İlk yazımda AYDINPOST ailesine katılmaktan duyduğum mutluluğu sizlerle paylaşmayı bir borç bilir , bu olanağı sağlayan AYDINPOST ailesine teşekkür ederim. Yanı sıra geçtiğimiz hafta Karaman ili Ermenek ilçesinde bulunan kömür madeninde su kaynağının patlaması sonucu 18 madenci kardeşimizin mahsur kalması sebebi ile de derin üzüntülerimi siz değerli okuyucularımızla paylaşmadan geçmek istemedim.

Kısaca kendimden bahsetmek isterim. Aydın Doğumluyum. Mühendisim. Evli ve bir çocuk babasıyım. Uzun yıllar özel bir Holding bünyesinde Mühendis ve yönetici olarak çalıştım. İş Güvenliği sektörü ile tanışmam ve bu sektöre gönül vermem ise yaklaşık dört sene kadar önce oldu. Şuan İş Sağlığı ve Güvenliği Sektörün de hizmet veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetimli özel bir kuruluşun yöneticiliğini yürütmekteyim.

Her gün ; Dünya ‘da ortalama 1 Milyon iş kazası olmakta ve ortalama 5000 çalışan işle ilgili hastalıklar, 1.100 çalışan ise iş kazası nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Türkiye ‘de ise her gün; ortalama 172 iş kazası olmakta ve 4 kişi iş kazası nedeniyle hayatını kaybetmektedir. 2012 verilerine göre ülkemizde İş kazalarının en fazla olduğu sektörler sırası ile inşaat, kömür madenciliği ve metal işleridir. Yine ülkemizde en fazla ölümlü kazaları , sırası ile inşaat, kömür madenciliği ve metal işleri oluşturmaktadır.2014 yılı içerisinde yaşadığımız milli felaket olarak değerlendirdiğimiz SOMA Faciasının akıllarımızda bıraktığı derin yaraları hala yüreğimizdeyken , yeni bir facia haberi de ERMENEK’ten geldi.

Yeter artık HER GÜN YENİ BİR KAZA HABERİ…,

Sorunun temelinde , maalesef eskilerden gelen bir ’’İş Güvenliği Kültürümüzün’’ olmaması yatmaktadır. Türkiyemiz de benim için bir devrim olarak nitelendirdiğim 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunumuz 30.06.2012 tarihinde Resmi Gazete ‘de yayınlanmış ve kademeli olarak da yürürlüğe girmiştir. Daha önceleri İş Sağlığı ve Güvenliği konusu, 2003 yılında yürürlüğe giren 4857 Sayılı İş Kanunu içerisindeki maddeler de yer alırken , 6331 Sayılı kanun ile İş Sağlığı ve Güvenliği Konusu ilk kez müstakil bir kanun haline getirilmiş oldu.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu temelde , son günlerde yazılı ve görsel medya aracılığı ile işittiğimiz; İş kazası ve Meslek Hastalıklarının önlenmesi dahil, işyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin sağlanması , mevcut şartların iyileştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenleyerek, çalışanın korunması, işletmelerin korunması, üretim ve kalitenin arttırılmasını hedeflemektedir.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile tehlike sınıfına bakılmaksızın çalışanı bulunan, bütün işyerlerine risk değerlendirmesi zorunluluğu , çalışanlarına konuları yönetmelikle belirlenmiş eğitimler verilmesi ve her zaman kullanıma hazır ve güncel olan çerçevesi yönetmelikle belirlenmiş Acil Durum Eylem Planı hazırlama zorunluluğu getirilmiş oldu. Böylelikle kuralcı bir yaklaşım yerini önleyici bir yaklaşıma bırakmış oldu.

Bundan sonraki yazımda İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun önemli noktalarına değineceğim. Ayrıca siz değerli okuyucularımızdan gelen sorulara da köşemden cevap vermeye çalışacağım.