Geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi 26 maddenin 12 maddesini sizlere sunmuştum. BU yazımda kalan 14 maddeyi sizlere aktaracağım. Tüm turizmcilerin ve tüm gezmeyi seven insnaların sunmuş olduğumuz bu maddeleri okuyarak, öneri ve görüşlerinizi bekliyorum.

MADDE 13- 1618 sayılı Kanunun Birinci Kısım altındaki VII. Bölümün başlığı ile bu başlık altında bulunan 24 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ CEZA VE BELGE İPTALİ

Ceza

MADDE 24- (1) Bu Kanunda belirlenen esaslara uymayan seyahat acentalarına uygulanacak idarî para cezaları ve bu cezaların uygulanacağı durumlar, Kanunda yazılı diğer maddelere ilaveten aşağıda belirtilmiştir. Bu Kanunun;

a) 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a)  bendinin ihlali halinde binbeşyüz Türk Lirası,

b) 7 nci maddesinin veya 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinin ihlali halinde onbin Türk Lirası,

c)10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) veya (ç) bentlerinden birinin ihlalinin tespiti halinde binbeşyüz Türk Lirası,

ç) 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d), (e), (f) ve  (g) bentlerinden birinin ihlalinin tespiti halinde üçbin Türk Lirası,

d) 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (ı) bentlerinden birinin ihlalinin tespiti halinde binbeşyüz Türk Lirası,

e) 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinin ihlalinin tespiti halinde beşbin Türk Lirası, ihlalin ulusal basın yayın ve/veya internet aracılığı ile gerçekleştirilmesi halinde yirmibeşbin Türk Lirası,

f) 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (j) bendinin ihlalinin tespiti halinde onbin Türk Lirası,

g) Bu maddede belirtilen fiiller dışında, bu Kanun hükümlerine uymayan seyahat acentaları, durumu düzeltmeleri veya bir daha Kanuna aykırı davranmamaları konusunda Bakanlıkça yazılı olarak ikaz edilir. İkaza rağmen otuz gün içerisinde gerekli düzeltmelerin yapılmaması veya bir yıl içerisinde ikazı gerektiren aynı veya başka fiil veya fiillerin tespiti halinde ikibin Türk Lirası,

(2) Bu maddede belirtilen idari para cezaları her takvim yılı başından itibaren geçerli olmak üzere, o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.  

(3) Bu Kanunda yazılı olan cezaların takip ve tahsili Bakanlık veya Birlikçe 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre yapılır.”

 

MADDE 14- 1618 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Belge iptali

MADDE 26-(1) İşletme belgesi aşağıdaki hallerde Bakanlık tarafından iptal edilir:

a) Bu Kanunun 12 nci maddesi kapsamında belirlenen kuruluş teminatının verilmemesi veya eksilmesi durumunda süresi içerisinde tamamlanmaması.

b) Seyahat acentasının, belge almaya esas niteliklerini kaybettiğinin veya bu Kanunda yer almayan faaliyetlerde bulunduğunun tespiti.

c)Bu Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ihlalinin tespiti.

ç)Tur operatörlüğü sertifikası sahibi olmaksızın tur operatörlüğü yapıldığının tespiti.

d)Acenta tarafından adres değişikliğine ilişkin yükümlülüklerin bildirim tarihinden itibaren üç ay içerisinde yerine getirilmemesi.

e) Seyahat acentalarının işletme belgelerini, haklarını veya bu Kanunda belirtilen münhasır hizmetlerden herhangi birisini üçüncü kişilere kullandırdıklarının tespiti.

f)Seyahat acentalığı faaliyetine son verildiğinin şirket ortaklar kurulu kararı ile Bakanlığa bildirilmesi.

(2) İşletme belgesinin, bu maddenin birinci fıkrasının (c), (ç) ve (e) bentlerinden herhangi birisinin ihlali nedeniyle iptal edilmesi halinde,işletme belgesi iptal edilen tüzel kişiliğin aynıacentaunvanı ile sahip olduğu diğer işletme belgeleri de iptal edilir.

(3)Bu maddenin birinci fıkrasının(c), (ç) ve (e) bentleri uyarınca seyahat acentalarının işletme belgelerinin iptal edilmesi halinde, belge sahibi tüzel kişiliğe ve iptal tarihi itibariyle tüzel kişilikteki yönetim kurulu üyeliği bulunanlardan herhangi birisinin ortak olduğu tüzel kişiliğe, iptal tarihinden itibaren beş yıl süre ile yeniden işletme belgesi verilemez.”

