SBS'nin uygulanmasına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Mahmut Tüncel, yarın saat 10.00'da yapılacak sınava 1 milyon 98 bin 243 adayın gireceğini bildirdi.

Tüncel, sınavın 654'ü yurt içi ve 10'u yurt dışında olmak üzere toplam 664 sınav merkezinde ve 3 bin 828 binada gerçekleştirileceğini belirtti.

Sınavda öğrencilere 100 soru yöneltileceğini ve bu soruların Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil alanlarında olacağını söyledi.

Öğrencilere soruları cevaplamaları için 120 dakika süre verileceğini belirten Tüncel, ''Her alanda olduğu gibi bu alanda da engelli öğrencilerimiz için pozitif ayrımcılık yaparak 30 dakika ek süre veriyoruz. Dolayısıyla sınavımızın 10.00'da başlayacağını ve ek süreyle birlikte 12.30'da biteceğini bildirmek istiyorum velilerimize ve öğrencilerimize'' dedi.

Öğrencilerin en geç saat 9.30'da sınav binası önünde olması gerektiğini belirten Tüncel, daha önceden gidip okulu da görmelerinin faydalı olacağını ifade etti.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınav için bütün güvenlik önlemlerini aldıklarının altını çizen Tüncel, ''Çünkü biliyoruz ki bu sınav çocuklarımızın hayatında önemli bir dönemeç. Bu sınavın adil bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Hiçbir öğrencimizin mağdur olmasını istemiyoruz. Bu nedenle bakanlığımız merkezinden 400 denetmen, 202 bakanlık temsilcisiyle 116 bin 724 bina ve salon görevlisi sınavda görev alacak. Bunların içerisinde emniyet teşkilatından görevlendirdiğimiz meslektaşlarımız var. Ben inanıyorum ki bu kadar büyük görevli kitlesiyle bu sınav arzulandığı şekilde, sorunsuz bir şekilde başlayıp ve bitecektir'' diye konuştu.

-''Hesap makinesi, sözlük gibi araçlar getirilmeyecek''-

Öğrencilerin yarın sınava gelirken yanlarında fotoğraflı sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı veya pasaport getirmeleri gerektiği uyarısında bulunan Tüncel, bunun yanında öğrencilerin en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, silgi, kalemtıraş da getirmeleri gerektiğini belirtti.

Hesap makinesi, sözlük, elektronik alet gibi araçların sınava getirilmeyeceğini vurgulayan Tüncel, çocukların sınava su getirebileceğini, örneğin şeker hastası olan bir öğrencinin kendisi için gerekli olan ilaçlarını da yanında getirebileceğini söyledi.

Sınavın sayı bakımından kapsamlı olduğunu belirten Tüncel, şöyle konuştu:

''Bu kadar büyük öğrenci kitlemizin çok azı kural dışı davranışlarda bulunuyor. Dolayısıyla öğrencilerimizin hemen hepsinin bu konuda duyarlı olacağını biliyoruz. Bununla beraber çeşitli nedenlerle kural dışı davranışta bulunan öğrencilerimizin bu davranışı eğer diğer arkadaşlarının sınav güvenliğine zarar verecekse, gürültüye yol açacaksa, zaman kaybetmelerine yol açacaksa biz görevlilerimizden bu arkadaşlarımızın kimlik bilgilerini bir tutanak eşliğinde bize göndermek şartıyla sınava alınmalarını istiyoruz. Bu nedenle belki istemedikleri halde çeşitli nedenlerle kurallara uymayan öğrencilerimiz olursa onların da sınava alınmaları konusunda bizler görevlilerimizi bilgilendirdik.''

Sınav günü bina çevrelerinde gürültü olmaması yönünde de tedbirler alındığını anlatan Tüncel, ilgili kurumlarla bu konuda gerekli önlemlerin işbirliği yapıldığını söyledi. Tüncel, ''Bu konuda vatandaşlarımız da duyarlı, o saatlerde özellikle korna çalmayacaklarına eminiz, gürültülü şekilde sokaklarda çalışmalar yapmayacaklarına inanıyoruz. Böylece öğrencilerimizin son derece iyi bir ortamda bu önemli sınavı tamamlayacaklarını bekliyoruz'' diye konuştu.

-''Engelli öğrenciler için gerekli tedbirler alındı''-

SBS'ye girecek tüm öğrencilerin engelsiz bir şekilde sınavlarını tamamlamalarını istediklerini belirten Tüncel, engel durumlarına göre gerekli tedbirlerin alındığını ve bunu da kılavuzda yayımladıklarını söyledi.

Sınava bin 548 engelli öğrencinin gireceğini bildiren Tüncel, bu öğrencilerin yaklaşık 50'sinin evde veya hastanede sınava gözetmenler kontrolünde gireceğini belirtti. Tüncel, ''Onların da bu fırsatı kaçırmalarını istemiyoruz. Çeşitli nedenlerle tam sınav döneminde hastanede yatıyor olabilirler ama biz onların yanlarına gideceğiz ve sınavı gerçekleştireceğiz'' dedi.

Tüncel, okullarda sınava girecek engelli öğrenciler için hem binalarda gerekli düzenlemelerin yapılacağını hem de onlara öğretmenlerin eşlik edeceğini kaydetti.

-Sınav soruları 13.45'te yayımlanacak-

Sınav soru ve cevaplarının yarın saat 13.45'de kamuoyuyla paylaşılacağını belirten Tüncel, soruların ''www.meb.gov.tr'' adresinde yayımlanacağını bildirdi.

Soru kitapçıklarının sınav bitiminden sonra öğrencilerle paylaşıldığını söyleyen Tüncel, öğrencilerin yarın yaklaşık saat 14.30 gibi sınav soru kitapçığını okuldan alabileceğini kaydetti.

Tüncel, sonuçların 12 Temmuz 2012 tarihinde açıklanacağını belirterek, ''Bu konuda yeni bir değerlendirme olursa bu tarih öne de çekilebilir, geriye de çekilebilir'' dedi.

SBS'nin kazanımlar baz alınarak hazırlanan sorularla gerçekleştirildiğini ifade eden Tüncel, ''Programlarımızdaki kazanımlarımız neyse sorular da o doğrultuda olacaktır'' diye konuştu.

-''Bugün veliler çocuklarıyla zaman geçirsin''-

Bugün bazı gazetelerde yer alan ''SBS'de görev alacak bazı öğretmenlerin sınava gitmeyeceği'' yönündeki haberleri de değerlendiren Tüncel, sınav için il müdürlükleriyle sürekli temas halinde olduklarını söyledi.

Tüncel, ''Öğretmenlerin çocuklarımız için bu kadar önemli olan, kritik bir dönemeçte yalnız bırakmayacaklarını düşünüyoruz. Öğretmenlerimiz çocuklarla beraber bu sınavda yer alacaklar. Birkaç yerde çok küçük çapta böyle bir olayın olabileceği söylendi. Buna yönelik bakanlık olarak hem valilik hem il müdürlükleriyle görüşmeleri yaptık. Diğer kamu kurum ve kuruluşlardan da gereken desteği alarak orada da sınavımız istenildiği gibi gerçekleştirilecektir'' diye konuştu.

Yarın gerçekleştirilecek sınava hazırlanan öğrencilere ve velilerine de mesaj veren Tüncel, velilerin bugün çocuklarıyla birlikte sınav atmosferinden çıkarak zaman geçirmelerini istedi.

Öğrencilerin sınav için gerekli hazırlık yapmayı da unutmamaları gerektiğine işaret eden Tüncel, erken yatıp, sabah güzel bir kahvaltıyla güne başlamaları gerektiğini söyledi.