DTP'liler, Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yapacak olan grubu karşılamak için hazır beklerken, 5 özel yetkili savcı da Silopi'ye gönderildi. Mahmur'dan yola çıkan 26 kişinin konvoyunda kaza meydana geldi. 1 kişi öldü, birkaç kişi de yaralandı.

Mahmur Mülteci Kampı"ndan Türkiye"ye gelecek olan grupta yer alanların isimleri netleşti. 4"ü çocuk 26 kişiden oluşan grup bugün Habur Sınır Kapısı"ndan Türkiye"ye girecek.

Mahmur'da önceki gün olağanüstü bir toplantı yapıldı. Toplantı sonuçları önceki akşam saatlerinde Mahmur Kültür Merkezi"nde bulunanlara sorularak görüşleri istendi. “Demokratik çözüm ve barış grubuna” katılmak isteyenlerin başvuruları kabul edildi. Gruba katılmak için 400"ü aşkın kişinin başvuruda bulunduğu ve bunlar arasından 9 kadın, 4 çocuk ve 13 erkek seçildi. Bunlar arasında Selahaddin Üniversitesi"nde okuyan öğrenciler de bulunuyor.

Mahmur Grubu, bugün Habur Sınır Kapısı"ndan Türkiye"ye giriş yapacak. Sonra da ellerindeki mektupları, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı"na gönderecek. Mektupta grubun talepleri yer alacak. Ayrıca taleplerini içeren bir dosya da yetkililere sunulacak. Mahmur"dan gelecek barış grubu, Ankara"ya giderek Meclis'le görüşmek istiyor.


Grupta yer alanlar hakkındaki bilgiler şöyle:
Kamil Yüksel: 1959 Şırnak-Silopi doğumlu. Kamil Yüksel ile birlikte 1977, Zaxo doğumlu Hamsiye ile üç çoğu Helena, Hevi ve Bewar ile birlikte grupta yer alıyor.
Nurettin Turgut: 1960 Hakkari doğumlu.
Musa Tomak: 1984 Cizre doğumlu, Barış Grubu"na 1985 Cizre doğumlu eşi Nurcan Tomak ve Rojda isimli küçük kızı ile katılıyor.
Yusuf Şen: 1949 Uludere doğumlu, 1994"da göç etti.
Cane Kabul: 1969 Şırnak doğumlu, 1993"te göç etti.
Sait Şedal: 1955 Yüksekova doğumlu, 1994"te göç etti.
İsmail Ayaz: 1988 Şırnak doğumlu, 1994"te göç etti.
Ayşe Kara: 1983 Uludere doğumlu, 1994"te göç etti.
Sosin Yaman: 1954 Uludere doğumlu, 1994"te göç etti.
Abdullah Yaman: 1992 Uludere doğumlu, 1994"te göç etti.
Emine Sağat: 1955 Şırnak doğumlu, 1992"te göç etti.
Melekşa Soydan: 1973 Yüksekova doğumlu, Barış Grubu"na 1971 doğumlu eşi Mikail Soydan ile birlikte katılıyor. Her ikisi de 1995"te göç etti.
Haci Sorgül: 1955 Cizre doğumlu, 1994"te göç etti.
Mehmet Adanmış: 1970 Siirt doğumlu, 1993"te göç etti.
Fatma İzer: 1987 Şırnak doğumlu
Nizar Buldan: 1987 Yüksekova doğumlu, 1994"te göç etti, üniversite öğrencisi
Bülent Aka: 1983 Yüksekova doğumlu, 1994"te göç etti, Selahaddin Üniversitesi"nde hukuk mezunu.
Mehmet Kaçan: 1970 Uludere doğumlu, 1993"te göç etti
Zehra Tunç: 1985 Uludere doğumlu, 1994"te göç etti, Selahaddin Üniversitesi öğrencisi.

KANDİL'DEN 8 PKK'LI GELİYOR
Öcalan'ın çağrısı üzerine, Kandil'den 8 kişilik bir grubun da Türkiye'ye geleceği belirtildi. Kandil Dağı'ndan bugün hareket edecek olan 8 kişilik grubun Habur Sınır Kapısı'ndan geçmesi bekleniyor. Türkiye'ye gelecek olan 8 kişilik PKK'lı grubun kimlikleri belli oldu. Gelecek olanların kimlikleri şöyle:
“Hamiye Dinçer (1971/Başkale), Elif Uludağ (1958 Pazarcık/Maraş), Hüseyin İpek (1973 Ömerli/Mardin), M. Şerif Bencdal, (1973 Siverek), Mustafa Ayhan (1985), Vilayet Yakut (1980 Diyarbakır), Lütfü Taş (1952 Kığı/Bingöl) ve Gülbahar Çiçekçi (1975 Kığı/Bingöl)”

Irak'taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden geleceği belirtilen, DTP'lilerin ''Barış grubu'' olarak nitelediği ve teslim olması beklenen grup için Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda hazırlıklar tamamlandı.

