CHP'de Olağanüstü Kurultay toplanması için imza veren bazı delegeler, Ulus'taki Atalay Oteli'nde bir araya geldi. Sav da toplantıya katılarak, bugünkü kurultayda yaşananlara ilişkin değerlendirmede bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kurultaya başlanması için gerekli imza toplanamaması halinde bundan sonraki sürece ilişkin soru üzerine Sav, 'Gerekli imza toplanmadığı halde toplanmış gibi yapanlar, CHP tarihi karşısında boyunları daima eğik gezeceklerdir. Yaptıklarının hukuksuz olduğunu bilerek çocuklarına ileride ne diyeceklerinin hesabını düşüneceklerdir' dedi.

'Hukuki bir süreç olacak mı?' sorusu üzerine de Sav, 'Olabilir' yanıtını verdi.

Yaşanan süreçte Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile temasının olup olmadığı yönündeki soruya Sav, 'Sayın Baykal ile ne yüzyüze konuştum ne de telefonla konuştum. Hem Sayın Baykal'a hem de bana yakın arkadaşlar, zaman içinde birbirleriyle görüştüler. Bu evrede kimin hangi düşüncede olduğunu hepimiz biliyoruz' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun 'seçimli kurultay' sözü

Sav, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'seçimli kurultay istiyorsanız, onu da yaparız' sözlerine yönelik değerlendirmesinin sorulması üzerine 'Sayın Kılıçdaroğlu'nun şimdiye kadarki sözlerine ve davranışlarına baktığımızda, bunu biraz şaka olarak alıyorum. İmzalar toplanmadan önce bununla ilgili bilgiler basında yaygınlaştı. 'İmzalar toplansın, hemen kurultayı toplarım' diyen Sayın Kılıçdaroğlu idi. Bunu gerçekleştirmeyen bir anlayış, bugün söylediği sözü gerçekleştireceği konusunda ben de bir güvence yok' değerlendirmesinde bulundu.

Sav, toplantıda yaptığı açıklamada ise CHP'nin bugünkü kurultayında yaşananları yorumladı.

'Bugün CHP tarihinde yaşanmaması gereken bir kesitini yaşadık' diyen Sav, kurultayı izleyenlerin parti adına üzüntü duyduğunu söyledi. Kurultayda, 'bir milletvekilinin düşüncesini Başkanlık Divanı'na anlatacak zemin bulamamasını' eleştiren Sav, bunun parti tarihinde hiçbir dönemde yaşanmadığını ifade etti.

Sav, kurultay sürecinde yaşananlara ilişkin de açıklamada bulunarak, tüzük gibi teknik bir konunun 'şölen' görüntüsü altında yapılamayacağına yönelik açıklamalarını anımsattı. Endişelerinde haklı çıktığını ileri süren Sav, kurultayda CHP'ye yakışmayacak olayların yaşandığını öne sürdü.

'583 imza toplanabildiğini öğrendik'

Sav, kurultayda imza masalarında çalışanlardan aldığı bilgiye göre 583 imza toplanabildiğini öğrendiklerini anlatarak, 'Sayın Genel Başkanın salona gecikmesi bile, bu imzaların tamamlanamadığının kanıtıdır'

Parti içinde kimsenin kimseyi kandırmaması gerektiğini belirten Sav, şunları kaydetti:

'CHP'de ayak oyunları ile 'ben yaptım oldu' mantığı ile kısa bir süre içinde hedefinize vardığınızı sanırsınız. Geçmişte bunun örnekleri yaşanmıştır ama zaman gelir o silahı kullananlar, tıpkı Bumerang gibi o silah tarafından vurulurlar. Bugün, 583 imzaya rağmen Divan Başkanı'nın açıklamasını izledim. '948 kişi imzaladı' diyor, ne yazık ki bu arkadaşımız CHP'de belirli bir süre Genel Sekreterlik, kısa bir süre bakanlık yapmış bir arkadaşımızdır ve şimdi de partinin bir milletvekilidir.

Bu tür noktalarda görev yapanların asgari hukuk kurallarını uygulamaları, onu özümseyerek davranmaları gerekir. Bugün ondan da yoksun olunduğunu ekrandan hayretle ve ibretle izledim. Bir milletvekilinin kendi partisinin kurultayında Divan'a önerge bile veremeyecek duruma sokulması, kürsünün etrafını kuşatmış insanların o milletvekilini karga tulumba uzaklaştırmaları, ikinci kez salona girişini engellemeye çalışmaları, CHP'de yaşanmaması gereken bir olaydır.'

Parti içinde yükselen tansiyonun düşürülmesinde genel başkanların görevli olduğunu savunan Sav, 'Bugün kürsüde tansiyonu düşürmeye kalkan değil tansiyonu körükleyen bir genel başkan gördüm' diye konuştu.