 

MADDE 15- 1618 sayılı Kanunun Birinci Kısım altındaki VIII. Bölümün başlığı ile bu başlık altında bulunan 27ncimaddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ DİĞER HÜKÜMLER

Sicil

MADDE 27- Birlik tarafından seyahat acentalarının muntazam ve ayrıntılı olarak sicilleri tutulur ve bu bilgiler Bakanlıkla paylaşılır.”

 

MADDE 16- 1618 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Belge bedelleri

MADDE 29- Bakanlık tarafından düzenlenen işletme belgeleri, talep eden tüzel kişilere teslim edilmek üzere Birliğe gönderilir. Birlik, düzenlenen her işletme belgesi için Bakanlığa yüz Türk Lirası öder. İşletme belgesi bedelleri, her yıl yeniden değerleme oranında arttırılabilir.” 

 

MADDE 17- 1618 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ Transfer ve tur hizmetleri istisnası

MADDE 30-(1)Seyahat acentalarının,  günübirlik tur, paket tur ve transferlerde kendi ulaşım araçlarını kullanmaları halinde, kamu kurum ve kuruluşları tarafından bu araçlar için diğer kanun, yönetmelik ve düzenleyici işlemler ile tanımlanan herhangi bir belge istenmez.

(2) Seyahat acentalarının bu madde kapsamındaki araçlarına Birlik tarafından özel bir tanıtım belgesi düzenlenir.”

 

MADDE 18- 1618 sayılı Kanunun 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 32-(1)Seyahat acentaları, seyahat acentalığı mesleğinin ülkemiz ekonomisi ve turizmine uygun gelişmesini sağlayıcı tedbirler almak,  mesleketiği ve dayanışmasını korumak, ülkemiz kültür ve turizmini geliştirici faaliyetlerde bulunmak amacıyla Türkiye Seyahat Acentaları Birliği adı altında tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde bir Birlik kurarlar. Seyahat acentalarının bu Birliğe üye olmaları zorunludur.

(2) Birliğin merkezi İstanbul’dadır. Birlik gerekli gördüğünde yönetim kurulu kararı ile yurt içinde ve yurt dışında şubeler veya temsilcilikler açabilir.”

 

MADDE 19- 1618 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 33-Birliğin görevleri şunlardır; 

a)  Üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak. 

b)Üyeleri arasındaki ve/veya üyelerine karşı oluşabilecek haksız rekabeti önlemek ve haksız rekabetin önlenmesi hususunda gerekli tedbirleri almak.

c) Seyahat acentalarının ihtisas alanlarını gösterir ihtisas belgeleri vermek.

ç) Kamu kurum ve kuruluşlarında ve uluslararası kuruluşlarda seyahat acentalarını temsil etmek.

d) Kamu kurum ve kuruluşlarına sektörle ilgili görüş ve öneriler bildirmek.

e) Seyahat acentaları personelinin yetiştirilmesi için kurslar ve seminerler düzenlemek.

f) Pazar araştırmaları ve seyahat acentalığı konusunda incelemeler yapmak.

g)  Yurt içi ve yurt dışında turizm fuarları ve sergileri düzenlemek.

ğ) Bu Kanun hükümleri uyarınca Birlik yetkisinde olan cezaları uygulamak.

h) Seyahat acentalarının alternatif satış yöntem ve kanalları ile ilgili düzenleme ve denetlemeleri yapmak. 

ı) Yönetmelik ile belirtilen diğer görevleri ifa etmek.”

 

MADDE 20 – 1618 sayılı Kanunun İkinci Kısım altındaki III. Bölümün başlığı ile bu başlık altında bulunan 34 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir

“BİRLİK ORGANLARI İLE SEÇİM USUL VE ESASLARI

MADDE 34-

Birlik organları

             Birliğin genel kurul, yönetim kurulu, denetim kurulu ve disiplin kurulu olmak üzere dört organı vardır. Bunlar aşağıda belirtildiği şekilde kurulup faaliyete geçerler.

 

             Genel kurul

             (1) Genel kurul, seyahat acentası sahibi tüzel kişilerin, sahip olduğu her işletme belgesi için,  Birliğe temsilci olarak bildireceği bir ortak veya şirket müdüründen oluşur.

