Kriz öncesinde sepetini satın almalarla dolduran ancak geçen yıl iflasın eşiğine gelen Dubai Şeyhi El-Maktum, sahip olduğu şirketleri tek tek satıyor. Bu yılın ilk yarısında 1.9 milyar dolar ödemesi bulunan Dubai Holding, Bank Muscat, Oman National Investment ve Malaysia's Bank Islam'daki hisselerini satış vitrinine koydu.
Geçen yılın son aylarında iflasın eşiğine gelen ve borçlarını “kardeş emirlik” Abu Dhabi'nin yardımıyla ödeyebilen Dubai, sahip olduğu şirketleri tek tek satış vitrinine çıkartıyor. Kriz öncesinde dünyanın dört bir yanında satın alınacak şirket arayan
Şeyhi El Maktum'a ait Dubai Holding, son günlerde portföyünde bulunan 3 şirketi için satış görüşmeleri yapıyor. Dubai Holding son olarak piyasa değeri açısından Umman'ın en büyük bankası olan Bank Muscat'taki yüzde 15 hissesini satışa çıkardı. Analistler, Dubai Holding'in Bank Muscat'taki hisselerinin değerinin borsada oluşan fiyata göre 350 milyon doların üzerinde olduğunu ifade ederken Dubai yetkililerinin hisseleri “tek bir alıcıya” satmaya daha sıcak baktığını belirtiyor.
Dubai Holding'in 2010 yılının ilk yarısında 1.9 milyar dolarlık borç ödemesi bulunuyor. Bir diğer kamu şirketi Dubai World, 2009 Kasım ayında 26 milyar dolarlık borcunun ertelenmesini istemiş ve tüm dünya piyasaları altüst olmuştu. Finansal tablolarını kamuoyuna açıklamayan Dubai Holding'in ise ne kadarlık bir borcu olduğu net olarak bilinmiyor.
Malezya'da banka satıyor
Borç krizinin ardından “yurtdışı iştirakleri satmayacağız” açıklamasını yapan Dubai Holding yetkilileri, söz konusu satışlarla ilgili yorumdan kaçınırken şirkete yakın kaynaklar, şirketin mali yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla tüm seçenekleri gözönünde bulundurduğunu söylüyor. Emirates Capital'dan Khuram Maqsuud, Dubai Holding ve iştiraklerinin Dubai'deki gayrimenkul varlıklarının bir kısmını da satmaya çalıştığını kaydetti. Maqsuud, “Şirketin önümüzdeki dönemlerde yapacağı yüksek miktarlarda borç ödemeleri bulunuyor. Aradaki boşluk ancak varlık satışı ile kurulacak bir köprüyle kapanabilir” yorumunu yaptı.
Dubai Holding, geçtiğimiz hafta da Oman National Investment Corp.'ta sahip olduğu yüzde 41 hissesini satışa çıkardı. Uzmanlar, Dubai Holding'in satış görüşmelerine devam ettiği Oman National Investment şirketindeki hisselerinin satışından yaklaşık 90 milyon dolarlık gelir elde edebileceğini tahmin ediyor.
Dubai Holding, Oman National Investment'ın yüzde 35 hissesini 2007 yılında Shuaa Capital'dan almıştı.
Geçtiğimiz Aralık ayında Dubai Holding, Mısır'daki yatırım bankası EFG Hermes'teki yüzde 7 hissesini 120 milyon dolara satmıştı. Satış sonrasında Dubai Holding'ten yapılan açıklamada, sahip oldukları lüks oteller zinciri Jumeriah Group'u 2010 yılında borç ödemek için satmayacaklarını vurgulanmıştı.
Dubai Holding'in satış vitrinine koyduğu bir diğer şirket ise Malaysia's Bank Islam. İslami bankacılık ürünleri sunan Malaysia's Bank Islam'ın yüzde 40'ı Dubai Holding'e ait. Dubai Holding, Ağustos 2011'de de 1.14 milyar dolarlık kredi geri ödemesi yapacak.
Kurtarıcının adını zirveye yazdırdı
Yüksekliği 800 metreyi aşan dünyanın en yüksek binası Burj Dubai yılbaşında görkemli bir törenle açıldı. Binaya Dubai'ye yardım elini uzatan Birleşik Arap Emirlikleri Emiri Halife Bin Zaid El Nahyan'ın isminden esinlenerek Halife Kulesi adı verildi.
5 kıtada yatırımı var
Gayrimenkul, finans ve turizm alanında yatırımları olan Dubai Holding'in ortak olduğu şirketler şunlar:

Ortadoğu ve Kuzey Afrika
- Dubai Bank (% 100)
- TAIB Bank (% 61)
- Acacia (% 51)
- Al Fajer ReTakaful (% 51)
- Emirates Cement Company (% 45)
- Oman National Investment Co. (% 41)
- National Bonds (% 33.33)
- EFG-Hermes (% 18.44)
- Borse Dubai (% 20)
- Bank Muscat (% 15)
- Global Investment House (% 10)
- Tamweel (% 5)
- Qatar Dubai Investment
- Dubai Group Sigorta A.Ş

Avrupa
- Markisches Zentrum & Hansecenter Shopping Centres (% 100)
- Marfin Popular Bank (% 19)
- Marfin Investment Group (% 16)

Asya
- Vietnam Asset Management (% 70)
- KOP Group (% 51)
- ACR ReTakaful Holding (% 40)
- Bank Islam (% 40)
- Chiranjjeevi Wind Energy (% 28)
- Sun Hung Kai Financial (% 10)
- Bharat Hotels (% 5)

Kuzey Amerika
- The Chicago City Centre Hotel & Sports Club (% 100)
- The Braintree Portfolio (% 100)
- The Denver Office Portfolio (% 100)
- The Grand Apartment Homes (% 100)
- A Massachusetts portfolio (% 100)
- Jumeirah Essex House Hotel (% 100)

Avustralya
- Citigold Corporation Limited (% 2)