İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Onur Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milletvekili şoförü olabilmek için bilinçli ve sertifikalı adayların tercih edileceği bilgisinin, VIP makam şoförü eğitim talebinde büyük artışa neden olduğunu söyledi.
 
'Ekim ayına kadar tüm kurs programlarımızı doldurduk. Daha önce bir yılda aldığımız talebi bu yıl 2 haftada aldık' diyen Akçay, milletvekili makam şoförlüğü için eylül ayı programında 150 kesin kayıt bulunduğunu, Ekim ayında da 160 kişilik bir talebin söz konusu olduğunu ifade etti. 
 
 
Milletvekili makam şoförü olmak isteyen adaylara biri standart paket olmak üzere günde 7 saat 2 günlük, diğeri de 4 gün süren VIP paket eğitimi verildiğini kaydeden Akçay, standart paketin fiyatının 1000, diğer paketin ücretinin ise 2 bin TL olduğunu belirtti. Birçok milletvekilinin görevine henüz başlamayan şoförlerini eğitime göndererek bilinçlenmelerini sağladıklarını anlatan Akçay, 2008 yılından beri uygulanan VIP Makam-Özel Şoförlük Eğitimi içeriğinde, ileri ve güvenli sürüş tekniklerinin yanı sıra en basit kurallardan başlayarak, makama hitabet, misafir karşılama, araç içinde bulundurulması gerekenler, tehlike ve saldırı anında yapılması gerekenler, temsil yeteneği, dış görünüm ve ilk yardım gibi önemli konulara yer verildiğini söyledi.
 
Akçay, adayların bu eğitim ile görgü, nezaket, beden dili ve protokol kuralları alanlarında gerekli yetkinliğe ulaştırıldığını, sürüş kabiliyetlerinin yanı sıra ikili ilişkilerde iletişim ve ifade yeteneklerinin üst seviyelere çıkarıldığını kaydetti. Verilen eğitimlerin en fazla dikkat çeken yerlerinden birinin de makam güvenliği olduğunu vurgulayan Akçay, 'Saldırı ve tehlike anında makam şoförünün neler yapması gerektiği, kaçış manevraları, güzergah seçimleri, alternatif yollar, takipten kurtulma, tehdit alan makamlara özel alınacak önlemler gibi hayati bilgilerle antiterör açısından da katılımcıları bilinçlendiriyoruz' diye konuştu.