             (2) Genel kurul üyesi olabilmek için Birliğe, genel kurul tarihinden en az kırkbeş gün öncesine kadar seyahat acentası temsilcisi olma yeterliliğini gösterir belgeler ile başvuruda bulunmak zorunludur. Genel kurul üyelerinin toplantıya bizzat katılmaları zorunlu olup,vekalet kabul edilmez. Genel kurul üyelerinden birden fazla işletme belgesi sahibi olanların, her işletme belgesi sahipliği için bir oy hakkı vardır.

             (3) Genel kurul toplantılarında yeter sayıda Bakanlık temsilcisinin bulunması ve kapanışa kadar nezareti zorunludur. Bakanlık temsilcisi, toplantının mevzuat ve gündem esasları içinde yapılmasını temin ve denetlemekle görevlidir.

             (4)Genel kurulun görevleri aşağıda belirtilmiştir:

             a) Birlik hesaplarını incelemek, yönetim, denetim ve disiplin kurulu raporlarını görüşüp karara bağlamak ve olağan genel kurullarda yönetim,denetim ve disiplin kurullarını ibra etmek.

b) Birliğin çalışma programı ve bütçesini görüşüp karara bağlamak.

             c) Yönetim kurulu tarafından gündeme alınmış hususları görüşüp karara bağlamak.

ç) Genel kurula katılan üyelerin yirmide biri tarafından görüşülmesi istenen konuları görüşmek ve gündeme alınan maddeleri karara bağlamak.

             d) Yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyelerini seçmek.

             e) Birlik iç tüzüğü ve değişikliklerini karara bağlamak. 

             f) Taşınır ve taşınmaz malların alımı ve satımı ile mülkiyeti sınırlayıcı her türlü ayni haklara kayıt konulması, edinilmesi ve satışı hususlarında oy çokluğu ile yönetim kuruluna yetki vermek.

 

             Yönetim kurulu

             (1) Yönetim kurulu, genel kurulun kendi üyeleri arasından seçeceği onbir kişiden teşekkül eder. Ayrıca,yönetim kuruluna onbir yedek üye seçilir. Yönetim kurulu ayda en az iki defa, ihtiyaca göre ve başkanın çağrısıyla da her zaman toplanabilir.Yönetim kurulu üyeleri üst üste üç defadan fazla seçilemez.

             (2) Yönetim kurulunun görevleri aşağıda belirtilmiştir:

             a) Birliğin çalışma programı ve bütçesini hazırlamak ve genel kurula sunmak.

             b)Birliğin sevk ve idaresi ile ilgili iş ve işlemleri yapmak, gerekli kararları almak.

             c) Genel kuruldan alınan yetki doğrultusunda, gerekli olduğu takdirde taşınır ve taşınmaz malların alımı ve satımı ile mülkiyeti sınırlayıcı her türlü ayni haklara kayıt konulması, edinilmesine ve satışına oy birliği ile karar vermek.

             ç) Genel kurulca alınacak kararları uygulamak.

             d) Genel sekreter, genel müdür ve diğer kadroların tespit, tayin işlemlerini yapmak ve ücretlerini belirlemek.

             e) Olağan ve olağanüstü genel kurul toplantısına karar vermek.

             f) Bütçe fasılları arasında nakiller yapmak.

             g) Yönetim kurulu üyeleri tarafından gündeme alınması istenilen konuları görüşüp karara bağlamak.

             ğ) Yönetmelikte belirtilen diğer görevleri ifa etmek.

             h) Birlikçe düzenlenecek veya onaylanacak belgeler ve verilecek hizmetlerin bedellerini tespit etmek.

             ı) Üyelerini diğer meslek kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşları nezdinde temsil etmek, dava açmak, açılan ve açılacak davalara müdahil olmak.

             i) Dernek, vakıf ve iktisadi işletmelerini kurmak, Birliğin amacını gerçekleştirmek için şirket kurulması veya kurulu olanlara ortak olunması ve ortaklıktan ayrılınması konularında karar vermek.

             j) Birlik iç tüzük ve değişikliklerini hazırlamak ve genel kurul onayına sunmak.

            

Denetim kurulu

             (1) Denetim kurulu, genel kurulca Birlik üyeleri arasından seçilecek beş kişiden oluşur. Ayrıca, aynı sayıda yedek üye seçilir.

             (2) Denetim kurulunun görevleri aşağıda belirtilmiştir:

             a) Genel kurul tarafından alınan kararların yönetim kurulunca yerine getirilip getirilmediğini araştırmak.

             b) Birlik işlerinin mevzuata uygun şekilde yürütülüp yürütülmediğini denetlemek.

             c) Bakanlıkça verilen görevlerin yerine getirilip getirilmediğini incelemek.

