Cuma günü, Aydın Söke ilçesine bağlı Bağarası beldesi ile Koçarlı ilçesine bağlı Güdüşlü köyünde ve bazı çevre köylerde lokal olarak meydana gelen şiddetli yağmur sonucunda oluşan, can ve mal kaybına yol açan selin açtığı yara son derece ağır şekilde ortaya çıktı. Selin ardından Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından oluşturulan bir ekip, seller ve taşkınların olduğu bölgelerde inceleme gerçekleştirdi.
Selin izlerinin ağır şekilde görüldüğü bölgelerde inceleme yapan EKODOSD Derneği tarafından, incelemenin ardından bir açıklama yapıldı. Selden sonra yardım yerine selden önce önlem alınması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Beşparmak Dağları"nın kuzey bölgesinde kalan özellikle Koçarlı ve Söke"ye bağlı köyler, şiddetli yağmurlarda derelerin ve çayların taşması sonucu yıllardır sular altında kalmaktadır. Kış yağmurları yüzlerce yıldır olduğu gibi Aşağı Büyük Menderes Havzası"nı taşkın ovası yaparak, hem tarlaları hem de köyleri sular altında bırakmaktadır. Kış aylarında bazı köyler adeta Venedik"e dönmektedir. Sel baskınlarında en büyük darbeyi Güdüşlü Köyü almıştır. Selden sonra köye dolan iş makinaları ve kamyonlar, köyün içinde biriken tonlarca kumu temizlemeye çalışmaktadır. Köylüler ise çaresizlik içinde ne yapacaklarını bilememektedir. Son yılların en şiddetli yağışının olduğu bölgede en büyük hasarı Güdüşlü Köyü görmüştür. Köylüler verdiği tahribat nedeniyle Güdüşlü deresine kızarken, aslında sellerin oluşmasına en büyük etkenlerden birisinin derenin üzerine yapılan köprülerin yapım hatası olduğunu gördük”
TARIM ARAZİLERİ SULAR ALTINDA
Bu arada, EKODOSD tarafından yapılan araştırmada sel nedeniyle civar köylerde de bir çok hasar meydana geldiği ve tarım arazilerinin de sular altında kalındığına dikkat çekildi. Hasarların en büyük nedenlerinden birisi dere kıyılarına konutların ve damların yapılması olarak ifade edilirken “Bölgedeki birçok tarla, bahçe, narenciye ve zeytin ağaçları sular altında kalmış. Köylerin bir türlü çözüm bulunamayan en önemli ve en büyük sorunlarından biri olan çöpler, sellerle birlikte tüm doğaya yayılmıştır. En büyük hasarın yaşandığı yerlerden birisi Söke"ye bağlı Bağarası beldesi olmuştur. Burada hasarın oluşmasındaki nedenler açıkça görülmektedir. Beşparmak Dağları"ndan gelen Sarp Deresi"nin üzerine konutlar ve iş yerleri yapılmış. Köyler arası geçişi sağlayan Sarp Deresi üzerindeki köprünün, aynı Güdüşlü Köyü"ndeki köprü gibi yapıldığı görülmektedir” ifadelerine yer verildi.