KİEV (QHA) -

Bellingcat araştırma platformu, hazırladığı “Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşı: Hain Rakamlar ve Madalyalar” başlıklı raporunda Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri sayısından binlerce Rus paralı asker, Ukrayna’nın doğusunda teröristlerin tarafında savaştı ve bunun için devlet ödülleriyle ödüllendirildiğini kaydetti.
 
Bellingcat araştırma platformu, 31 Ağustos tarihinde Ukrayna’da askeri eylemelere katıldıkları için ödüllendirilen Rusya askerleri ile ilgili “Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşı: Hain Rakamlar ve Madalyalar” raporunu yayınladı. Raporda Ukrayna’nın doğusunda teröristlerin tarafında savaşan binlerce Rus askerin devlet madalyalarıyla ödüllendirildiği belirtildi.
 
Analizin, sahiplerinin 2014-2016 döneminde sosyal ağlarda fotoğrafını paylaştığı savaşta gösterilen başarılar için verilen madalyaların numaralamasına dayanarak yapıldı. Rapor hazırlayıcıları, Donbas’ta silahlı çatışmanın başlamasından sonra benzer ödüllerin sayısı büyük oranda arttığına dikkat çekti.
 
Araştırmacılar, her bir askere madalya verilmediğinden dolayı Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaya on binlerce Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri askerinin katılmış olabileceği sonucuna vardı.
 
Ukrayna’nın doğu bölgelerinde Ukraynalı askerler ve Rusya tarafından desteklenen teröristler arasında çatışmalar, 2014 yılının Nisan ayından beri devam ediyor. Ukrayna yönetimi o dönemde Donetsk ve Lugansk bölgelerinin bir kısmında terörle mücadele operasyonu başlatmıştı. Söz konusu bölgelerin bazı yerleşim yerleri teröristlerin işgali altında bulunuyor.
 
Birleşmiş Milletler’in düzenli olarak hazırladığı raporlardaki verilerine göre, çatışmanın başlamasından bu yana yaklaşık 10 bin kişi hayatını kaybetti.