5 SAVCI, 1 HAKİM, 30 AVUKAT BEKLİYOR
Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK'nın bulunduğu Kandil'deki kamplardan gelen örgüt mensupları ile Mahmur'dan gelen aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 34 kişi için Habur gümrük sahasında özel yetkili 5 savcı, 1 hakim ve 30 avukatın bulunabileceği salon hazırlandı.

Irak'tan gelecek ve aralarında PKK'lıların da bulunduğu grubun askerlere teslim olmasının ardından Habur Sınır Kapısı'ndaki askeri taburda ifadelerinin alınacağı, sağlık kontrolünden geçirileceği, daha sonra da emniyette ifadelerinin alınacağı bildirildi. Habur'daki çalışmalar boyunca Şırnak Valisi Ali Yerlikaya ve diğer yetkililer, çalışmalarla yakından ilgilendi.

DTP'LİLER SINIRDA
Öte yandan, aralarında Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, Şırnak milletvekilleri Hasip Kaplan, Sevahir Bayındır, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Batman Milletvekili Ayla Akat'ın da bulunduğu bir grup milletvekili ile belediye başkanı da Silopi ilçesine geldi.

DTP Silopi İl Başkanlığınca Habur Sınır Kapısı'na 2 kilometre uzaklıktaki tır parkının yanındaki alanda Diyarbakır, Şırnak, Silopi, Cizre ve Başverimli belde belediyelerince gönderilen çok sayıda çadır, çadırların bulunduğu alana 30 adet seyyar tuvalet kuruldu.

MAHMUR'DAN DAVULU ZURNALI UĞURLAMA
Mahmur kampından Türkiye'ye dönecek olan 4'ü çocuk, 9'u kadın 26 kişi binlerce kişinin katıldığı törenle Türkiye'ye yolcu edildi. Kamp sakinleri, günün ilk ışıklarından itibaren tören için uzun kuyruklar oluşturdu. 26 kişi, toplanan kalabalığın sloganları eşliğinde davullu zurnalı uğurlandı.

Grup, bir polis eskortunda onlarca araçlık konvoy eşliğinde, dağdan inen 8 PKK'lıyı almak için kamptan ayrıldı. Grubun önümüzdeki saatlerde Türkiye sınırında yetkililere teslim olması bekleniyor.

HABUR GİRİŞ ÇIKIŞLARA KAPATILDI
Gruba ilk önce "örgüt üyeliği"nden işlem yapılacağı, ifadelerine göre suç vasfının değişebileceği belirtildi. Söz konusu "örgüt üyeliği" işleminin Kandil"den gelenlerin yanı sıra Mahmur Kampı"ndan gelenlere de uygulanacağı öğrenildi.

Türkiye'den 15 yıl önce gidenlerin bulunduğu Mahmur Kampı'nda bulunanlardan 4'ü çocuk 26 kişilik ilk grup Türkiye'ye yola çıktı. PKK'lı grupların Türkiye'ye geliş hazırlıkları üzerine Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Habur Gümrük Kapısı günlük normal giriş- çıkışlara kapatıldı.

KONVOYDA KAZA: 1 ÖLÜ
Mahmur kampından Türkiye'ye dönmekte olan 4'ü çocuk, 9'u kadın 26 kişiye eşlik eden konvoyda kaza oldu. İki aracın çarpıştığı kazada bir kişi öldü, birkaç kişi de yaralandı. Grubun, birkaç saat sonra Türkiye sınırında yetkililere teslim olması bekleniyor.

İKİ GRUP BİRLEŞTİ
Bu sabah erken saatlerde Türkiye'ye doğru araçlarla Mahmur Kampından çıkış yapan 26 kişilik grup Erbil-Musul kara yolunda durdu. Kime ait olduğu açıklanmayan jiplerle yola çıkan terör örgütü PKK'lı gruba Kandil Dağından inen 4'ü kadın, 4'ü erkek 8 PKK'lı terörist daha katıldı.

Toplam 34 kişi olduğu bildirilen grup, Habur Sınır Kapısı'nda güvenlik güçlerine teslim olmak amacıyla Türkiye'ye doğru yola çıktı./akşam