gönderilecek.
 
LAHEY: SAĞLIĞI SORUN DEĞİL
 
Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin sözcüsü Nerma Celacic, Mladiç'in sağlık sorunlarının yargılama sürecini etkilemeyeceğini belirtti. Celacic, "Savaş suçları için kurulan mahkeme, 'sağlık sorunları olan' zanlılarla ilgilenebilecek donanıma sahiptir" dedi.
 
BU EVDE YAKALANDI
 
Bosna Kasabı"nın Sırbistan'ın kuzeyindeki Lazarevo Köyü'nde saklandığı ev, güvenlik çemberine alındı. Güvenlik güçleri, evde incelemeler yaparken, bölgeye kimse yaklaştırılmıyor. (takvim)