MEHMET Ağar"ın, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili Susurluk davası kapsamında, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçundan yargılanmasına bugün başlanacak.
Dava, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi"nde görülecek.

DYP ve Demokrat Parti eski genel başkanı Mehmet Ağar"ın, 1993-1996 yıllarında “cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek, gıyabi tutuklu sanık Abdullah Çatlı"nın saklı bulunduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere haber vermemek ve gizlenmesine yardım etmek; yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz"e silah taşıma izin belgesi vermek suretiyle görevi kötüye kullanmak; yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz"e hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesini sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanmak” suçlamalarıyla hakkında dava açılması istenmişti. Ağar hakkında Susurluk davası kapsamında açılan dava, milletvekili seçilmesi nedeniyle durdurulmuştu. Ağar, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde tekrar milletvekili seçilemeyince, yasama dokunulmazlığı kalmadı.

Danıştay 1. Dairesi DGM, Ağır Ceza ve Yargıtay"ın Susurluk kararları ile Ağar hakkındaki fezlekeleri inceleyerek bazı tespitlerde bulunmuştu. Daire kararında, cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek suçuyla ilgili İstanbul DGM"de yargılanan diğer sanıklar İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz, Enver Ulu, Mustafa Altunok, Abdülgani Kızılkaya, Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça, Yaşar Öz, Ali Fevzi Bir, Haluk Kırcı ve Sami Hoştan ile Ağar arasında bazı bağlantılar tespit edildiğini vurgulamıştı. Kararda Ağar"ın, üstüne atılı suçu işlediğini doğrulayacak yeterli kanıt bulunduğu da bildirilmişti.