Alınan bilgilere göre, saldırıya uğrayan ilk ekibe yardıma giden Başayar, olay yerine vardığında mayın tuzağına karşı emrindeki askerlere 'Araçtan inmeyin' talimatı verdi. Sadece kendisi ve koruması indi. Bu sırada teröristler mayınları patlatınca, binbaşı ve koruması ilk şehit düşen askerler oldu. Acılı anne İnayet Başayar oğlunun kahramanlığını, "Dünya biliyor, benim dememe gerek yok. Korumasına bile, sen öbür arabaya git demiş." sözleriyle anlatıyor.

 
Binbaşı Yavuz Başayar, şehit düşmeden 32 gün önce Hakkari'ye tayin olmuştu, eşi de 15 gün önce yanına gelmişti. Bölgede göreve kısa süre önce başlamasına rağmen sorumluluk almaktan çekinmiyordu. 
 
PKK tarafından 17 Ağustos sabahı Çukurca'dan Hakkari'ye giderken saldırıya uğrayan askeri konvoya yardıma da o koştu. Başayar, 100 civarındaki askerle birlikte PKK'nın saldırdığı askeri konvoyun olduğu bölgeye gittiğinde aracından inip incelemelerde bulunmaya başladı. Hakkari'ye 12 kilometre mesafedeki bu noktada, diğer araçlarda bekleyen askerlerine ilk emri, "Talimatım olmadan kimse araçlarından inmeyecek." oldu. Bu kesin talimata tüm askerler uydu. 
 
Hatta Başayar, koruması Uzman Çavuş Erhan Ar'ın da olay yerinden uzaklaşmasını istedi. Bu sırada terör örgütü PKK, bir haftaya yakın süredir yola döşediği mayınları patlattı. Başayar ve Erhan Ar'ın ardından diğer şehitler de bombanın ilk patladığı esnada geldi. 6 asker mayına dayanıklı olmayan BTR adlı personel taşıyıcının içinde can verdi. Toplam 8 asker şehit düştü. PKK, konvoya roket ve Kalaşnikoflarla da saldırdı, ancak sonuç alamadı.
 
Bu saldırıda eğer askerler araçlarından inseydi şehit sayısının 50'yi bulabileceği tahmin ediliyor. Telsizle patlatılan mayınlar PKK'nın beklediği kadar etkili olmadı. Araçlar zarar görürken, büyük bir facianın da eşiğinden binbaşının basiretli talimatıyla dönüldü. Bölgede acil müdahale edilmesi gereken bir olay olduğunda, askeri birlikler hemen intikal ediyor. Normalde yolda mayın taraması yapılırken, PKK'lı teröristlerin kıstırılması için tarama yapılmadı. Askeri birlik olay yerine, Rus yapımı tekerlekli askeri personel taşıyıcı araç olan BTR'ler ile gitti. Bu araçlar, mayınlara karşı etkili olamıyor. Eğer BTR yerine mayına dayanıklı Kirpiler kullanılsaydı, araçlardaki 6 asker büyük ihtimalle şehit düşmeyecekti. Sadece kara birliklerinin elinde olan Kirpilere ve yer kobralarına jandarma ve polis sahip değil. Bu araçlarla Kandil'e kadar gidilebileceği belirtiliyor. Hakkari'de şu anda kullanılan ancak yetersiz kalan Kirpilerin sayısının artırılması gerekiyor.
 
Tahminen 700 civarında PKK'lının bulunduğu Hakkari il sınırlarında nisan ayından sonra yapılan saldırıları, Fehman Hüseyin'e bağlı Cudi (Rüstem Cudi olarak da anılıyor), Murat, Umut, Berhudan, Ziyabent, Anduk ve Hebat kod adlı teröristler gerçekleştiriyor. Bu grubun sorumluluğunu ise Hebat kod adlı Şakir Bulut isimli terörist yürütüyor. Binbaşı Yavuz Başayar'ın şehit düştüğü saldırıda mayını Berhudan kod adlı Batmanlı teröristin döşediği tahmin ediliyor. 17 Ağustos'ta 10 kişilik bir PKK'lı grup çalışırken, saldırının yapıldığı esnada 3-4 terörist bombayı patlattı.
 
'Sancağını kardeşi aldı'
 
Şehit Binbaşı Yavuz Başayar'ın annesi İnayet Başayar, "Oğlumu Hakkari'de 32. gün toprağa düşürdüler. Sancağını yere düşürdüler ama kardeşi aldı sancağı. Kardeşi Özel Harekatçı. Oğlum inşallah Peygamberimiz'e komşu olur." dedi. Başayar, oğlunun şehadet haberinin ardından da evlerine Peygamber Efendimiz'in (sas) sakal-ı şerifinin getirildiğini aktardı. Oğluyla şehit düşmeden iki gün önce görüştüğünü dile getiren Başayar, "Her şey iyi. Alnımızın akıyla bitireceğiz.' demişti." açıklamasını yaptı.
zaman