Gördüğüm rüyalarda bazı şeyleri hissederim. Kaza sırasında rüyamda gördüklerime cevap alır gibiydim
Dördüncü albümü geçen hafta 'Avrupa Müzik' etiketi ile çıkan Tan, albümle aynı dönemde bir trafik kazası geçirdi. Kazadan küçük sıyrıklarla kurtulan ve nazara çok inanan şarkıcının ilk işi koluna 'şükürler olsun' dövmesi yaptırmak oldu...

Geçtiğimiz günlerde Eskişehir yakınlarında bir kaza geçirdiniz. Bu kaza nasıl gerçekleşti?
Kaza gerçekleştiği sırada üç kişiydik ve ben otomobilin arkasında uyuyordum. Uyandığımda takla atıyorduk. Altıncı hissim çok kuvvetlidir. Bazı rüyalar görürüm ve gördüğüm her rüyada bir mesaj vardır. Uyurken de rüya görüyordum.

Kazayı da hissettiniz mi?
Rüyamda ilginç, karışık şeyler görüyordum. Hatta ilk gözümü açtığımda rüya hâlâ devam ediyor sandım. Uyandığımda rüyama cevap alır gibiydim.

Kolunuza da kazanın ardından 'şükürler olsun' yazılı bir dövme yaptırmışsınız...
Kazanın ardından evde yatıyordum ve çok canım acıyordu. 'Dövmeci ne kadar canımı yakabilir ki?' diye düşündüm ve bir arkadaşımı çağırtıp dövme yaptırdım. Kazadan bu yana hep şükrediyorum. Hayatın değerini anlamak için bazen bir şeylerin olması gerekiyor. Normalde de çok şükrederim ama artık daha içten şükrediyorum.

NAZARA GELDİM
Yeni albümünüz 'İşaret'i çıkarmanızın ardından böyle bir olay yaşadınız. Kaza, albümden daha fazla konuşuldu. Bundan rahatsızlık duydunuz mu?
Her kötü şeyde iyiye işaret vardır. Albümün çıkmasının ardından kaza olması benim için 'İşaret'tir diye düşündüm. Kendi adıma bu olaydan ders çıkarttım. Herkes nazara geldiğimi düşünüyor, ben de...

Albümünüzde neyi işaret ediyorsunuz?
Hayatta her gün karşımıza başka bir şey çıkıyor ve farklı şeyleri işaret ediyor. Bu albümü hazırlama safhasında bazı işaretlerle karşılaştım. Bazı şeyler sürpriz gibi geliyor ama onlar hayatınızdaki yenilikleri, değişikliği oluşturuyor. Bu işaretleri aldım ve onlarla albümü oluşturdum. Bazen albümün adını da düşünmüyorsunuz. Her şey o kadar güzel denk geliyor ki, 'istesen bu kadar olmaz' diyorsun. Albümde gece açan ve aya aşık olan bir çiçeğin hikayesi anlatılıyor. Geceleri açmasının sebebi, ayın onu görmesi için bir işaret... İşaretler sınırsız. Hepimiz karşılaşıyoruz.

Eski albümlerinize göre bu albümde ne gibi değişiklikler yaptınız?
İyi çalıştığım bir ekiple yepyeni bir albüm yapmanın heyecanı var. Albümde sekiz bestem var. 'Yıldızlar da Kayar'ın çok beğenildiğine inanıyorum. Bu albümde de Ferdi Tayfur'dan 'Sanma ki' adlı şarkıyı aldım. Dinleyenler de çok beğendi. Bu şarkıyı çocukluğumda çok severdim. Sakis Rouvas'ın Yunanistan'da meşhur ettiği 'Cairo' şarkısını Türkçe'ye adapte ederek albüme koyduk. O da süper oldu.

