Tüm ürünleri kapsamakla birlikte sorunun ağırlıklı olarak sebze-meyve ve tekstil ürünlerinde yaşandığını anlatan Yazıcı, Rusya"yı iki ülke arasında imzalanan anlaşmaya uymaya davet etti.

Hurriyet.com.tr"nin sorularını yanıtlayan Yazıcı, “Menşei soruşturması yoğun yapılıyordu. Fiyatlar üzerinde sorunlar oluyordu. Karşılıklı görüşmeler sonucu iki tarafın gümrük yetkilileri çerçeve anlaşma hazırladılar. İki ülke yetkili organlarınca bu anlaşma imzalandı ve yürürlüğe girdi. Buna göre firmaların tam kontrolünün gönüllülük esasına göre yapılacağı; bunun dışında detay sorunların da anlaşma imzalanıp yürürlüğe girdikten sonra ülke heyetleri arasında müzakere edileceğini içeriyordu” dedi.

Rusya"nın sanki hiç çerçeve anlaşma imzalanmamış gibi detay müzakerelerinde daha önce anlaşılan konuları da masaya getirdiğini ve gümrüklerde Türk ürünlerine sorun yaratmaya devam ettiğini anlatan Yazıcı, sorunun çözümü için Gümrük Müsteşarı başkanlığında bir heyetin Rusya"ya gittiğini söyledi. Rusya"dan
Aysel ALP YAZIYOR

da bir heyetin davet edildiğini belirten Yazıcı, “Ancak henüz gelen olmadı” diye konuştu.

GÜL RUSYA'YA GİDECEK

Sorunun çözümü için daha üst düzey görüşme yapılması gerekebileceğine dikkat çeken Yazıcı, “Sayın Cumhurbaşkanı 12-14 Şubat"ta Rusya"ya gidecek. Bu ziyarete Gümrük Müsteşarlığından ve TİM"den de katılım olmalı” dedi.

İkili anlaşmaların ülkeler için bağlayıcı olduğunu anımsatan Yazıcı, “Bu uluslar arası ilişkilerin güven içinde yürümesinin temelini oluşturur. Ama Rusya anlaşmaya uymuyor. Buna uyulmadığından belki de Başbakan Putin"in ve diğer üst düzey yöneticilerin haberi yoktur. Olsa böyle bir şeye izin vereceklerini sanmıyorum” dedi.


HÜRRİYET