Avustralya meclisinde onaylanan yasaya göre farklı sigara markalarının paketleri birbirinin hemen hemen aynı olacak.


Yeni yasayla sigara paketleri üzerinde yalnızca ürünün markası yazacak ve markaları temsil eden logolar yer alamayacak. Tüm sigara paketleri aynı renkte olacak ve sigara markalarının yazılış tipografileri aynı olacak. Ayrıca paketler üzerindeki tek görsel, sigara içmenin yol açtığı sağlık risklerini gösteren fotoğraflar olacak.

Öte yandan sigara paketleri zeytin yeşili renginde olacak. Araştırmalara göre, zeytin yeşili içiciler tarafından en az çekici bulunan renk. Amaç paketleri mümkün olduğunca "yavan ve anonim" hale getirmek.

Avustralya hükümeti tarafından "ülkenin kamu sağlığı tarihinde en önemli anlardan biri" olarak tanımlanan yasa, sigara üreticilerince ise hukuka aykırı olarak değerlendirildi.

"ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI"
Philip Morris şirketinin Asya grubu, yeni yasanın Avustralya ile Hong Kong arasındaki karşılıklı yatırım anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle tahkim mahkemesine başvuruda bulundu.

Şirketin Avustralya grubunun ise yasayı ulusal temyiz mahkemesine taşıyacağı belirtildi.

Philip Morris Avustralya'dan yapılan açıklamada yeni düzenleme sebebiyle şirketin gelirlerinin azalacağı ve kaçak sigaraların piyasayı ele geçirebileceği belirtildi. Şirketin sözcüsü Anne Edwards hükümetin onayladığı düzenlemenin sigara içme oranını düşüreceği yönünde herhangi bir veri bulunmadığı ve düzenlemenin yasal gerekçelerinin sağlam olmadığını belirtti.

Bir diğer sigara üreticisi olan British American Tobacco ise yasanın uluslararası marka ve fikri mülkiyet yasalarına aykırı olduğunu savundu.

"ONLAR GELİRLERİ, BİZ HAYATLARI KORUYORUZ"
Avustralya sağlık bakanı Nicola Roxon ise "sigara endüstrisi gelirlerini korumaya çalışıyor, biz de hayatları" yorumunda bulundu.

Sigara markalarının, yeni tiryakiler oluşturmak için ellerinde kalan tek yolun paketler üzerindeki pazarlama yöntemleri olduğunu bildiklerini söyleyen Roxon, "gelecekte sigara paketleri yalnızca bu ölümcül alışkanlığın sonuçlarını hatırlatmaya yarayacak" dedi. BBC