COVER YAPACAĞIM
Her albümde cover şarkılara yer verecek misiniz?
Evet, Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay ve Sezai Tuncay'ın şarkılarını okuyabilirim. Ego yapmak ve 'bütün şarkılarımı ben yaparım' demek istemiyorum. Dinleyiciler benim şarkılarımı duymak istiyor ama ben farklı şarkılara da yer veriyorum.

'Yıldızlar da Kayar' adlı single'daki bir şarkıda İzel ile düet yapmıştınız. Yeniden böyle bir çalışma yapacak mısınız?
Bu kez tanınmamış bir isimle düet yapmayı çok istiyorum. Şarkıcılık yapıyor olmasına da gerek yok. Önemli olan, güzel şarkı okuyabilmesi.

AÜ Devlet Konservatuvarı'nda okuyorsunuz. Okullu bir şarkıcı olarak farklı tarzlarda şarkılar okumayı düşünmüyor musunuz?
Her şeye çok açığım. Kendi hayatımda da değişik şeyler giymeyi ve kullanmayı seviyorum. Sahnede opera, arya, yabancı şarkı, halk müziği ve rap söylüyorum. Konsevatuvar okuyanlar bana kızmasın ama hiçbir zaman ayrım yapmıyorum. Alaylı olup da çok başarılı olan insanlar var. Bu yetenek işidir. Her şeyden önce sanatçı duruşuna sahip olmak gerekir. Okula giren çoğu arkadaşım piyasa müzik yapmak istiyordu. Şimdi yarısından fazlası İtalyanca arya okuyor. Her zaman piyasa müzik yapacağımı söylüyordum. Ne istediğini bilerek bir şey yapmak gerekiyor.

EUROVISION'U İSTERİM
Birçok şarkıcı yeni albümlerini yaz döneminde çıkarttı. Siz bu rekabet içinde kendi albümünüzü nerede görüyorsunuz?
Kendi adıma iyi şeyler söylemeyi beceremiyorum. Çok olduğunuzu söylediğiniz zaman sizi dinleyen kitle eğreti oluyor. Dinleyiciler keşfedip güzel işler yapanı görmek istiyor. Toplum çok bilinçli... 'Ben çok iyi bir iş yaptım' diyen bir insanı gördüklerinde onun albümünü almayabiliyorlar. Ben yaz boyunca sevilecek ve dinlenecek bir albüm yaptığımı düşünüyorum.

2010 Eurovision için çalışmalar şimdiden başladı. Birçok şarkıcı yarışmaya katılmak istediğini belirtti. Siz ne düşünüyorsunuz?
Yarışmaya katılmayı çok isterim. Duygusal bir şarkıyla gitmem. Etnik bir şarkı olur. Bu sanatçılar için ticari anlamda da bir adım oluyor. Bence ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek insanlar gitmeli. Kendi kültürümüze ait bir şeyler yapıp orada sunmalıyız.

Bir dönem 'Şarkı Söylemek Lazım' adlı şarkı yarışmasında Meral Kaplan'ın koçluğunu yapmıştınız. Hakkınızda da aşk dedikoduları çıkmıştı. Ancak herkesin yaptığı gibi bu olaya tepkili yaklaşmadınız. Bunun nedeni nedir?
Şu ana kadar içinde bulunduğum hiçbir ortamdan rahatsızlık duymadım. Tabii ki bu tarz şeyler yazacaklar. Bir yerde birisiyle görecekler ve konuya daha magazinsel yaklaşacaklar. Bunlar her zaman yaşayabileceğimiz şeylerdir. Bu durumlarla karşılaşınca olmadığını söylüyorum ve konuyu kapatıyorum.

Şu an bir ilişkiniz var mı?
Bence ilişki çok kutsal bir şey. Bir ilişkiyi ekran önünde göstermek özel bir şey ve buna değmesi gerekir. O kadar kutsal bir ilişki fedakarlık istiyor. Şu an özenerek yaptığım bir albümüm var. O yüzden aşka zaman ayıramıyorum.