             ç) Birliğin işlemlerini ve hesaplarını kontrol etmek.

             d) Birliğin işlem ve hesapları hakkında genel kurula rapor vermek.

             e) Yönetmelikte tanımlanan diğer görevleri yerine getirmek.

Disiplin kurulu

         (1) Disiplin kurulu,genel kurulca Birlik üyeleri arasından seçilecek beş kişiden oluşur.

             (2)Disiplin Kurulu, çalışmaları hakkında genel kurula rapor verir.

             (3) Disiplin kurulu, Birliğe bağlı seyahat acentalarının, mesleki faaliyetleri sırasında meslek ahlakı ile bağdaşmayan hareket ve işlemlerini soruşturmaya ve durumun niteliğine ve derecesine göre aşağıda belirtilen disiplin cezalarını vermeye yetkilidir.Disiplin kurulu gerekli hallerde işletme belgesinin iptali için Bakanlığa öneride bulunabilir.

             (4) Disiplin kurulu cezaları aşağıda belirtilmiştir:

             a)Uyarma cezası: Üyenin, kusurlu olduğununyazı ile bildirilmesidir. Meslek şeref ve haysiyetine uygun düşmeyen hareketlerde bulunmak; Birliğe olan üyelik görev ve yükümlülüklerini yerine getirmemek; üyesi olduğu Birliğin itibarını zedeleyici fiilleri ve sözleri yazılı, görsel basın yayın yolu ile veya internet aracılığı ile sarf etmek; müşteri veya diğer kişilerle olan ilişkilerinde terbiye ve nezakete aykırı davranışlarda bulunmak, fiilleri uyarma cezasını gerektirir.

b) Para cezası:  Üyenin, Birlik tarafından mevzuata uygun olarak alınmış kararlara aykırı hareket etmesi veya bir yıl içerisinde uyarma cezası gerektiren fiili tekrarlaması halinde para cezası ile cezalandırılmasıdır. Para cezaları Birliğe gelir kaydedilir. Verilecek para cezası, belirlenen yıllık aidatın iki katıdır. Üyenin para cezası verilmesini gerektiren eylem ve davranışlarının, aynı eylem ve davranış olmasına bakılmaksızın bir yıl içinde tekrarında, verilecek ceza yıllık aidatın beş katı olarak uygulanır.

Cezaların uygulanma usulleri:

             (1) Üyenin yazılı savunması alınmadan disiplin cezası verilmez. Disiplin kurulunun yedi günden az olmamak üzere verdiği süre içinde savunma yapmayan üye, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.

             (2) Disiplin kurulu kendilerine intikal eden ihbar ve şikâyetleri en geç bir ay içinde soruşturmaya başlar ve en geç üç ay içinde sonuçlandırır.

             (3) Disiplin kurulunca verilen cezalar on gün içinde ilgililere yazılı olarak tebliğ edilir.

             (4) İlgililer bu karara karşı, tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde, yetkili idare mahkemesine dava açabilir. Davanın açılmış olması, disiplin kurulu tarafından verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz.

             Birlik ve organlarının görev ve yetkilerine ilişkin diğer hususlar yönetmelikle belirlenir.

             Seçim usul ve esasları

             Çağrı usulü ve toplantı yeter sayısı

             (1) Seçimli genel kurul dört yılda bir Kasım ayında toplanır. Ayrıca; genel kurul, yönetim kurulu üyelerinin salt çoğunluğu tarafından veya kayıtlı üye sayısının üçte birinin çağrısı ile olağanüstü toplantıya çağrılabilir. Olağan ve olağanüstü genel kurula temsilcilerin çoğunluğunun katılması şarttır. İlk genel kurul toplantısında bu çoğunluk elde edilemediği takdirde genel kurul en fazla bir hafta sonra çoğunluk aranmaksızın yapılır. Genel kurulda kararlar mevcut temsilcilerin çoğunluğu ile alınır.

             (2) Birlik yönetim kurulu tarafından, genel kurul toplantılarının yeri, tarihi, saati ve gündemi, ilk genel kurul toplantısında çoğunluk elde edilemediği takdirde yapılacak ikinci toplantının yeri, tarihi, saati, gündemi ve Birliğe son başvuru tarihi, toplantıdan en az doksan gün önce Birlik internet sitesinde ilan edilir ve ayrıca aynı süre içinde Birlik üyelerine iadeli taahhütlü mektup veya faks veya e-mail yoluyla bildirilir.

