BEŞİKTAŞ Başkanı Yıldırım Demirören başkanlığında ilk kez toplanan Kulüpler Birliği, Türk futbolunun geleceğini yakından ilgilendiren kararlara imza attı. Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa’nın yeniden düzenlenmesi ve geliştirilmesine yönelik olarak Vakıf tarafından görevlendirilen eski TFF Başkanı Avukat Levent Bıçakcı da katıldı. Bıçakçı’nın hazırladığı 6222 sayılı yasadaki değişiklik önerilerine 18 kulüp temsilcisi de tam destek verirken, taslağın 4 Ekim’de Meclis’e sunulmasına karar verildi. 
 
TOPLANTININ ardından açıklamayı Kulüpler Birliği Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Hasan Akıncıoğlu yaparken, Antalyaspor Başkanı şunları söyledi: 
 
‘KÜME DÜŞMEME YOK’
 
“BU çalışmanın çok hızlı bir şekilde yapılmasına karar verildi. Bu takvim söylendiği şekilde işleyecek. Taslağın ayrıntılarına girmem şu safhada doğru olmaz. Hukukçu arkadaşlarımız gerekli incelemeyi yapıyorlar. Detaylı bir çalışma yapılıyor. Ligden düşmenin önlenmesiyle ilgili direkt bir madde de yok. Yeni yasayla ilgili bir tarih vermek doğru değil. Hazırlanan, Türk futbolunun içinde bulunduğu durumdan hızlı bir şekilde çıkması, sistemin daha iyi işlemesi için tüm kulüplerin ittifakla aldığı bir değişiklik önerisi. İlgili merciler gerekli çalışmayı yapacaklardır.”
 
AKINCIOĞLU ayrıntıya girmese de en önemli değişikliğin halen başta Aziz Yıldırım olmak üzere Metris’te tutuklu bulunan başkan ve yöneticileri yakından ilgilendiren şikeye verilen ceza olduğu öğrenildi. Yeni taslağa göre şike suçu basit ve nitelikli olmak üzere ikiye ayrılıyor. Nitelikli şikenin içine yasa dışı bahis de dahil edildi. Basit şikede ceza 3 ay ile 1 yıl olarak belirlendi. Nitelikli de ise 6 ay ile 2 yıla kadar ceza verilebilecek. Yürürlülükteki yasaya göre başkan ve yöneticiler şikeye karışmışlarsa cezaları yüzde 50 artırılarak verilirken, cezaların yumuşatılmasının dikkat çektiği taslakta bu da kaldırıldı. Sahaya giren taraftarların hapis cezası alması da taslağa eklendi.
 
CHP’den tam destek
 
CHP Başkan Yardımcısı Toprak: “Şikeye karşıyız ama yasada eksikler var. Bunlar parlamento çatısı altında değiştirilmeli.”
 
VAKFIN toplantısı öncesi Yıldırım Demirören’i yeni görevinden dolayı tebrik eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, hazırlanan yeni yasa taslağına destek vereceklerini belirtirken şunları söyledi:
 
“CHP olarak şikeye karşıyız ama yasada gördüğümüz eksikler ve hassas noktalar var. Toplumun bir çok kesimi ilgilendiren konularda, burada kulüplerin ortak hareket ettiği gibi partiler de ortak hareket edebilir. 
 
HIZLA ve eksik çıkartılmış, katkılarımızın alınmadığı bir yasa. Umarız hükümet bizden de katkı alır ve Türk sporu bu girdaptan çıkmış olur.”
 
Bıçakçı: TCK’ya uyum sağlamaya çalıştık
 
ESKİ TFF Başkanı, Av. Levent Bıçakçı yasada yaptığı değişikliklerle ilgili olarak “Türk Ceza Kanunu ile genel bir uyum sağlamasına çalıştık” dedi. Bıçakçı hapis cezalarının indirildiği yönünde duyum olduğu ile ilgili ise “Sayılar üzerinde görüş bildiremem ama cezalar TCK’ya uyum sağlaması açısından indirimler oldu. Bazıları da para cezasına dönüştürüldü. Özelikle taraftarlar için para cezası öngördük. Bu cezalar savcılık tarafından verilecek ve dava açılmayacak. Böylece sistem hızlı işleyecek” diye konuştu.
 
Hakemler için komisyon
 
KULÜPLER Birliği’nde dün alınan diğer bir önemli bir karar da hakemlerle ilgiliydi. Hasan Akıncıoğlu her ay Kulüpler Birliği bünyesinde değişimli olarak bir komisyon oluşturulmasına ve komisyonun hakem performanslarıyla ilgili hazırlayacağı değerlendirme raporunun TFF ile paylaşılmasına karar verildiğini duyurdu. Akıncıoğlu konuyla ilgili olarak “Burada herhangi bir ön yargı yok. Amaçlanan konu, daha iyi ve güzel müsabakalar izlenmesi, hakem performanslarının artırılması. Tamamen iyi niyetle kurulacak bir komisyon. TFF ile işbirliğini geliştirmek hedefleniyor” dedi. 
 
MAMUR VE ÜNAL DA BAŞKAN YARDIMCISI
 
KULÜPLER Birliği’nde bundan sonraki toplantılarda TFF Yönetim Kurulu’ndan bir kişinin devamlı yer alması konusunda davet çıkartılmasına karar verilirken, yeni görev dağılımı sonrasında Recep Mamur mali, Halil Ünal idari, Hasan Akıncıoğlu da sportif işlerden sorumlu başkan yardımcısı görevine getirildi.