Çocuklarda halsizlik, fenalık hissi, baygınlık, vücutta sıcak artışı ve nabızda hızlanma ile kendisini gösteren sıcak çarpmasına karşı çocukların sıcak ortamdan uzaklaştırılması gerekiyor. Yaşanan sıvı kaybı giderilerek, vücudu ıslatılmış bezlerle serinletilmesi önemli. Bilinç kaybı olması halinde hemen bir doktora götürülmesi şart.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Öztürk, anne ve babaların yaz aylarında çocukların yaşına göre koruma tedbirleri uygulaması gerektiğini söyledi. Güneş altında ve sıcak ortamlarda çocukların uzun süre tutulmamasının önemli olduğunu belirtti. Sıcağa maruz kalan çocuklarda aşını halsizlik ile başlayan fenalık, baygınlık, vücutta sıcak artışı, nabzın hızlanması gibi şikayetlerin arttığını belirtti. Bu durumdaki çocuğun sıcak ortamdan uzaklaştırılıp yaşanan sıvı kaybına karşın bol miktarda sıvı tüketmesini sağlamanın yararlı olacağını anlattı.

Ebeveynlerin kül tablası içerisinde bıraktığı ya da rastgele sokaklarda atılan sigara izmaritleri de çocuklar için tehlikeli olabiliyor. Prof. Dr. Öztürk, çocukların bilmeden ağzına alarak çiğnedikleri sigara izmaritinin zehirlenmeye neden olduğuna dikkat çekti. Çocukların yanında kesinlikle sigara içilmemesi gerektiğini söyledi. İçilmişse dahi izmaritlerin çocuklardan uzak tutulmasının zorunluluk olduğunu anlattı.