Adıyaman'da 9 yaşındaki Serhat Suvakcı'nın dengesiz büyüyen ayaklarına 9 yıldır çare bulunamıyor.

9 yaşında olmasına rağmen sağ ayağına 46, sol ayağına 43 numara ayakkabı giymesi gereken ve parmaklarının şeklinden dolayı normal ayakkabı giyemeyen Serhat Suvakcı için özel üretim ortopedik ayakkabı alınıyor.

2000 yılında dünyaya gelen Serhat"ın doğduğu gün bir ayağının biraz büyük olduğunu fark eden aile minik yavruyu doktorlara gösterdiler. Yapılan muayene sonucu Serhat"ta kalça çıkıklığı olduğu tespit edildi. Bir yıl süren tedavi neticesinde Serhat"ın kalça çıkıklığı problemi çözüldü. Minik yavrularının sağlığına kavuşma sevinci yaşayan Suvakcı ailesi, bu kez Serhat"ın yaşına göre her iki ayağının büyük olması ve her geçen gün büyümesiyle ikinci bir üzüntü yaşadı. Aile 2002 yılında Serhat"ı Malatya Turgut Özel Tıp Merkezine götürdü. Burada ayaklarındaki büyümenin normal olmadığını gören doktorlar Ortopedi, Genel Cerrahi, Göğüs hastalıkları bölümlerinde muayene edildi. Çekilen filmler ve yapılan tahliller neticesinde doktorlar Serhat"ta "FİL HASTALIĞI" denildiği aileye söylendi.

Sol ayağı sağ ayağından 8 cm kısa olan Serhat'ın ayakları her geçen gün büyüyor. Kemiklerinin büyümemesi için yapılan 3 ameliyatın sonuç vermediğini belirten ailesi, maddi imkanları olmadığı için fazla bir şey yapamadıklarını ifade ediyor.

Ailesi Serhat"ı en son 2006 yılında tekrar Malatya Turgut Özel Tıp Merkezine götürdüğünde eski doktorun ayrılması üzerine yeni doktoru tarafından tedavi altına alınıyor. Ayak büyümesini önlemek için yapılan 3. ameliyatta ayak ve bacaklarının farklı yerlerine demir takılıyor. Aradan geçen zaman zarfında Serhat"ın ayağındaki büyüme devam ettiği gibi sağ bacağının içe doğru eğilmeye başlıyor. 7 yıldır bıkmadan usanmadan ve sabırla oğulları Serhat"ın sağlığına kavuşmasını bekleyen Suvakcı ailesi her geçen gün talihsiz oğullarının karşısında kendilerinin de eridiğini belirtiyorlar.

Talihsiz Serhat “Futbolu ve futbol oynamayı çok seviyorum. Büyüyünce futbolcu olmak istiyordum. Ancak sağlık problemim nedeniyle hiç futbol oynayamadım. Uzun süredir tedavi görmekteyim ama hala sağlığıma kavuşamadım. Onun için büyüyünce doktor olup benim gibi hasta olan çocukları iyileştireceğim. Rahatsızlığım nedeniyle ayağımın büyük olması arkadaşlarım arasında ilk zamanlar alay konusu oldu ama şimdilerde bana alıştılar. Özellikle okula başladığım ilk yıl benimle çok dalga geçtiler. Teneffüslerde okulun bahçesinde yalnız başıma çok ağladığım günler oldu. Derslerde başarılı olmam ve arkadaşlarımla iyi geçinmem neticesinde okulda ve mahallemde beni şimdi çok seviyorlar. Yaklaşık 9 yıldır tedavim sürüyor ama değişen bir şey yok bende diğer çocuklar gibi koşmak, rahatça yürümek ve yaşıma uygun ayakkabı giymek istiyorum” dedi.

Kendisi de astım ve bronşit hastalığı nedeniyle rahat bir şekilde çalışamayan inşaat işçisi ve boya ustası baba Mehmet Suvakcı dokuz yıldır Serhat için neyimiz var neyimiz yok sattık. Üç kez ameliyat oldu ancak ancak herhangi bir gelişme olmadı. Her geçen gün kötüye gidiyor. Şu an işim yok o nedenle çocuğumuzu farklı bir ile veya hastaneye götüremedik. Üç ayda bir çocuğumun rahatsızlığı nedeniyle 500 TL yardım alıyoruz. Babamın evinde oturuyoruz. Rahatsızlığım çalışmama engel olunca fazla işe gidemiyorum. Serhat mahallede ve okulda sevilen biri oldu. Dersleri oldukça başarılı. Her şeye rağmen tek düşüncemiz Serhat"ın bir an evvel sağlığına kavuşması yetkilerden destek bekliyoruz” dedi.

Anne Songül Suvakcı ise, "Serhat doğduğu gün bir ayağının büyük olduğunu fark ettik ve doktora götürdük. Doktorlar hastalık teşhisi koydu fakat ayaklarının büyümesini durduramadık. 3 ameliyat geçirdi fakat yine çözüm olmadı. Ayakları her geçen gün büyümeye devam ediyor. Ayakkabısını rahat giyemiyor, kıyafetlerini giyip çıkarırken zorluk çekiyor, arkadaşları dışarıda oynarken kendisi ya pencereden yada dışarıda kenarda onları izliyor. Bazen odada kendi kendine ağlıyor. Yaşı büyüdükçe ayağındaki büyüklük kendisini de psikolojik olarak etkilemeye başladı. Maddi durumumuz iyi olmadığı için elimiz kolumuz bağlı. Çocuğumun bir türlü iyileşmemesi, birçok zaman kendi kendine üzülmesi onun karşısında bizleri de üzüyor. Yetkililerin yardımcı olmasını istiyorum" dedi.

Üç çocuklu Suvakcı ailesi, baba Mehmet Suvakcı"nın evinde oturmakta. Afet sonrası aileye verilen evin bankaya 32 bin TL kredi borcunun biriktiği belirtildi./milliyet