Türkiye ve dünyanın en fazla ve en kaliteli incirinin üretildiği Aydın"da 2008 üretim sezonun ilk taze incirleri dalından koparılmaya başlandı. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle büyük sıkıntı ve rekolte kayıpları yaşayan incir üreticileri bu yıla ümitli girdi. Hafta başından itibaren tezgahlardaki yerini almaya başlayan taze incirler ilk günlerde 7-8 YTL"den alıcı bulurken, ürünün bollaşmasının ardından fiyatlar son 1-2 günde 4-5 YTL seviyelerine geriledi.
Aydın'ın en önemli geçim kaynaklarının başında gelen incir üretiminde, elde edilen sezonun ilk meyveleri karayolları ve şehir merkezlerinde kurulan tezgahları süslemeye başladı. Denizli-Aydın-İzmir karayolunun özellikle Buharkent, Sultanhisar ve Germencik ilçesi mevkilerinde kurulan satış tezgahlarında hafta başından beri satılmaya başlayan taze incirler daha çok tatil bölgelerine giden yerli ve yabancı turistler ile şehirler arası yolculuk yapan vatandaşlardan talep görüyor. Gerçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle hem kalite hem de rekolte olarak büyük sıkıntılar yaşayan incir üreticileri geçen yıl 3-4 YTL"den sattıkları taze incirin bu yıl kendilerine daha çok kazanç sağlayacağını düşünüyor.
Sıcaklıkların mevsim normallerinde seyretmesiyle incirlerin zamanında olgunlaştığını ifade eden incir üreticisi Ramazan Türker, özellikle kurutmalık sarılop incirlerin bu yıl daha kaliteli olduğunu söyledi. Bahçesinden topladığı incirleri kurutmak yerine bir an önce paraya çevirip ihtiyaçlarını gidermek amacıyla taze olarak pazarlarda satmayı tercih ettiğini belirten Türker, “Tamamen doğal olarak üretilen Aydın inciri dünyanın en lezzetli inciridir. Turfanda olarak toplanan ilk incirler hafta başında 7-8 YTL"den alıcı buldu. Ancak Aydın"ın birçok ilçesinde taze incir hasadının başlamasıyla ürün bollaştı ve fiyata biraz geriledi. 2000 yılında sattığımız kuru incir fiyatına aradan geçen yıllara rağmen henüz ulaşamadık. Geçtiğimiz yıl fiyatlar iyi seviyelere çıktı ama bu seferde kuraklıkta ürün elde edemedik. Bu sezonun başında da ileklemelerde yaşadığımız sıkıntı yüzünden meyvelerde dökülme oldu. Bu da rekoltenin büyük oranda düşmesine neden olacak. Aydın'ın en önemli ihraç ürünü olan incir üretimi de son yıllarda üreticinin yüzünü güldürmez oldu. Hükümetin incir üreticisine sahip çıkmasını istiyoruz" dedi.