Türkiye’de 15 milyon sigara bağımlısı bulunurken, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’nde Prof. Dr. Oğuz Kılınç’tan “Kendinize en büyük iyiliği yapın! Sigarayı bırakın” çağrısı geldi. Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, sigarayı uzman desteği almadan bırakmaya çalışanların sadece yüzde 3-5’inin başarılı olabildiğini söyledi. Kılınç, Türkiye’de her üç kişiden birinin sigara bağımlısı olduğunu ve içenlerin yüzde 70’inin de bırakmak istediğini kaydetti. Sigarayı bırakanların ilk 20 dakikada etkisini görebileceğini aktaran Kılınç on yıl sonunda hiç sigara içmeyenler gibi sağlıklarına kavuşacaklarını söyledi.

İlk ayı atlatanların işi daha kolay

Türkiye’de sigara içenlerin fazlalığına değinen Kılınç “Dünyada günümüzde 1,3 milyar kişi sigara kullanıyor. Ülkemizde ise 15 milyon kişinin sigara içtiği biliniyor. Türkiye nüfusunda sigara içenlerin oranına bakıldığında, ülkemizde 2012 itibari ile nüfusun yüzde 27,1’i yani üç kişiden biri sigara kullanıyor” dedi. Sigara bırakma desteğinin hekimler tarafından yaygın olarak verilmediğini, bunun sonucunda tekrar sigaraya başlayanların hayli fazla olduğunu vurgulayan Kılınç “Sigarayı kendi başına bırakmak kolay değildir. Sigara içenlerin yüzde 70’i bırakmak istiyor ve her yıl sadece yüzde 40’ı bırakma girişiminde bulunuyor. Desteksiz sigarayı altı ay bırakmış kalabilme oranı ancak yüzde 3-5 arasındadır. Sigara bırakma girişimlerinin yüzde 80’i ilk bir ay içinde tekrar sigaraya başlamakla sonuçlanıyor” dedi.

20 DAKİKADA ETKİSİ BAŞLIYOR

Sigarayı bırakanlardaki iyileşme sürecinde hızlı bir düzelme olacağını söyleyen Kılınç, “Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikada faydasını görebilirler. Nabız ve kan basıncı normale döner.  Birinci ayda kalp damarları normal boyuta ulaşıyor. Birinci yılın sonunda kalp krizi geçirme riski 2 kat, beşinci yılın sonunda kanser riski 2 kat azalıyor. Onuncu yıl sonunda hiç sigara içmemişlerle eşit düzeye geliyor” dedi. Sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu da vurgulayan Kılınç, sigarayı bırakmaya kararlı kişilerin bir hekime başvurmalarını önerdiğini, tütün kontrol yasası ile vatandaşlarımızın daha fazla bilinçlendiğini söyledi.