Çin'den getirilen otomobil ve yedek parçalarında maliyeti düşürmek adına kullanılan kalitesiz ve standart dışı ürünlerin, kanserojen etki yarattığı ve sağlığı tehdit ettiği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda hemen her sektörde boy gösteren kalitesi düşük ama ucuz Çin ürünlerinin, otomotiv endüstrisinde de bulunduğunu kaydetti.

Ucuz olduğu için rağbet gören Çin otomobillerinin ve yedek parçalarının, bazı tehlikeleri de bulunduğuna dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:

''Şu an gelişmekte olan Çin otomobil endüstrisinde, henüz standartlar tam oturmamış durumda. Yani Çinliler dayanıksız ve insan sağlığına aykırı ham maddeden üretilen otomobiller ve yedek parçalarla, kendi kendilerini öldürüyorlar. Çin markalarının Avrupa düzeyine gelmesi için 5-10 yıl geçmesi lazım. Avrupa standartlarına ulaşan bazı markalar var, ama çoğunluğu çok kötü durumda.

Tabii ki bu, Çin topraklarında üretilen her otomobilin ya da yedek parçanın kalitesiz olduğu anlamına da gelmez. Örneğin, Mercedes firmasının da Çin'de fabrikası var. Tabii ki Mercedes için üretim yapılırken, Mercedes'in belirlediği standartlara uyularak üretim yapılıyor. Ama Mercedes örneğindeki gibi bir yüksek standart ve kalite zorlaması olmayınca, genellikle kötü ve kalitesiz ürünler üretiliyor.''

Çin markalarının, ucuza üretim yapmak için kullandıkları ham maddelerin ve malzemelerin insan sağlığına ve uluslararası standartlara uygunluğuna dikkat etmediklerini vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

''Örneğin, genellikle otomobillerin fren balatalarında kullanılan asbest maddesinin, kanserojen olduğu gerekçesiyle batı ülkelerinde kullanımı artık yasak. Ancak, Çin'de üretilen otomobil ve yedek parçalarında maliyeti düşürmek adına asbest kullanılıyor.

Bir diğer maliyet düşürme yöntemi de eldeki hurda parçaların eritilerek yeniden kullanılması. Ancak, bu yapılırken de o parçanın üretiminde kullanılan bu geri dönüştürülen maddenin üretim standartlarını karşılayıp karşılamadığına dikkat edilmiyor.''

SAHTE ÜRÜNLERE DİKKAT

Aydın, bir diğer tehlikenin de ''sahte ürünler'' olduğuna dikkati çekerek, ''Emsallerinden daha ucuza satılan Çin üretimi parçalar, kaliteli ürünlerin kutularının birebir taklidi olan kutulara konulup satılarak, tüketici mağdur ediliyor'' dedi.

Bir yağ filtresinin Çin'de üretilip, Türkiye'de satılan iyi bir markanın bire bir kopyası olan bir kutuda satılabildiğini ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

''Söz konusu sahte ürünleri tüketicinin ayırt etmesi çok zor. Otomobili yetkili servise götürmek bir çözüm, ama yetkili servisteki parçanın orijinal olma garantisi de yok. Çünkü yetkili servisler dahi sahte parçaları ayırt edemeyebiliyor. Ama en azından, yetkili serviste takılırsa, 6 ay içinde takılan parçanın değiştirme garantisi var.''