Görüntülü konuşma ve hızlı internet erişimi sağlayan 3. Nesil (3N) sözleşmesinin imzalanmasının ardından gözler bu gelişmenin vatandaşın faturasına ne kadar yansıyacağına çevrildi.



İmza töreni sonrasında gazetelerin Ankara temsilcileri ve yazarlarıyla bir araya gelen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, abonelere müjdeli haberi verdi. 3N teknolojisiyle internetin hem ucuzlayacağını hem de halka ineceğini vurgulayan Ciliv, cep telefonu üzerinden yapılan internet erişim fiyatlarını da indireceklerini açıkladı.

GSM operatörü Turkcell, 3. nesle uygun cep telefonlarını müşterilerine daha ucuza verecek. Genel Müdür Ciliv, bu teknolojiye uyumlu telefonlarını Türkiye'ye daha önce getirdiklerini belirterek, "iPhone, Blackberry, connect kartı müşterilerimizle tanıştırdık. Şimdi de yeni teknolojiye uyumlu cihazları getirmeye devam edeceğiz." dedi. 3N teknolojisinden faydalanmak için cep telefonlarının da buna uyumlu olması gerekiyor. Bugünkü verilere göre Türkiye'de üçüncü nesle uyumlu 3 milyon telefon bulunuyor. GSM operatörlerinin 3. nesil lisans sözleşmesinden para kazanabilmesi için bu rakamı artırması gerekiyor. Halihazırda Türkiye'de yaklaşık 100 milyon cep telefonu bulunuyor.

Süreyya Ciliv'in, Türkiye'nin 3N'ye geçme konusunda geç kaldığı eleştirisiyle ilgili olarak, görüşü ilginç: "Aslında bir anlamda iyi de oldu. 5 yıl önce bu imzayı atmış olsaydık GSM operatörleri olarak santralleri çok pahalı kuracaktık. Müşteriler de 3N'li telefonları o gün daha pahalı alacaktı. Şimdi santral kurma fiyatları da cep telefonları da çok ucuzladı. Tüketicinin işine yaradı." Turkcell Genel Müdürü, internetin insanlara eşitlik sağladığı görüşünde. Bu teknoloji sayesinde Harvard Üniversitesi'nde okuyan birisiyle Hakkari'de çalışan kişi arasında herhangi bir fark kalmadı. Artık profesör okuldaki dersini 3N sayesinde internet üzerinden verip öğrenciler de evinden takip edebilecek. Bir köyde kızamık olan vatandaş, internet üzerinden bulgularını doktora gitmeden gönderip gerekli olan tedaviyi alabilecek. Dünyanın son yılların en büyük ekonomik krizini yaşadığına dikkat çeken Süreyya Ciliv, bu ortamda 4 milyar insanın teknolojiyle birbirine bağlandığını ifade etti. 3N teknolojisiyle bu bağlantı borusunun büyüdüğüne işaret eden Ciliv, "Dün bu küçük borunun içinden MSN, ses gidiyordu. Şimdi koca borudan görüntüler ve tablolar geçecek." ifadelerini kullandı. Kriz yılı olan 2008'de yüzde 8 büyüyen Turkcell, 2009'da konuşma sürelerini artıracak. Yurtdışında 25 milyon abonesi olan şirket, 2 yıl içerisinde yurtiçindeki 37 milyon abone sayısını da geçecek.