Şu anda insan yaşamından, motorlu taşıta, Aydın’ın en önemli varlığı zeytin ve incir ağaçlarından binek atlara kadar her şeyin sigortalandığını belirten Akın Sigorta Sert Şubesi Arcılık Hizmetleri yetkilisi Muhammet Sert, sigorta yaptıracakların dikkat etmesi gereken hususları açıkladı.
Sigortanın insan yaşamını ciddi derecede kolaylaştırdığı gibi bunu yaptırırken de vatandaşların dikkat etmesi gereken çeşitli hususların bulunduğunu kaydeden Akın Sigorta Sert Şubesi Arcılık Hizmetleri yetkilisi Muhammet Sert, “Sigorta yaptırırken zaman olmamasından, bilgisizlikten ya da yanlış yönlendirmelerden dolayı yapılan yanlışlardan maalesef ancak hasar anında haberdar olabiliyoruz. Bu durumda da hasarımız sigorta şirketi tarafından ya tazmin edilmiyor ya da eksik tazminat ödemesi ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu nedenle sigorta yaptırırken vatandaşlarımız doğru ve tam bilgi vererek, poliçenin eksiksiz düzenlenmesini sağlamalıdır. Özellikle ülkemizde zaman sıkıntısı ve aşırı güvene dayalı olarak birçok vatandaşın evrakları güvene dayalı olarak policeyi okumadan imzaladığı oluyor. Sigorta yaptıran kişilerin policesini mutlaka okumasını tavsiye ediyoruz. Sigorta poliçesi, sigorta ettiren/sigortalı ile sigorta şirketi arasında yapılan bir sözleşme olup, her iki tarafı da bağlayan hükümler içermektedir. Bu nedenle, yükümlülüklerinizi öğrenebilmek için poliçe ve eklerinin mutlaka incelenmeniz gerekmektedir. Vatandaşlarımız sigorta teminatının kapsamını tam olarak öğrenerek kendilerine sağlanan güvencelerin neler olduğunu öğrenmelidir” diyerek vatandaşların sigorta yaptırırken dikkatli olmasını önerdi.
“SİGORTACILIĞIN TARİHÇESİ”
Dünyada sigortacılığa benzer ilk uygulamalara günümüzden yaklaşık 4000 yıl önce Babiller’de rastlandığını belirten Sert, “Zamanın ticaret merkezi durumundaki Babil’de, kervan tüccarlarına borç veren sermayedarlar, kervanların soyulması veya fidye ödeme durumuyla karşılaşmaları halinde tüccarların borçlarını silmekte, buna karşılık borcu tüccarlardan geri aldıkları zaman, taşıdıkları riskin karşılığı olarak ana borç miktarı üzerinden bir miktar para almaktaydılar. Bu olay daha sonra Kral Hammurabi tarafından yasallaştırılmıştır. M.Ö. 600 yıllarında Hindu’lar sigorta özelliği taşıyan kredi anlaşmaları yapmaya başladılar. Basit içerikli bu anlaşmalar, toplumlardaki sigorta düşüncesini geliştirerek sigortacılıkta ilk adımları ortaya koyması bakımından önem taşımaktadır. Sonraları sigortaya daha yakın uygulamalar özellikle deniz ticaretinin geliştiği yerlerde görülmektedir. Şimdi günümüzde incir ağacından, zeytin bahçesine, otomobilden insanın başındaki saçına kadar her şey sigortalanmaktadır” dedi. 

 

Aydınpost'u Twitter üzerinden takip etmek için tıklayın!