CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu"nun, altı yıl önce, İstanbul İl Başkanlığı"na getirdiği Doğan Grubu"nun CEO"su Nebil İlseven"in yargılanması için imza attığı ortaya çıktı. TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu"nun raporunda, İlseven hakkında yaklaşık 15 sayfalık yolsuzluk ve usulsüzlük iddiası bulunuyor.

Raporda, komisyon üyesi olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu"nun da imzası yer aldı. Star gazetesinin haberine göre; Raporda, İlseven ismi yargılanması gereken bürokratların başında sayıldı. 3 Kasım seçimlerinin ardından TBMM"de kurulan Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu"nda, CHP adına Kemal Kılıçdaroğlu, Ahmet Güryüz Ketenci, Mahmut Yıldız ve Yüksel Çorbacıoğlu görev aldı. Komisyonun yaklaşık bir buçuk yıllık çalışmasının sonucunda hazırlanan rapor, günlerce tartışılmıştı. Raporun “BDDK ve TMSF kapsamındaki off-shore bankacılık uygulaması” başlıklı bölümünde, dönemin TMSF Başkan Yardımcısı olan Nebil İlseven hakkındaki iddialara da yer veriliyordu.

15 SAYFALIK USÜLSÜZLÜK İDDİASI

Kılıçdaroğlu"nun da imzasının bulunduğu komisyon raporunda, İlseven"in, medya gruplarının batık bankalardan kullandıkları kredilerin faizlerini düşürdüğü, borçlar hakkında takip başlatmadığı, kredileri canlı gösterdiği, batık bankaların gayrimenkullerini bedelinin çok altında sattığı iddia edildi. Raporun yaklaşık 15 sayfasında, İlseven"in TMSF dönemine yönelik usülsüzlük iddiaları yer aldı. Her usulsüzlüğün altında ise, konuyla ilgili olarak Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından bir komisyon oluşturularak, soruşturma açılması talep edildi. Soruşturma açılmasına ilişkin talepler, AK Parti İstanbul eski Milletvekili Azmi Ateş"in başkanlığındaki komisyonda, ayrı ayrı değerlendirildi. Raporda yer alan, bakan ve bürokratlarla ilgili soruşturma talepleri de, Kılıçdaroğlu"nun da bulunduğu toplantılarda, komisyon üyelerinin ortak kararı ile alındı. Bu nedenle Kılıçdaroğlu, İlseven"in hakkındaki usulsüzlük iddialarına onay vererek, yargılanmasını istedi.

"İNCELENMEDİ" ŞERHİ DE KOYMUŞTU

TBMM Yolsuzluk Araştırma Komisyonu"nda görev yapan uzmanlar, bankacılık ve finans alanındaki usulsüzlük araştırmalarında Kılıçdaroğlu"nun da büyük katkı sağladığını belirterek, Kılıçdaroğlu"nun İlseven hakkındaki usulsüzlük iddiaları konusunda tek bir itirazının olmadığını bildirdi. Raporun tamamlanmasının ardından CHP"li Kılıçdaroğlu"nun muhalefet şerhi yazdığına dikkat çeken uzmanlar, muhalefet şerhinde “yolsuzlukların yeterince incelenmediğine” ilişkin iddiaların yer aldığı, dolaysıyla raporda yer alan tüm tespitlere CHP"li üyelerin de onay verdiğini bildirdiler.