Kenan Binak; İstanbul'da, 1929'da doğdu. Şehir Tiyatroları'nın kantinini işleten orta halli bir ailenin çocuğuydu. Kasımpaşa'da Cezayirli Ahmet Paşa İlkokulu'nu, ardından Beyoğlu Ortaokulu ile Taksim Erkek Lisesi'ni bitirdi. Tıp eğitimini 1954'te, İÜ Tıp Fakültesi'nde tamamladı. Bu sürede Şehir Tiyatrosu'nun sahne arkasındaki büfelerde çalıştı. Yakışıklılığı nedeniyle "Lord Kenan" olarak anılan Binak, "Hissei Şayia" adlı oyunda Gazanfer Özcan ile birlikte oynadı. Muhsin Ertuğrul, Behzat Budak ve Bedia Muvahhid gibi ünlülerle bir arada oldu.

ADIVAR YARDIM ETTİ
Eğitimi sırasında iç hastalıkları uzmanı Ordinaryüs Prof. Dr. Muzaffer Esat Güçhan'dan etkilenen Binak, kardiyolog olmaya karar verdi. İÜ'de asistan oldu. Görevin ikinci yılda Adıvar'ın tedavisiyle görevlendirilen Binak, ünlü yazarın edebiyat sohbetlerine de katıldı. Bu sayede takdirini kazandığı Adıvar'ın yardımıyla, 1957'de Rockefeller bursunu alarak ABD'ye gitti. İki yıl sonra İÜ'ye döndü. Döndüğünde Halide Edip Adıvar'ın "Kerim Ustanın Oğlu" adlı romanının kendi hayat hikâyesi olduğunu görür. Romanın büyük bölümü Binak'ın ABD'ye gitmeden önceki yaşantısını anlatır. Romanın ikinci kısmı ise ABD dönüşü tamamen hayali kurgulanmış olarak yer alır. Kitap 1974'te "Heyula" adıyla tekrar yayınlanır.

Binak, Atatürk'ün silah arkadaşı Korgeneral Sedat Doğruer'in kızı Yurdun Doğruer Binak'la Hilton Otel'inde evlendi. 10 yıl boyunca tedavi ettiği Adıvar, Binak'ın nikâh şahidi oldu. Türkiye'de anjiyoyu uygulayan ilk kişi olan Binak, uzun yıllar İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak çalıştı. 1964'te doçent, 1970'te profesör oldu. Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit, Şarık Tara, Rahmi Koç ve Mehmet Karamehmet'i tedavi etti.

İÜ'de görev yaptığı 40 yıl boyunca binlerce doktor yetiştirdi. İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü ve Türkiye Jokey Kulübü'ne birkaç kez başkan seçilen Binak; Türk Tıp Cemiyeti, Türk Tıp Akademisi, Türk Kardiyoloji Derneği ve Hipertansiyon Ateroz kleroz Derneği'nde kurucu üyelik yaptı. 37 kitabı ve çok sayıda bilimsel makalesi bulunan Binak'ın eserleri tıp fakültelerinde başucu kitabı oldu.

YAŞAMAYI SEVERDİ
Mesane kanserine yakalanan Kenan Binak, 10 gün önce de, oturduğu yerde kalça kemiği kırılınca Amerikan Hastanesi'ne kaldırıldı ancak 12 Ekim'de yaşamını yitirdi. Binak için dün ilk tören Cerrahpaşa'da yapıldı. Binak, Teşvikiye Camisi'nde, ikindide kılınan cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

51 yıllık eşi Yurdun Binak, "Hayat doluydu. Tedavisi sürerken son anında bile iyi olduğunu söylerdi" dedi. Eşinin 8 aydır kemoterapi tedavisi gördüğünü belirten Binak, "Mevcut hastalığı nedeniyle ameliyat edilemedi. O, hayatta kalmayı değil yaşamayı seven bir insandı. Bir ömrü dolu dolu yaşadı" diye konuştu.
sabah