             (3) Genel kurul toplantılarının yeri, tarihi, saati ve gündemi toplantıdan en az doksan gün önce Bakanlık internet sayfasında yayınlanmak üzere Birlik tarafından bildirilir.

             (4) Genel kurul toplantılarının yeri, tarihi, saati ve gündemi toplantıdan en az doksan gün önce, Türkiye genelinde yayınlanan iki günlük gazetede ilan olunur.

             (5) Birlik tarafından toplantıdan en az otuz gün önce Bakanlığa müracaat ile toplantı yeri, günü, saati ve gündemi, ilk toplantıda çoğunluk elde edilemediği takdirde yapılacak ikinci toplantının yeri, tarihi, saati ve gündemi bildirilmek suretiyle Bakanlık temsilcisi görevlendirilmesi talep edilir. Bakanlık, görevlendirilecek yeter sayıda temsilciyi Birliğe bildirir.

             (6) Toplantıdan en az otuz gün öncesinde ilin en büyük mülki idare amirliğine toplantı yeri, günü, saati ve gündemi ile ilk toplantıda çoğunluk elde edilemediği takdirde yapılacak ikinci toplantının yeri, tarihi, saati ve gündemi Birlik tarafından bildirilir.

             Toplantı hazırlık çalışmaları

  1. Yönetim kurulu faaliyet raporu ile denetim ve disiplin kurulu raporları toplantıdan altmış gün önce Birlik merkezinde ve Bakanlığın internet sayfasında üyelerin bilgilerine sunulur.

             (2) Birlik tarafından, genel kurul toplantısından en az kırk gün önce genel kurul üyelerini gösteren genel kurul toplantısına katılacaklar listesi oluşturulur ve Bakanlığa bildirilir.

             (3) Bakanlık, seçim yapılacak genel kurul toplantısından en az otuz gün önce, genel kurul üyelerini gösteren genel kurul toplantısına katılacaklar listesini, toplantının gündemi, yeri, günü, saati ile çoğunluk sağlanamadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirleyen bir yazıyla birlikte üç nüsha olarak ilçe seçim kurulu başkanlığına ve Birliğe verir.

             (4) İlçe seçim kurulunca onaylanan liste ile toplantıya ilişkin diğer hususlar Birlik genel merkezi ve genel kurulun yapılacağı yerde asılmak suretiyle ayrıca Bakanlık internet sayfasında yedi gün süre ile ilan edilir.

             (5) İlan edilen hususlara ilişkin itirazlar yedi günlük ilan süresi içinde ilçe seçim kuruluna yapılır.  Süresinde listeye yapılacak itirazlar hakim tarafından en geç iki gün içerisinde kesin olarak karara bağlanır. Bu suretle kesinleşen listeler ile toplantıya ilişkin diğer hususlar onaylanarak Bakanlığa ve Birliğe gönderilir.

             (6) Hâkim, kamu görevlileri arasından bir başkan ile iki üyeden oluşan bir seçim sandık kurulu atar. Ayrıca üç yedek üye belirler. Seçim sandık kurulu başkanının yokluğunda kurula en yaşlı üye başkanlık eder.

             (7) Seçim sandık kurulu, seçimlerin kanunun öngördüğü esaslara göre yürütülmesi, yönetimi ve oyların tasnifi ile görevli olup görevleri, bu işlemler bitinceye kadar aralıksız olarak devam eder.

             (8) Her ikiyüz kişi için bir oy sandığı bulunur ve her seçim sandığı için ayrı bir kurul oluşturulur. İkiyüze kadar olan üye fazlalığı sandık sayısında nazara alınmaz. Sandıkların konacağı yerler hâkim tarafından belirlenir. Seçimlerde kullanılacak araç ve gereçler, seçim kurulundan sağlanır.

             (9) Oy verme işlemi genel kurul görüşmelerinden sonraki gün saat 09:00’da başlar ve saat 16:00'ya kadar, gizli oy, açık tasnif esaslarıyla devam eder. Seçim süresi sona erdiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen üyeler de oylarını kullanırlar. Listede adı yazılı bulunmayan üye oy kullanamaz. Oylar, oy verenin resmi bir kuruluşça verilen TC kimlik numaralı ve resimli kimlik belgesi ile kanıtlanmasından ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır. Oylar, asıl ve yedek üyeler belirtilerek düzenlenen oy pusulalarının, üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunan ve oy verme sırasında sandık kurulu başkanı tarafından verilecek zarflara konulmak suretiyle kullanılır. Bunların dışındaki zarflara konulan oylar geçersiz sayılır. Adaylar asıl ve yedek üye olarak liste halinde seçime girerlerse, tasnif sonunda en fazla oy alan listedeki asil adaylar asil, yedek adaylar da yedek olarak seçimi kazanmış olurlar. Liste içindeki oylara göre üyeler sıralanır.

