"Misyoner" cinayetlerinin sanıkları dünkü duruşmaya siyah pantolon ve gömlekle çıkınca savcıdan fırçayı yedi

Misyoner" cinayetlerinin sanıkları dünkü duruşmaya siyah pantolon ve gömlekle çıkınca savcıdan fırçayı yedi: “Neden hepiniz siyah gömlek giydiniz? İtalya"da "Kara gömlekliler" diye bir gladyo var. Onlara mı özendiniz?”

Malatya"da 18 Nisan 2007"de Zirve Yayınevi"nde, 1"i Alman 3 kişiyi keserek öldürmekle suçlanan zanlılar dün hakim karşısındaydı. Davanın 19. duruşması, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi"nde görüldü. Duruşma salonunda biri tutuksuz 6 sanık hazır bulundu. Bir önceki duruşmada yapılan tebliğe rağmen gelmeyen ve hakkında zorla getirilme kararı çıkarılan tanık Burcu Polat, Balıkesir"de öğrenci olduğu gerekçesiyle mahkeme salonunda bulunmadı.

Cinayetlerin azmettiricisi olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan ve geçen duruşmaya “ödenek yokluğu” gerekçesiyle getirilemeyen Varol Bülent Aral da, Adana Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine sevk edildiği gerekçesiyle duruşmaya yine katılmadı.

Bu kez de akıl hastanesinde!

Müdahil avukatlardan Hafize Çoban, Varol Bülent Aral"ın duruşmaya getirilmemiş olmasında kasıt olabileceği görüşünde olduklarını ifade ederek, “Adıyaman 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alınan bir kararda kişinin herhangi bir akıl eksikliğinin bulunmadığı belirtilmiş olmasına rağmen ve bu kararın dosyada bulunmasına karşın sanığın Adana"ya sevk edilmesi konusunda yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum” dedi.

"Nedeni yok, sadece tesadüf"

Duruşma salonunda bulunan sanıklardan Emre Günaydın, Hamit Çeker, Cuma Özdemir ve Abuzer Yıldırım siyah gömlek ve pantolon giymişti. Bunu gören Cumhuriyet savcısı, sanıklara, “Neden hepiniz siyah gömlek giydiniz? Özellikle siyah olmasının özel bir nedeni mi var?” diye sordu. Sanıkların yanıt vermemesi üzerine Cumhuriyet savcısı, “İtalya"da "Kara Gömlekliler"diye bir gladyo var. Onlara mı özendiniz?” dedi. Sanıklar, özel bir nedenin olmadığını, tesadüf olduğunu dile getirdi.

Müdahil avukatlardan Erdal Doğan, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, sanıklardan Varol Bülent Aral"ın getirilmemesine anlam veremediklerini söyledi:

"Alay ediliyor gibi durum var"

“Önceki duruşmada "ödenek yokluğu" denildi. Bizler bu konuda Adalet Bakanlığı"nın söyleyecek bir şeyi vardır diye düşündük. Ancak herhangi bir açıklama gelmediği gibi, bu sefer de akıl sağlığının yerinde olduğunu belirten adli tıp raporu olmasına rağmen Adana"da tedavi gördüğü gerekçesiyle getirilemediği ifade edildi. Sanki yargılamayla alay ediliyor gibi bir durum var. Umarız böyle değildir. Tanık Burcu Polat"ın da öğrenci olduğu gerekçesiyle getirilememiş olması oldukça manidardır.”

21 Ağustos"a ertelendi

Mahkeme heyeti, Sanık Varol Bülent Aral"ın bir sonraki duruşmaya getirilmesi için Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı"na yazı yazılmasına, tanık Burcu Polat"ın da hazır edilmesi için yazı yazılmasına karar verdi. Mahkeme, ayrıca Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı"na yazılacak yazıda, bu kişilerin bir dahaki duruşmada bulunmaması halinde suç duyurusunda bulunulacağının belirtileceğini kaydetti. Duruşma 21 Ağustos tarihine ertelendi.

4"Ü DE OLAY YERİNDE YAKALANMIŞTI

Cinayetin hemen ardından zanlılardan Salih Gürler (20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde, Emre Günaydın da (20) kaçmaya çalışırken yakalanmıştı. Günaydın"ın olaydan 2 yıl sonra verdiği ifadeyle azmettiricilikten Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı Hüseyin Yelki tutuklandı. Ancak Yelki, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

Mussolini"nin ölüm mangaları

Kara Gömlekliler (İtalyanca adıyla camicie nere ya da squadristi), Birinci Dünya Savaşı sırasında ve onu izleyen İkinci Dünya Savaşı"nın sonlarına kadar İtalya"da yarı askeri faşist grubun adıydı. Mussolini yönetimindeki bu silahlı birlikler, 1919-1923 yılları arasında Eylem Mangaları, 1923-1943 yılları arasında ise Ulusal Güvenlik İçin Gönüllü Faşist Milisi olarak adlandırıldı. Kara gömlekliler adını ise Mussolini"nin doğduğu Romagna bölgesinin köylülerinin giydiği geleneksel siyah kıyafetten aldılar. Bir diğer alameti farikaları da gümüş kamalarıydı. Centurion, legatus gibi Roma imparatorluğu rütbelerini kullanıyorlardı. İlk başta bir avuç gönüllüyle başlayan kara gömlekli hareketi İtalya"da kısa sürede yaygınlaştı. Mussolini"nin gücü büyüdükçe onların da kullandığı yöntemler sertleşti. Paramiliter grup, siyasi muhaliflere yönelik şiddet, işkence, toplu tecavüz, tehdit ve cinayet suçlarına imza attı.