Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eralp Atay, Türk Tabipler Birliği ile Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesinin öncülüğünde yapılan çalışmalar sonucu kamuoyunda kot kumlama işçileri hastalığı olarak bilinen silikozis hastalarını sevindirecek gelişmeler yandığını söyledi.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen 6111 sayılı yasa, kamuoyunda kot kumlama işçileri olarak bilinen silikozis hastalığı ile de ilgili hükümler içerdiğini belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, yaptığı açıklamada “Bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 3 aylık süre içerisinde talepte bulunan ve sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmayan, sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık almayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az % 15 kaybettiğine Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca meslek hastalıkları tespit hükümleri çerçevesinde karar verilen kişilere, belli şartları sağlamaları halinde Sosyal Güvenlik Kurumu"nca aylık bağlanır” hükmü verildiğini söyledi.
Atay, açıklamasında aylık almakta iken ölen silikozis hastasının; şartları uygun olan dul eşine ve yine şartları tutan çocuklarına da aylık bağlanacağını belirten Aydın Tabip Odası başkanı Eralp Atay, “Sigortalı olmayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 15 kaybedenlere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aylık bağlanacaktır. Ancak bu kişilerin bu haktan yararlanabilmeleri için, yasanın Resmi Gazete'de yayım tarihinden itibaren 3 ay içinde resmi başvurularını yapmaları gerekmektedir. Kişinin meslekte kazanma gücünü kaybettiğine, meslek hastalıkları tespit hükümleri çerçevesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca karar verilecektir. Kendisine aylık bağlanan silikozis hastası hayatını kaybettiği takdirde, hastanın aylığı eşine ve çocuklarına bağlanacaktır. Eş ve çocuklara bağlanacak aylıkların toplamı, hastanın kendisine bağlanan aylık tutarını geçemeyecektir. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse eş ve çocukların aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılabilecektir. Bu şekilde aylık alanların çalışmaya başlamaları halinde aylıkları kesilecektir. Ayrıca aylık bağlanan hasta ile eş ve çocuklarına Yeşil Kart verilecektir” dedi.
Aydın Tabip Odası başkanı Eralp Atay, açıklamasının devamında “Bu düzenleme, Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesinin öncülüğünde Türk Tabipleri Birliği"nin de desteklediği mücadelenin, eylem ve etkinliklerin, buna paralel iktidar ve muhalefet partileriyle sürdürdüğü müzakerelerin somut kazanımıdır. Ancak sürecin başından beri söylediğimiz bir gerçek hâlâ varlığını korumaktadır: Silikozis hastaları, mücadeleye başladıkları günden itibaren hep 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında iş göremezlik ve maluliyet geliri talep etti. Bu talep çok haklı ve meşru bir talepti. Çünkü onlar devletin denetlemekle yükümlü olduğu işyerlerinde çalıştıkları için bu ölümcül hastalığa yakalanmışlardı. Oysa TBMM Genel Kurulu"ndan kabul edilen 6111 Sayılı Yasa, aylık oranları açısından daha yüksek bir gelir öngörse de, bazı açılardan meslek hastalığının gerisinde bir düzenlemedir. Kısacası, işçiler, işçi ve meslek hastası olmaktan kaynaklanan haklarından mahrum bırakılmaktadır. Ancak bu aşamada kısıtlı bir hakkın kaybolmaması için kot kumlama işçilerinin Sosyal Güvenlik Kurumu"na başvurmalarını ve daha önemlisi bu 3 ay içerisinde hangi nedenle olursa olsun hekimlere başvuran kot kumlama işçilerine hekimler tarafından bu bilginin verilerek onların Sosyal Güvenlik Kurumu"na yönlendirmelerini istiyoruz” ifadelerine er verdi.