16 yaşından beri saçlarını kesmeyen yaşlı kadın, dökülen saçlarından eğirip dokuduğu elbiselerin tamamen doğal olduğu için oldukça sıcak tuttuğunu söylüyor. Kadının en büyük emeli ise; rekorlar kitabına girerek, insanlara sahip oldukları saçın değerini anlatmak.

Romanya'nın kuzey bölgesindeki Bistrita Nasaud vilayetinde yaşayan 71 yaşındaki Ioana Cioanca, bu ilginç hobiyi 16 yaşında edinmiş. Cioanca, annesinin "Kadının saçları kutsaldır. Meryem Anamız Hz. İsa'nın ayaklarını saçlarıyla silmiş. Bu yüzden saçlarımıza özen göstermeliyiz" nasihatı üzerine saçlarını uzatmaya karar vermiş.

Gittikçe saçları uzayan Ioana Cioanca, bu kez dökülen saçlarını değerlendirmenin yolunu aramış. Banyo sonrasında taradığı saçlarını da toplayan Ioana, biriken saçlarını tokmaklayıp yıkamış. Ardından kuruttuğu saçlarından günlük hayatta işine yarayacak aksesuarlar yapmaya başlamış. Bazılarına göre tuhaf bir alışkanlık, bazılarına göre olağanüstü bir iş olarak nitelediği bu alışkanlığı sonunda şapka, şal, etek, hırka, yağmurluk, el çantası ve bir çift eldiven sahibi olmuş. Halen 98 santimetre uzunluğundaki saçlarıyla yaşlı kadın eğirip hazır hale getirdiği saç yumaklarıyla yeni bir aksesuar dikmeye hazırlanıyor.

Saçlarından hazırladığı kıyafetlerin son derece rahat ve sıcak olduğunu söyleyen yaşlı kadın bazı ürünlerin açık renkli olmasını yaşlılık nedeniyle ağaran saçlarına bağlıyor. 71 yaşındaki kadın eskiden ırmak suyunda ev sabunuyla yıkadığı saçlarını şimdi şampuanla yıkamanın kolaylığını yaşıyor.

Yaşlı kadın nasıl medyatize olduğunu ise şöyle anlatıyor: "Yeğenim okul ödevinde benim bu ilginç hobimden bahsetmiş. Merak edenler görmeye geldi, böylece olay medyaya yansıdı." İlk olarak 1998 yılında meşhur olan yaşlı kadın, yeni aksesuarlar diktikçe basının gündemine geliyor.Bugün iki odalı mütevazi evinde yalnız yaşayan yaşlı kadının tek dileği rekorlar kitabına girmek. Yaşlı kadın, "Benim gibi biri çıkar mı bilmem, ama rekorlar kitabına girmek istiyorum. Böylece insanlar saçlarının değerini anlar" şeklinde konuşuyor.

SABAH