             (10) Genel kurullarda oy verme işlemi alt yapı müsait olduğu takdirde elektronik ortamda gerçekleştirilebilir.

             (11) Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları tutanakla tespit edilip sandık kurulu başkan ve üyeleri tarafından imzalanır. Birden fazla sandık bulunması halinde, tutanaklar ile elektronik ortamda kullanılan oylar hâkim tarafından birleştirilir. Geçici seçim sonuçları, tutanakların birer örneğinin seçim yerinde asılması ile Birlik ve Bakanlık internet sayfasında yayınlanması suretiyle ilan edilir. Kullanılan oylar ve diğer belgeler tutanağın bir örneği ile birlikte üç ay süreyle saklanmak üzere ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir. Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar hâkim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. İtiraz süresinin geçmesi ve itirazların karara bağlanmasından hemen sonra hâkim, yukarıdaki hükümlere göre kesin sonuçları ilan eder. Seçim sonuçları ilçe seçim kurulu tarafından üst kuruluşlara, Bakanlığa ve Birliğe bildirilir.

(12) Hâkim, herhangi bir sebeple seçimi durdurduğu veyahut seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde bir usulsüzlük veya kanuna aykırı uygulama nedeniyle seçimlerin iptaline karar verdiği takdirde, ilgililer bu karara, tebliğ tarihinden itibaren üç iş günü içinde il seçim kuruluna itiraz edebilirler. İl seçim kurulu, en geç iki iş günü içinde itirazı inceler ve kesin olarak karara bağlar. İptal kararının kesinleşmesi üzerine hâkim, bir aydan az ve iki aydan fazla bir süre içinde olmamak üzere seçimin yenileneceği pazar gününü tespit ederek ilgililere ve Bakanlığa bildirir. Belirlenen günde yalnız seçim yapılır ve seçim işlemleri bu madde ile kanunun öngördüğü diğer hükümlere uygun olarak yürütülür.

(13) Seçimlerin tamamının iptali halinde seçimler yenileninceye kadar geçen sürede yönetim kurulu görevini yapmak üzere Bakanlık tarafından, genel kurul üyeleri arasından üç kişilik bir kurul atanır.

(14) İlçe seçim kurulu başkanı hâkime ve seçim sandık kurulu başkanı ile üyelerine, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda belirtilen esaslara göre tavan gösterge üzerinden ücret ödenir. Bu ücret ve diğer seçim giderleri genel kurulu düzenleyen Birlik tarafından karşılanır.

(15) Seçimler sırasında sandık kurulu başkan ve üyelerine karşı işlenen suçlar, kamu görevlilerine karşı işlenmiş gibi cezalandırılır.

Olağan genel kurul toplantı gündemi

     (1) Olağan genel kurul, aşağıdaki ve gerek görülmesi halinde yönetim kurulu tarafından ilave edilecek diğer gündem maddeleri ile toplanır. Genel kurul sırasında gündeme madde eklenmesi, ancak başkanlık divanının oluşumundan sonra, genel kurula katılan üyelerin yirmide birinin yazılı isteği ile ve yapılacak oylama sonucuna göre gündeme alınır. Gündem maddeleri ayrı ayrı görüşülür.

  1. Gündem maddeleri aşağıda belirtilmiştir:

             a) Yoklama, açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması

             b) Başkanlık divanı seçimi

             c) Başkanlık divanına tutanakları imzalama yetkisi verilmesi

             ç) Yönetim kurulu faaliyet raporunun okunması ve müzakeresi

             d) Denetim ve disiplin kurulu faaliyet raporlarının okunması ve müzakeresi

             e) Bilanço, gelir ve gider hesaplarının okunması ve müzakeresi

             f) Bilanço, gelir ve gider hesaplarının kabulü veya reddi

             g) Yönetim kurulunun ibrası

             ğ) Denetim kurulunun ibrası

             h) Disiplin kurulunun ibrası

             ı) Birliğin yeni dönem çalışma programı ve bütçe tasarısının görüşülmesi

             i) Dilek ve temenniler

             j) Seçimler

             k) Kapanış

Olağanüstü genel kurul toplantıları

(1)Yönetim Kurulu asil üyelerinin salt çoğunluğu veya Birliğe kayıtlı üye sayısının üçte birinin çağrısı ile olağanüstü olarak toplanır. Olağanüstügenel kurul toplantısı, çağrıyı yapanların belirleyeceği gündemle yapılır. Olağanüstü toplantılarda belirlenen gündem dışında görüşme yapılamaz.

