Başını düzgün ört, ojeni sil yoksa...
 
İran’da 6 kadın hakları savunucusunun evlerine düzenlenen baskınla gözaltına alınarak hapse atılmasının ardından şimdi de ahlak polisi, Tahran sokaklarında “İslami kurallara uygun giyinmeyen” kadın avına çıktı. Kara çarşaflı polisler hemcinslerini gözaltına alıp ceza kesti
 
Tahran’da aralarında film yıldızı ve gazetecilerin de olduğu 6 kadın hakları savunucusunun gözaltına alınması mollalar için yeterli olmadı. Kadınlar üzerindeki baskı dün de devam etti. Tüm izinleri iptal edilen ve yazın fazla mesai yapacakları açıklanan “Ahlak Polisi”nin tam 70 bin üyesi, sokak sokak gezip başlarını düzgün örtmemiş olan, elleri ve ayakları ojeli, açık ayakkabı ile dolaşan kadınları tek tek tespit ederek uyardı.
 
Baştan ayağa siyah çarşaflı olan ahlak polisleri, köşeye çektikleri kadınlara başörtülerini nasıl bağlamaları gerektiğini teker teker gösterdi, ojeli kadınları belirlemek için tırnak kontrolü yaptı. Ayaklarını açıkta bırakan ayakkabı giyen kadınlara da bunu tekrarlamamaları uyarısı yapıldı. Ahlak polisine ters çıkan kadınların akıbeti ise gözaltına alınmak oldu. Geçtiğimiz yıl muhafazakar vekillerin girişimiyle 80 TL’den astronomik bir şekilde 2000 TL’ye çıkarılan cezalarla korkutulan kadınlar ya ekip otosunda ya da götürüldükleri karakolda bundan böyle kıyafet kurallarına uygun şekilde giyineceklerine dair kağıtlara imza atmaya zorlandı.
 
Baş açık araba yasak!
 
Ahlak polisinin başındaki Ahmet Ruzbehani, İran basınına yaptığı açıklamada uygulamanın “halkın ahlakını korumak” için yapıldığını belirterek özellikle yaz aylarının başlamasıyla birlikte ihlallere çok daha sık rastladıklarını ve bunun önüne geçmek için 70 bin polisten oluşan bir güç kurduklarını söyledi. Ruzbehani, “Halkın arasında manken gibi dolaşanlara karşı yasal olarak harekete geçilecek ve gerekli önlemler alınacak. Otomobillerinin içinde başlarını açan kadınlara da hoşgörü gösterilmeyecek. Otomobilin kişisel alan olduğunu savunuyorlar. Bu yanlış. Bu tür araçlar durdurulacak ve içindeki kadınlar da adli makamlara bildirilecek” ifadesini kullandı.
 
Köpek de yasaklanmıştı
 
Ahlak polisinin tek görevinin kılık kıyafet denetimleri olmadığını da hatırlatan İranlı yetkili ülkede yasak olan uydu antenlerini gizli bir şekilde kullanan kişilerin ve alkol satışı yapanların da tespit edilerek gözaltına alınacağını duyurdu. İran polisi geçtiğimiz aylarda da “batı özentisi” olarak nitelendirdikleri köpek sahiplerini uyarmış ve evde köpek beslemenin yasak olduğu hatırlatılarak köpeklerini gezdirmek için dışarı çıkan kişilere müdahale edileceğini açıklamıştı.
 
Ahmedinecad’a tepki
 
Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın Haziran’da televizyonda, “İnsanları sokaklarda durdurup akraba olup olmadıklarını sormak çok küçük düşürücü bir durum. Hükümetin görevi insanların nasıl giyinmesi gerektiğine yönelik önlemler almak değildir. Güvenlik güçlerinin düzgün örtünmeyen kadınlara sert müdahalelerde bulunmasını doğru bulmuyorum” demesi reformcu kadınlar arasında umut oluşturmuştu. 
 
Muhafazakar bunu kınadı. İran Meclisi’nin dini ayağının başkanı olan Rahbar, “Cumhurbaşkanı’nın sözleri ahlaksız şekilde giyinen kadınları onaylamak gibi. Ona oy verenler baştan ayağa örtülü olanlardı. Başlarını açan yeşiller (muhalifler) değil” dedi. Son haftalarda kadınlara yönelik giderek artan baskı da kuralların gevşetilmesine yönelik umutları söndürdü.