Örneklerle belgelerin aynı olduğunu ortaya koyan Kuş, "Karardan üç ayrı örnek çıkarıldı, hepsi ayrı ayrı imzalandı" dedi

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Erzurum Başsavcılığı'nın Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden aldığı kararın sahte olduğunu ileri sürdü. Kılıçdaroğlu'nun ilk açıklamasının Erzurum Başsavcısı Sinan Kuş tarafından çürütülmesi üzerine Kılıçdaroğlu ikinci bir belge ile ilk arama kararının sahteliğini ispatlamaya çalıştı. Ancak, mahkemelerden alınan kararların en az 3-4 örneğinin bulunduğu ve bunların hepsinin üzerinde de ıslak imza ve mühür olduğu ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu, faka basmasına neden olan belgenin gerçekliği konusunda ısrarını sürdürürken, Erzurum Başsavcısı Sinan Kuş, yeni belgelerle Kılıçdaroğlu'nu yalanladı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine gönderilen, adres ve isim kısmı kapatılmış bir belge ile Erzurum Başsavcılığı'nı suçlamasını sürdürdü. Kılıçdaroğlu'nun iddiaları, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir kararda kimlik bilgilerinin ve adres bilgilerinin boş olması ve buraların istendiği şekilde doldurularak istismar edilebeceği yönündeki açıklamasıyla başladı.

UZMANLAR BAŞSAVCI KUŞ'U HAKLI BULDU

CHP'li Kılıçdaroğlu ile Erzurum Cumhuriyet Savcısı Sinan Kuş arasında yaşanan belge savaşında uzmanlar başsavcıyı haklı bulurken, Kılıçdaroğlu iddialarında ısrar etmekte kararlı bir görüntü verdi. Kılıçdaroğlu'nun çarşamba günü yaptığı açıklama ile bombanın fitili ateşlenirken, Kuş cevabını önceki gün verdi ve belgenin orijinalini gösterdi. Kılıçdaroğlu'nun elindeki belgenin askeri lojmanlarda yapılacak arama için ön bilgi olarak ve "delillerin karartılmasını" engellemek için önce sözlü olarak ve ardından da isimler ve adresler kapatılarak Erzincan İl Jandarma Alay Komutanlığı'na gönderilen belge olduğu ortaya çıktı.

Kılıçdaroğlu, savcının bu açıklaması üzerine dün bir toplantı daha yaparak, iddiasında ısrar etmeyi sürdürdü. Aynı karara ait iki belgeyi gazetecilere sunan Kılıçdaroğlu, savcıyı "doğruyu söylememekle" itham etti. Biri komutanlığa fakslanan diğeri de isimler ve adresleri açık olan aynı karara ait iki nüsha için Kılıçdaroğlu, "Katip ve yargıcın imzası ile mahkeme mührüne dikkatlice bakınız. İki kararda bu farklılığı çok net biçimde göreceksiniz" dedi. İmzalara bakarak kararların farklı olduğu ısrarından vazgeçmeyen Kılıçdaroğlu, yargıcın boş mahkeme kararının altına imza attığını öne sürdü.

İKİNCİ AÇIKLAMA GEREĞİ

Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, Kılıçdaroğlu'nun çarşamba günü yaptığı açıklamaya önceki gün cevap verirken, dün hemen yanıtlama yoluna gitti. Bilgisayar ortamında yazıcıdan çıkan her bir kararın imza ve mührünün ayrı ayrı yapıldığını, dolayısıyla her mühür ve imzanın aynı noktaya isabet etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Soruşturmanın gizliliğine dikkat çeken ve buna riayet ettiklerinin altını çizen Kuş, "Erzincan Jandarma Komutanlığı'na gönderdiğimiz kararla, sizlere dağıttığımız karardaki imzalar farklı gibi gözüküyor. Kamuoyunda sanki Adliyede farklı farklı kararlar çıkıyormuş gibi bir yanlış anlaşılmaya meydan vermemek açısından bizim mahkemede bu şekilde aldığımız değişik iş şeklindeki kararlar en az 3-4 tane olur' dedi.