             Başkanlık divanı

             (1) Bakanlık temsilcisinin denetim ve gözetiminde başkanlık divanı, Bakanlık temsilcisine yapılan yazılı başvuru ile oluşan liste ya da listelerin genel kurulda oylanması ve en fazla oy alan liste ile belirlenir. Başkanlık divanı, genel kurulu gündeme göre sevk ve idare etmek ile görevli bir başkan, iki başkan yardımcısı ve iki katip üyeden oluşur.

             (2) Genel kurul toplantılarının yapılış usulü, seçimler,  yasaklar ve divan heyetinin görev ve yetkilerine ilişkin diğer hususlar yönetmelikle belirlenir.

             Seçilme şartları

             (1) Genel kurul üyelerinin, yönetim, denetim ve disiplin kurullarına üye olarak seçilebilmeleri için gerekli şartlar şunlardır:

             a) En az lise mezunu olmak.

             b) En az beş yıldır Birliğe kayıtlı seyahat acentası yetkilisi olmak.

             c) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hapis cezasına mahkûm olmamak.

             (2) Seçilme şartlarından bir veya birkaçını taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile bu şartlardan en az birini görev süreleri içinde kaybedenlerin üyelikleri kendiliğinden sona erer. Bu durumda üyeliğin düşmesi halinde ilk yedek üyeden başlamak üzere yeni üyenin üyeliğe davetine ilişkin karar ve işlemler yönetim kurulunca yerine getirilir.

             Organlarda görev alma yasağı

             (1) Denetim ve disiplin kurulu üyesi olanların, yönetim kurulunda görev almaları yasak olduğu gibi, bu kişilerin eşleri, üstsoy, altsoy ve ikinci derecedeki kan hısımlarının da aynı dönemde yönetim, denetim ve disiplin kurullarında görev almaları yasaktır.

             Amaç dışı faaliyet yasağı

             (1) Birlik, iştirakleri hariç olmak üzere kuruluş amaçları dışında herhangi bir faaliyette bulunamaz. Kuruluş amaçları dışında faaliyet gösteren veya bu kanunda belirtilen asli görevlerini Bakanlığın uyarısına rağmen yerine getirmeyen Birlik sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine Bakanlığın başvurusu veya bu kuruluşların bulundukları yer cumhuriyet başsavcılığının istemi üzerine, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince karar verilir. Yargılama, basit yargılama usulüne göre yapılır ve en geç iki ay içinde sonuçlandırılır.

             (2) Görevlerine son verilen organların yerine, bu Kanundaki usul ve esaslara göre, en geç doksan gün içinde yapılacak genel kurul ile yenileri seçilir. Görevlerine son verilen organ üyelerinin cezai sorumlulukları saklıdır. Bu organların yukarıdaki hükümler gereğince görevlerine son verilmesine neden olan ve mahkeme kararında belirtilen tasarrufları hükümsüzdür.”

MADDE 21- 1618 sayılı Kanunun 35 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 35-(1)Birliğin gelirleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Üyelerin Birliğe giriş aidatı ve yıllık aidat.

b) Seyahat acentaları personelinin yetiştirilmesi için düzenlenecek kurs ve seminerlerden temin edilecek gelirler.

c) Bağış ve yardımlar.

ç) Birlikçe düzenlenecek ve onaylanacak belgeler ve verilecek hizmetlerin gelirleri.

d) Yayınlardan, sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetlerinden elde edilecek gelirler.

e) Fuar, sergi ve benzeri organizasyonlardan elde edilecek gelirler.

f) Birliğin menkul ve gayrimenkul sermaye iratları, iştirak ve şirket kârlarından elde edilecek gelirler.

g) Bu Kanun ile Birlik tarafından verilmesi uygun görülen para cezalarından elde edilen gelirler.

ğ) Seyahat güvence kurulu tarafından belirlenen teminat üzerinden tur operatörlerinden alınan bedeller.

h) Diğer gelirler.

(2)Birliğe giriş aidatı, talep edilecek herişletme belgesi için kırkbin Türk Lirası olup, nakden ve bir defada tahsil edilir.

