Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı 'MIT'den sonra Mercator Vakfı ile yaptığımız anlaşma, üniversitemizi global arenaya taşıyacak' dedi. Ortaklık, üç ana alana odaklanacak: İklim değişikliği, Avrupa'nın geleceği ve AB-Türkiye ilişkilerine ortak bir Alman-Türk yaklaşımı ve eğitim
 
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ile Mercator Vakfı arasındaki stratejik ortaklık alanlarını tanımlayan çerçeve anlaşması, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Mercator Vakfı Başkanı Bernhard Lorentz tarafından Mercator Vakfı'nın Essen'deki Yıllık Konferansı'nda imzalandı. Güler Sabancı buradaki konuşmasında 'Türkiye kolu olan Avrupalı sivil toplum kuruluşlarının sayısı son on yılda ikiye katlanmıştır.  Friedrich Naumann Vakfı, Konrad Adenauer Vakfı ve Heinrich Boll Vakfı gibi prestijli Alman düşünce kuruluşlarının Türkiye'de temsil edilmesiyle birlikte, Almanya'nın bu inisiyatifin başını çektiğini görmekten mutluluk duyuyorum' dedi. İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi- Stiftung Mercator Vakfı, hem Avrupa ve geleceği hem de küresel sorunlar üzerine Alman ve Türk perspektiflerini araştırıp geliştirecek.  Ortaklık, şu alanlara odaklanacak: iklim değişikliği, Avrupa'nın geleceği ve AB-Türkiye ilişkilerine ortak bir Alman-Türk yaklaşımı ve eğitim.
 
ZİHNİYETLERİ DEĞİŞTİRECEĞİZ
 
GÜLER Sabancı konuşmasında 'Almanlar ve Türkler, sorunu nasıl algılıyor ve soruna nasıl yaklaşıyor? Bu sorun ekonomi ve enerji politikalarını nasıl etkileyebilir? Almanya ve Türkiye, G20'de konuya nasıl yaklaşacak? İklim değişikliği söz konusu olduğunda, Almanya ve Türkiye, Çin ve ABD gibi diğer büyük oyuncuların konumunu nasıl algılıyor? Önümüzdeki beş yılda başka sorulara yanıtı arayacağız. Türkiye ve Almanya'nın birbirlerini başka bir gözle görmeye başlayacaklarını umuyoruz. Zihniyetleri değiştirmek için buradayız' dedi.
 
TÜRKİYE'DE İLK!
 
İstanbul Politikalar Merkezi'nin Mercator Vakfı'yla yapacağı beş yıllık stratejik ortaklık; iklim değişikliği, ABi-Türkiye ilişkileri ve eğitim alanlarında ortak araştırma ve kamu politikaları oluşturma çalışmalarını hedef alıyor.  Özellikle iklim değişikliği üzerine yapacağı kapsamlı araştırmalarla, bu işbirliği Türkiye için bir ilk olacak.  İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Mercator Vakfı girişiminin, AB-Türkiye ilişkilerine yaklaşımı, eşit temeller üzerine kurulu Türk-Alman ortak vizyonuyla bir araştırma ve kamu politikası kurumu olması amaçlanıyor.
 
AB, TÜRKİYE'NİN KADERİDİR
 
TÜRKİYE'nin bölgesinde bir istikrar adası olduğunu söyleyen Sabancı, özellile enerji alanında AB'nin üretici ve transit ülkelerle ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini söyledi. Sabancı Türkiye'nin AB sürecine ilişkin de şunları söyledi: 'AB bir müze olmayı göze alamaz. Türkiye ve AB'nin birbirine ihtiyacı vardır ve AB, Türkiye'nin kaderidir.  Türkiye'nin AB'ye girmesi, hem Türkiye hem de AB için bir devrimdir.  Türkiye'nin er ya da geç AB'nin tam üyesi olacağına dair umudumu asla yitirmiyorum.'
 
akşam