Reyting ölçümlerinde usulsüzlük yaparak haksız çıkar sağladığı iddia edilen kişilere yönelik soruşturma kapsamında, 200 lira karşılığında belirli televizyon kanallarını izlediği öne sürülen deneklerin de savcılık tarafından sorgulanacağı öğrenildi. 
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatları doğrultusunda belirli adresleri arayan polis güncel denek listelerine ulaştı. Soruşturmada, 2500 denekten sadece 700’ünün aktif olarak kullanıldığı öğrenilirken, 30 kişilik denek grubunun aynı anda izlemeleri halinde o programın liste başı olduğu bilgisine ulaşıldı. Deneklerin reklam izlenme oranlarını yükseltmek için de organize bir şekilde reklamları izledikleri öne sürülüyor. Bir başka iddia ise gönüllü denek olmayı kabul eden 2500 kişi arasında, belirlenen programları izlemeyenlerin cihazları kapatıldı. 
 
Deneklere hediye 
‘Başak Yapım’ ile ‘Çağla Yapım’ isimli şirketlerin sahibi olan Selçuk Çobanoğlu’nun şirketine ait programların reytinglerini yükseltebilmek için denek hanelere illegal yoldan ulaşarak menfaat teklif ettiği, 2009’a kadar ortağı olduğu Çağla Tekstil aracılığı ile denek evlere her ay 200 TL yolladığı öne sürülüyor. 
Televizyon İzleme Araştırmaları Anonim Şirketi (TİAK) Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Karaca, dün yaptığı yazılı açıklamada 2.500 denek bilgisinin elektronik ortamda mail’ler yolu ile bazı adreslere gönderildiğini belirtti. Açıklamada TİAK’ın, deşifre olan denek bilgilerinin sızdırıldığı iddiası üzerine AGB şirketine ihtarname gönderdiği ve sorumluların araştırılmasının istendiği de belirtildi. Denek listelerinin dağıtıldığı iddiası üzerine AGB’nin, 29 Eylül’de savcılığa suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. TİAK açıklamasında ayrıca, 2500 hanenin emniyete çağrılması yerine, sektörde endişe oluşmaması için, gerekirse emniyet görevlilerinin evlere gideceği ve listeyi “Medya Dostu” takma adını kullanarak sızdıran kişinin kimliğinin tespit 
 
Herkes serbest kaldı 
Soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen Selçuk Çobanoğlu, Hilmi Berköz ve Celal Orçun Köktuna serbest bırakıldı. Selçuk Çobanoğlu adliye çıkışında avukatı Ömer Yeşilyurt ile birlikte kısa bir açıklama yaptı. Çobanoğlu, “Türk yargısının inanılmaz dürüstlüğü burada da ortaya çıktı” dedi. Avukat Yeşilyurt ise “Bu hukukun zaferidir. Yargılama sonrası neyin ne olduğunu hep beraber göreceğiz” diye konuştu. Serbest bırakılan 3 kişinin adli kontrol altına alınmalarına, her hafta polis karakoluna başvurmalarına, yurtdışına çıkışlarının yasaklanmasına karar verildi. Gözaltına alınan 5 kişiden 2’si de savcılıkça serbest bırakılmıştı.