(3)Yıllık aidat, Birliğegiriş aidatının yüzde dördüdür. Birliğe giriş aidatı ve yıllık aidat her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanunuuyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. Yılı içinde tahsil edilmeyen aidatlar için yasal gecikme faizi uygulanır.”

MADDE 22-(1)1618 sayılı Kanunun, 8 inci maddesinin (d) bendi ile 36 ncı, Geçici 1, 2, 3 ve 4 üncü maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 23- 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasına “14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda yer alan belgesiz seyahat acentalığı ve belgesiz tur operatörlüğüne ilişkin suçlar” cümlesi (c) bendi olarak eklenmiş, dördüncü fıkrasındaki “(6) numaralı alt bentlerinde” ibaresinden sonra gelmek üzere “ ve (c) bendinde” ibaresi eklenmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“ (17) 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun 1 inci maddesinin (b) ve (l) bentlerinde tanımlanan kurum ve kuruluşlar, kendi görev alanına giren suçların internet ortamında işlendiğini tespit etmeleri halinde, bu yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesi kararı alabilirler. Erişimin engellenmesi kararları uygulanmak üzere Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderilir.”

MADDE 24-  1618 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 1- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla;

(1) (A) grubu işletme belgesine sahip acentaların belgeleri, iki yıl içerisinde seyahat acentası işletme belgesine çevrilir.

(2) (B) ve (C) grubu seyahat acentası işletme belgeleri iki yıl içerisinde teminat miktarının yedibinTürk Lirasına tamamlanması kaydı ile seyahat acentası işletme belgesine çevrilir.

(3) Mevcut şube izin belgeleri iki yıl içinde teminat miktarının yedibin Türk Lirasına tamamlanması kaydı ile aynı tüzel kişilik adına seyahat acentası işletme belgesine çevrilir. Mevcut şube izin belgeleri, hakim hisse aynı tüzel veya gerçek kişiye ait olmak şartıyla üç ay içerisinde başvurmak ve yedibinTürk Lirası teminat miktarını tamamlamak kaydı ile yeni tüzel kişiliğe devredilebilir.

(4) Mevcut şube izin belgeleri, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde başvurmak ve teminat miktarını ikiyüzellibin Türk Lirasına tamamlamak kaydı ile farklı bir tüzel kişiliğe devredilebilir.  

(5) Bu madde kapsamında belirlenen yükümlülükleri yerine getirmeyen seyahat acentalarının, işletme ve şube izin belgeleri hiçbir işleme gerek kalmaksızın geçersiz olur ve iptal edilmiş sayılır.”

“GEÇİCİ MADDE 2-(1)Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulmuş bulunan seyahat acentalarına 12ncimaddede belirtilen teminat miktarı uygulanmaz. 

(2)Seyahat acentaları, mevcut teminatının her ne sebeple olursa olsun çözülmesi halinde,bu Kanunun 12nci maddesinde belirlenen teminat miktarını tamamlamak ile yükümlüdür.

(3)Bu yükümlülüğe uymayan seyahat acentalarının belgeleri bu Kanunun 26ncımaddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereğince iptal edilir.”

“GEÇİCİ MADDE 3-(1) Seyahat acentalarında çalışacak personelin, Mesleki Yeterlilik Kurumunca kabul edilmiş mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekir.Seyahat acentalarında çalışacak personele ilişkin hükümler yönetmelikle belirlenir.”

“GEÇİCİ MADDE 4- (1) Bu Kanunun 34 üncümaddesindeki seçimlere dair hükümler, ilk genel kuruldan itibaren uygulanır.  Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilmiş olan Birlikyönetim, denetim ve disiplin kurulu üyelerinin görev süreleri, seçildikleri anda yürürlükte olan yasal süre sonuna kadar devam eder.”

“GEÇİCİ MADDE 5-(1) Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde Bakanlık tarafından çıkarılır.

(2) Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler yürürlüğe girinceye kadar, 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununa dayanılarak çıkartılan yönetmelik ve diğer mevzuatın, bu Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır.”

MADDE25-Bu Kanunun 3 üncü, 9 uncu, 12nci ve Geçici 3 üncü maddeleri Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra, diğer maddeler ise Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 26- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

Bu haftalık bu kadar. Yukarıda belirttiğim kanunların noktası, virgülüne dokunmadan siz değerli okuyucularıma sunuyorum. 

Değerli yorumlarınızı bekliyor ve hayırlı işler diliyorum.