100 bin lira ve üzeri borcu olanlara evlerde ziyaret yapılacak. 2 milyon 39 bin kişiye tek tek mektup gönderilecek.

Kurumun en ilginç uygulaması ise halk pazarlarına açılacak tezgahlar olacak. SGK uzmanları, pazarcıların "Abla domatese gel", "Taze bunlar, derya kuzusu" gibi bağrışmaları arasında, vatandaşları, indirimli borç ödemesinden faydalanmaya çağıracak. Alışverişe gelen vatandaş ve çiftçinin borcu anında takside bağlanacak.

SGK, Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırmasını seçim döneminde gündemde tutabilmek için yeni uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyor. Yerel ve ulusal medya, reklamlar, bilboardlar, el ilanları gibi unsurlarla yoğun bir tanıtım kampanyası başlatan kurum, borç yapılandırmasının ayrıntılarını halka anlatmak için her yolu deneyecek.

Örneğin; il müdürlüğündeki personel, 100 bin lira ve üzerinde borcu bulunan 22 bin 533 işverenin ayağına gidecek. Patronlara, SGK Başkanı elinden mektup gönderilecek. Halkın yoğun olarak bulunduğu alışveriş merkezleri ve pazarlarda da standlar kurularak, broşürler dağıtılacak. Sebze ve meyve satılan halk pazarlarında personel, köylü üreticiye borcunu taksitlendirme bilgisi verecek. Vatandaşlar da yerinde bilgilendirilecek.

BORÇ, ALO 170"DEN ÖĞRENİLEBİLİR

Sigorta borcu bulunan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının taksitlendirme başvuruları 2 Mayıs 2011 yılında sona erecek. Bu süre içinde vatandaşlar borçlarını SGK internet sitesinden, il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerinde taksitlendirebilecekler. Kurum, son olarak vatandaşların borç yapılandırması yapabilmeleri için Alo 170 hattını da bu hizmete tahsis etti. Kayıt dışı istihdam hattı borcunu taksitlendirmek isteyenlere de yardımcı olacak.

İLK TAKSİTİ ÖDE, SAĞLIK KARNESİ AÇILSIN

SGK"ya borcu olanlar, ilk taksiti ödedikleri andan itibaren sağlık hizmetinden yararlanabilecek. Borç yapılandırmasıyla büyük bir faiz yükünden de kurtulabilecekler. Örneğin; Ocak 2010'da borcu 100 lira olan bir kişinin ödeyeceği biriken tutar 16,84 lira gecikme cezasıyla birlikte 116,84 kuruşa ulaşıyor. Yeniden yapılandırmayla 16,84 lira tamamen silinecek.

Enflasyon güncellemesinin ardından da borçlu 110,60 lira ödeyecek. Borcu 2000 yılından kalanlar için de şöyle bir hesaplama yapmak mümkün: Ocak 2000'de 100 lira olan borç, gecikme zammı ve cezasıyla bin 214 liraya yükseliyor. Borç toplamı da bin 314 liraya kadar tırmanıyor. Yapılandırılmadan faydalanıldığında ise 100 liralık borca enflasyon güncellenmesi yapılıyor ve tutar 284,70 liraya geriliyor. Dolayısıyla borçlu, bin 314 lira yerine 284,70 lira ödeyerek hesabını temizlemiş oluyor.