Sav, CHP'de 'Ben yaptım, oldu' anlayışı ile yapılan uygulamaların kısa ömürlü olduğunu ifade ederek, 'Hem iktidarı hedefleyeceksiniz hem karşınızdakilere 'kendisi için özel kanun çıkartıyor' diye suçlama yönelteceksiniz hem de kendinize yarayacak özel işler yapacaksınız. Bunlar CHP'nin taşıyabileceği şeyler değildir' dedi.

'Kimin sel kimin kum olduğunu zaman gösterecek'

Bazı yorumcuların Baykal ve kendisini 'statükocu' gibi nitelendirdiğini belirten Sav, 'Eğer bu partide bir başka partinin genel başkan yardımcılığından ayrılıp, partiye kaydolmadan parti meclisi üyesi olan, sonra milletvekili olan başka partilerde yer alıp da bir günde CHP'li olan Bülent Kuşoğlu, Sinan Aygün, Turhan Tayan, Aydın Ayaydın gibi isimler, devrimci olacak, ben statükocu olacağım öyle mi? Yazıklar olsun, bu düşünceyi söyleyenler. Bunu, ibretle reddederiz' dedi.

Sav, kurultayın ardından partide ayrışma olacakmış gibi bir izlenim yaratılmasına da eleştiride bulunarak, kendilerinin ev sahibi olduğunu ve kimsenin kendilerini ötekileştirmeyi çalışmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Sav, 'Sel gider kum kalır. Kimin sel kimin kum olduğunu zaman gösterecek' dedi.

Önder Sav'ın konuşmasının sonunda salondakiler 'Örgüt seninle gururu duyuyor' şeklinde slogan attı. Konuşması sırasında bazı partililerin de 'imza hırsızı Kılıçdaroğlu' şeklinde sloganı atmak istemeleri üzerine Sav, buna engel oldu.

'Kılıçdaroğlu, siyaseten bitmiştir'

Öte yandan, toplantıya katılan bazı CHP'liler de açıklamalarda bulundular. Eski CHP milletvekili Şahin Mengü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'CHP tarihinde bir genel başkan sahte sayıyla kurultay açmadı. Maalesef Sayın Kılıçdaroğlu, bunu yaptı ve CHP kurultayı gayrimeşru hale geldi ama tabii daha acısı, Kemal Kılıçdaroğlu siyaseten bugün itibarıyla bitmiştir' dedi.

Eski CHP Milletvekili Berhan Şimşek ise kurultayda yaşananların sağlıklı olmadığını belirterek, 'Bir kere tüzük kurultayı, bu koşullarda yapılmaz. 15 bin kişilik salonda davulla zurnayla olmaz. Kurultay, bir ihtisas işidir. Delegeler önerge verir. Değişiklik önergeleri verilir. Ona göre bir değerlendirme yapılır' diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök'ün kurultayda başına gelenlerin dünden itibaren organize edildiğini savunan Şimşek, 'Bu Cumhuriyet Halk Partisi'ne partinin tarihine yakışıyor mu?'dedi.

'TBMM İçtüzüğünü muhalefetsiz değiştirmeyelim' görüşünü savunduklarını dile getiren Şimşek, 'Muhalefet yapan, örgütün haklı taleplerini dile getirenlerin talepleri var. Sen bunları görmeden tüzük değişikliği yaparsan, bu herhalde yeni CHP'nin tüzüğü olur, CHP'nin olmaz' dedi.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de hukukun üstünlüğünü savunan, hukuk devletini savunan CHP'nin önce parti içinde kendi hukukunu kurmak zorunda olduğunu belirtti. Gök, 'Gelin görün ki ben Parti Meclisi üyesi milletvekili olarak kurultay açılışındaki kanun dışılığı, hatayı söylemeye çalışıyorum, Genel Başkan dinlemiyor. Genel Başkan 583 imzayla kurultay açtı. Oysa kaç imza olması gerektiği kanunla belirlenmiş. '630 imzayı bulduk kurultayı açtık' diyorlar. Peki bu 630 imzayı nasıl buldunuz? Üstelik de kanun, 'tüzük değiştirecekseniz üçte iki imza zorunluluğu var' diyor. Kendi beyanlarına itibar etsek dahi 630 imza var, yeterli imza yok. Özrü kabahatlerinden büyük. Çoğunluk sağlanamadı' dile konuştu.

Kurultayda dilekçe vermek isterken kendisine saldırıda bulunulduğunu ifade eden Gök, 'CHP bu değil, CHP nezakettir, hukuktur, barıştır' dedi.

Toplantıya, partinin Mersin Milletvekili İsa Gök, Hakkı Süha Okay, Şahin Mengü, Berhan Şimşek ile bazı muhalif delegeler katıldı. Açıklamaların ardından Sav, toplantıya katılan delegelerle basına kapalı görüştü.