GİZLİLİĞE ÖZEN

Kuş, gizlilik ve tarafsızlık içinde görevlerini yapmaya devam edeceklerini dile getirerek, hiçbir kurumu ve kişiyi zan altında bırakmadan yasal mevzuat çerçevesinde vicdani kanaatlerini ortaya koyduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu hakkında hukuki bir girişimde bulunup bulmayacakları yönündeki bir soruya ise 'Ben ifade ettim. Hiçbir kişi ve kurumla biz çatışma halinde değiliz. Hiçbir kişi ve kuruma da cevap anlamında bu açıklamayı yapmıyorum. Sadece kamuoyunu doğru bilgilendirme ve nasıl çalıştığımızı kamuoyuna doğru bilgilendirme adına açıklıyorum' yanıtını verdi.

Ergin: Müfettiş görevlendirdik

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 16 Aralık tarihi itibariyle Erzincan ve Erzurum'daki uygulamalara ilişkin yapılan şikayetleri incelemek üzere müfettiş görevlendirmesi yaptıklarını bildirdi. Kılıçdaroğlu'nun tavrını doğru bulmadığını belirten Bakan Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Biz, ne zaman konuşacağımıza kendimiz karar veririz, birincisi bu. İkincisi; hem 'yargıya müdahale etmeyin deyip' hem de her olayda hakimler ve savcıların yapmış olduğu yargısal faaliyetlerle ilgili Bakanlığı hesap vermeye çağıran tavrı doğru bulmuyorum. Gerekeni biz zaten yapıyoruz.”

Birden fazla nüsha çıkarılması normal

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, Kılıçdaroğlu ile Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş arasında yaşanan belge savaşında savcının haklı olduğunu söyledi. Gündel, Başsavcı Kuş'un açıklamalarına itibar etmek gerektiğini belirtti. "Bu yargının haksız yere yıpratılımasıdır" diyen Gündel, şunları söyledi: "Bu kararlardan istenildiği kadar çıkartılabilir. Bilgisayarda yazılıyor. Gerektiği kadar nüsha çıkar. Bir nüsha mahkemede dosyada kalır. Kalan nüshalar da nerelere gönderilme si gerekiyorsa oralara gönderilir. Mahkemenin yaptığı açıklama gayet normal. Güvenlik nedeni ile boş bırakılıyor. Sonuçta jandarmaya faks gönderiliyor. Elbette faksı bir takım askerler, erler düşük rütbeli kişiler, onlar bu fakstan bilgiye ulaşıyorlar. Elden gönderilen belge kapalı zarf içinde ilgilisine gönderilir. Güvenlik yönünden arama bilgisi aranacak yer ve kişilere ulaştırılmaması aramadan beklenen amacın ortadan kalkmaması için üzeri kapatılmış. Son derece doğru bir uygulama."

Kurumlararası güven zaafiyetini gösteriyor

Emekli askeri Hakim Ümit Kardaş ise isimlerin üzeri kapalı bir şekilde bildirilmesi uygulaması ile ilgili "Genelde arama kararlarında tabi ki isimler açık olur. Netice itibarı ile resmi bir usul içinde gönderiliyor" yorumunu yaptı. Kardaş, "Ancak güvensizlikten kaynaklanan bir şey. Daha önceden bilinirse 'O kişi haberdar olur mu olmaz mı?' diye. Kendilerinde bu ayrıntılar varsa gittiklerinde aramayı yapacak olan güvenlik birimlerine o şekilde veriyorlar. Problem teşkil etmez. Önemli olan mahkemenin ismi, adresi, kişi bilerek kararı vermesi" dedi. Güven üzerine kurulu bir ilişki olsa böyle bir uygulama olmayacağına dikkat çeken Kardaş, "Güven zaafiyeti var ki, savcı bunu gizliyor. Bu kurumlar arası güvensizliği gösterir" diye konuştu.

İddialarında hala ısrarlı

İddialarında ısrarlı olan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Savcı Kuş'un bir gün önce basına dağıttığı belgeler üzerinden haklılığını kanıtlamaya çalıştı. Kılıçdaroğlu, basın toplantısında Adalet Bakanlığı'nı görevini yapmaya çağırdı./yeni şafak